ΚεντρικήΥγεία

Προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε

4/7/2022

Πόσο καιρό πριν από το ταξίδι πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ειδικό στην Ταξιδιωτική Ιατρική. Γιατί πρέπει να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας φορέα. Τι πρέπει να πάρετε μαζί σας στο ταξίδι για παν ενδεχόμενο.

Καθώς πλησιάζει η άδειά σας, είναι πιθανό να σχεδιάζετε το πρώτο μεγάλο ταξίδι από την έναρξη της πανδημίας. Για να πάνε όλα καλά, είναι απαραίτητο να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα που αφορούν την υγεία σας, αναφέρει ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται να ενημερωθείτε για τα ενδημικά νοσήματα και το σύστημα Υγείας στον προορισμό σας, να κάνετε όλους τους απαιτούμενους εμβολισμούς και να πάρετε μαζί σας τα φάρμακα που χρειάζεστε.

Εμβόλια και ενημέρωση

«Είναι σημαντικό για τους ταξιδιώτες να κάνουν εγκαίρως τα απαιτούμενα εμβόλια εγκαίρως. Πρέπει επίσης να συζητήσουν για τους κινδύνους που μπορεί  να συναντήσουν κατά το ταξίδι τους», λέει ο Dr. Andrew Walker, ταξιδιωτικός ιατρός στον νοσηλευτικό οργανισμό Penn State Health της Πενσυλβάνια.

Συνιστάται στους ταξιδιώτες να επισκέπτονται την υπηρεσία/ιατρό Ταξιδιωτικής Ιατρικής 4-6 εβδομάδες πριν από το ταξίδι. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να έχει ο ιατρός την ευχέρεια να κάνει τις εξετάσεις που τυχόν θα χρειασθούν και να χορηγήσει τα απαραίτητα εμβόλια.

Οι εμβολισμοί είναι απαραίτητοι για να προστατευθείτε από νοσήματα όπως η ηπατίτιδα Α και Β, ο τέτανος, ο κίτρινος πυρετός κ.λπ.

Ο Dr. Walker συνιστά επίσης να προσπαθήσετε να βρείτε έναν ιατρό Ταξιδιωτικής Ιατρικής εξειδικευμένο με δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθείτε κατά το ταξίδι σας. Αν λ.χ. σχεδιάζετε να κάνετε καταδύσεις, χρειάζεστε έναν ειδικό που θα σας δώσει πρακτικές συμβουλές γι’ αυτές και τους τυχόν κινδύνους στη διάρκειά τους.

Υγειονομική κάλυψη και φάρμακα

Εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό σας φορέα, για να ενημερωθείτε για την ασφαλιστική κάλυψη που σας παρέχει στο ταξίδι σας. Μπορεί να χρειασθεί να κάνετε πρόσθετη ασφάλεια ή να πάρετε μαζί ειδικά έγγραφα.

Για ένα ταξίδι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λ.χ., χρειάζεστε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Με αυτήν θα έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις δημόσιες δομές. Χωρίς αυτήν, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε για την παροχή περίθαλψης και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων όταν επιστρέψετε. Σε άλλες χώρες πιθανώς θα χρειασθείτε πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη.

Απαραίτητο είναι ακόμα να πάρετε μαζί στο ταξίδι σας τις απαιτούμενες ποσότητες από τα φάρμακα που τυχόν θα χρειασθείτε. Να πάρετε τα φάρμακα μαζί σας μέσα στην συσκευασία τους. Ζητήστε επίσης από τον ιατρό ένα σημείωμα όπου θα αναγράφει στα αγγλικά:

  • Το όνομά σας
  • Τη νόσο από την οποία πάσχετε
  • Την αγωγή που ακολουθείτε (συμπεριλαμβανομένων των δραστικών ουσιών των φαρμάκων σας)
  • Τη δοσολογία που παίρνετε

Το φαρμακείο των διακοπών

Εκτός από τα φάρμακά σας, καλό είναι να πάρετε στο ταξίδι μαζί σας και ένα καλά εξοπλισμένο φαρμακείο που θα περιέχει:

  • Είδη πρώτων βοηθειών (αντισηπτικό, γάζες, επιδέσμους, θερμόμετρο)
  • Εντομοαπωθητικά και σκευάσματα που ανακουφίζουν από τσιμπήματα εντόμων
  • Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αντιισταμινικά, αντισηπτικά κολλύρια, αναλγητικά/αντιπυρετικά, φάρμακο για τη δυσπεψία)
  • Αντηλιακές κρέμες
  • Φίλτρα και ταμπλέτες χλωρίου για το νερό (αναλόγως με τον προορισμό)
  • Αποστειρωμένες σύριγγες και βελόνες μιας χρήσης

Αναλόγως με τον προορισμό σας, ο Dr. Walker συνιστά να πάρετε μαζί και συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διάρροια των ταξιδιωτών. Μπορεί επίσης να χρειασθείτε φάρμακα για τη ναυτία ή τη νόσο των ορέων.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κλιματική κρίση: Ξηρασία στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας – Κίνδυνος ερημοποίησης σε περιοχές

xristiana

Ο Τοτός, η γιαγιά και το χαρτζιλίκι!!

xristiana

Έχετε πίεση; Μια διαιτολόγος δίνει τέσσερα χρήσιμα tips για να την ρίξετε με φυσικό τρόπο

xristiana