ΚεντρικήΥγεία

Ξυπνήσατε με αυτά τα δύο συμπτώματα το πρωί; Μάλλον έχετε κολλήσει κορωνοϊό

25/7/2022

Ποια συμπτώματα το πρωί πρέπει να σας οδηγήσουν να κάνετε τεστ για COVID. Πόσο διαρκούν. Τι έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Τι αναφέρουν οι ειδικοί.

Αν ξυπνήσετε το πρωί με δύο πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα, να υποθέσετε ότι σας έχει μολύνει ο κορωνοϊός, συνιστά ένα κορυφαίος ειδικός από τη Βρετανία.

Ο ειδικός είναι ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL) και επικεφαλής μεγάλης μελέτης για την COVID-19 (συμμετέχουν πάνω από 4,7 εκατομμύρια εθελοντές).

Σε ανάρτησή του στο Twitter προειδοποίησε πως τα εξαιρετικά ύποπτα συμπτώματα είναι:

  • Να νιώθετε κουρασμένοι το πρωί που ξυπνάτε, ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί καλά το βράδυ
  • Να έχετε πονόλαιμο

Τα δύο αυτά συμπτώματα μαζί εμφανίζονται πολύ συχνά στους ανθρώπους με COVID λόγω της παραλλαγής Όμικρον, γράφει ο καθηγητής. Όποιος έχει και τα δύο, πρέπει να υποθέσει ότι τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός, προσθέτει.

«Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι διπλάσια απ’ ό,τι οι ιώσεις. Η αναλογία αυτή ποτέ δεν ήταν υψηλότερη», τονίζει. Και συνιστά σε όποιον έχει τα δύο συμπτώματα, να ελεγχθεί αμέσως για COVID, αν είναι εφικτό. Ειδάλλως, να αυτοαπομονωθεί έως ότου νιώσει καλύτερα.

«Από τη μύτη έως τις φωνητικές χορδές»

Μαζί του συμφωνεί ο Dr. Peter Chin-Hong, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως εξηγεί στους New York Times, εκτός από τον πονόλαιμο και την κόπωση, άλλα κύρια συμπτώματα που προκαλούν οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι:

  • Βήχας
  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνοι στους μυς

Αντιθέτως, οι ασθενείς εκδηλώνουν λιγότερο συχνά την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης που ήταν συχνή με τα προγενέστερα κύματα της COVID. Εκδηλώνουν επίσης λιγότερο συχνά δύσπνοια.

Συνοπτικά, οι νέες παραλλαγές που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός προκαλούν συμπτώματα κυρίως «από την άκρη της μύτης έως τις φωνητικές χορδές», τονίζει ο πνευμονολόγος Dr. Joseph Khabbaza, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. Όπως αναφέρει, βλέπει ολοένα περισσότερους ασθενείς με:

  • Συμφόρηση των ιγμορείων λόγω της COVID
  • Βραχνάδα της φωνής

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, όμως, είναι ο πονόλαιμος. «Είναι τόσο επώδυνος, ώστε πολλοί ασθενείς νομίζουν ότι έχουν λοίμωξη από στρεπτόκοκκο», τονίζει.

Τι άλλαξε σε σύγκριση με τη Δέλτα

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dr. Spector και οι συνεργάτες του είχαν δώσει στη δημοσιότητα νεότερα δεδομένα για την πορεία των συμπτωμάτων της COVID. Τα ευρήματά τους συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν, με τις παραλλαγές της Όμικρον τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά αλλά και διαφορετικά. Οι ασθενείς αναφέρουν πλέον συχνότερα πονόλαιμο και βραχνάδα της φωνής. Αυτά δεν ήταν τόσο συχνά με την παραλλαγή Δέλτα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Επιπλέον, τα συμπτώματά τους διαρκούν λιγότερο – κατά μέσον όρο 6,87 ημέρες έναντι 8,89 ημερών με την Δέλτα.

Οι προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, εξ άλλου, προκαλούσαν σε πολύ κόσμο ανοσμία (απώλεια της όσφρησης). Με την Όμικρον αυτό παρατηρείται σε ποσοστό κάτω από 20% των ασθενών. Επιπλέον, η ανοσμία συχνά αναπτύσσεται αρκετές ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Άλλα συμπτώματα που επικρατούσαν με τις προηγούμενες παραλλαγές που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός ήταν:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • «Θόλωμα» του μυαλού
  • Πόνοι στα μάτια

Αυτά εμφανίζονται λιγότερο συχνά με την Όμικρον, αν και κάποιοι ασθενείς ακόμα τα εκδηλώνουν. Δεν είναι όμως τα κυρίαρχα συμπτώματα.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Φυτική διατροφή: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη

xristiana

Το μυστικό για καλοσχηματισμένα φρύδια

xristiana