ΚεντρικήΥγεία

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας πριν χειρουργηθείτε;

7/7/2022

Πήγατε στο γιατρό, λάβατε μια διάγνωση που σας οδηγεί στο χειρουργείο και το επίπεδο άγχους και αβεβαιότητάς σας εκτοξεύτηκε. Τι θα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια ώστε το στρες να μειωθεί και όλα να κυλίσουν ομαλά;

Η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά αγχωτική διαδικασία για τον ασθενή και την οικογένειά του, αλλά αν είστε καλά ενημερωμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι θα σας βοηθήσει να μειωθεί το άγχος σας.
Ο Δρ. Guy Lahat, διευθυντής του ογκολογικού χειρουργικού τμήματος στο Ichilov, εξηγεί ποιες ερωτήσεις πρέπει να τεθούν πριν από μια χειρουργική επέμβαση και τι πρέπει να αναμένετε από την εν λόγω επέμβαση που σας συνέστησε ο γιατρός σας.

«Το “ταξίδι” ενός ασθενούς που οδηγείται σε μια χειρουργική επέμβαση ξεκινά από μια διάγνωση ενός γενικού γιατρού», είπε ο Δρ. Guy Lahat. «Μετά την αρχική διάγνωσή του, ένας ασθενής πρέπει να ρωτήσει “σε ποιον εξειδικευμένο γιατρό πρέπει να πάω”, “ποιες εξετάσεις θα ακολουθήσουν”, “ποιος χειρουργός είναι ικανός ή ποιο νοσοκομείο καλύπτεται από την ασφάλειά μου”», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο γιατρός.

Ο Lahat εξήγησε ότι στα περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ο χειρουργός μπορεί να επιλεγεί. Στη συνέχεια εξήγησε ότι «αρκετοί άνθρωποι σε πρώτο χρόνο δεν ρωτούν λεπτομέρειες υπό το σοκ του ακούσματος μιας επέμβασης ενώ πηγαίνουν σπίτι και αισθάνονται απελπισμένοι», είπε ο Lahat.

Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε μια διάγνωση είναι να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για την ασθένειά σας, τις τυχόν επιπλοκές που πιθανώς θα προκύψουν, τα ποσοστά επιτυχίας καθώς και όλη τη θεραπεύσιμη διαδικασία.

Πώς να επιλέξετε έναν χειρουργό

Ο Lahat τόνισε ότι πολλοί ασθενείς δεν έχουν τις σωστές πληροφορίες που χρειάζονται για να επιλέξουν έναν χειρουργό και αισθάνονται μπερδεμένοι και φοβισμένοι.

Ακόμη και μετά από ενδελεχή εξέταση για κάθε τύπο χειρουργικής επέμβασης θα λάβετε τρία ή τέσσερα ονόματα χειρουργών και για κοινούς καρκίνους παραδείγματος χάρη μπορεί να υπάρχουν 10 ονόματα κορυφαίων χειρουργών σε αυτήν την ειδικότητα.

Πολύ λίγοι ασθενείς ξέρουν πώς να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις στον πρώτο χειρουργό που επισκέπτονται καθώς είναι πανικοβλημένοι. Οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν ερωτήσεις αναφορικά με τον αριθμό αντίστοιχων επεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει ο συγκεκριμένος χειρουργός, τα ποσοστά επιτυχίας, τις επιπλοκές ασθενών καθώς και το ποσοστό που έφυγε μετά από μια επέμβαση.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Lahat ο οποίος είναι χειρουργός ογκολόγος η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πάσχοντα και του γιατρού είναι απαραίτητη. Επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο το πόσο επεξηγηματικός είναι ο γιατρός ο οποίος πρέπει να παράσχει με ηρεμία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον ασθενή και στην οικογένειά του.

Συμπερασματικά, μόλις επιλεγεί ένας χειρουργός, πρέπει πάντα να σχηματίζεται μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για τον ασθενή και τα προσφιλή του άτομα.

Ο Lahat τόνισε ότι οι ασθενείς πρέπει να επιλέξουν τον χειρουργό μέσα από ένα σύνολο ερωτήσεων και μέσω μιας αλληλεπίδρασης που δημιουργείτε κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης. Εάν αυτό δεν συμβεί, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, να αναζητηθεί μια δεύτερη γνωμάτευση. Πάντα ο ασθενής επωφελείται από το να ακούσει μια άλλη γνώμη και να συναντήσει και έναν ακόμη χειρουργό. Όπως επίσης, εξήγησε, όλοι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ποιος θα τους χειρουργήσει καθώς πρόκειται για την υγεία τους που είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ομιλία Με Θέμα «Εφηβεία & Εξαρτήσεις»

xristiana

Κορωνοϊός – Θεραπείες: Συμφωνία Κοινής Προμήθειας της ΕΕ εξασφάλισε τα απαραίτητα φάρμακα και εμβόλια

xristiana

Ο Λάκκος Ηρακλείου στα χρόνια του Αστικού Λαϊκού Τραγουδιού – Μαρία Φασουλάκη

xristiana