ΚεντρικήΥγεία

Ξηροστομία: Δείτε ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

23/7/2022

Εάν το νερό που πίνετε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν βοηθά στην επίλυση της ξηροστομίας, το σώμα σας μπορεί να σας προειδοποιεί για ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Το καλοκαίρι βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και μαζί του έρχεται το αίσθημα της δίψας και ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Η ξηροστομία είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό. Συνήθως, η κατανάλωση νερού θα βοηθήσει, αλλά αν εξακολουθείτε να νιώθετε πάντα διψασμένοι, μπορεί να υποβόσκει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η παρατεταμένη ξηρότητα στο στόμα μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή στην έκκριση σάλιου και είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που αυξάνεται με την ηλικία. Στην πραγματικότητα, περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

«Η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από φυσιολογικές καταστάσεις όπως το άγχος και η πίεση όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων, οπότε υπάρχει μείωση της ποσότητας της σιελόρροιας», εξήγησε ο Δρ. Ayelet Zlotogorsky, Ειδικός Στοματικής Ιατρικής στο Aram.

stoma.jpg

Το σάλιο είναι πιο απαραίτητο από ό, τι πιστεύουμε

«Το σάλιο είναι ένα βασικό υγρό για τη διατήρηση της υγείας του στόματος και της σωστής λειτουργίας του», εξήγησε ο Zlotogorsky. «Είναι απαραίτητο για να γευτούμε το φαγητό που τρώμε και να έχουμε μια ευχάριστη γενική αίσθηση στο στόμα. Το σάλιο προστατεύει τους μαλακούς ιστούς από μηχανικούς τραυματισμούς (για παράδειγμα, τη σκληρή τροφή), αποτελεί εμπόδιο σε διάφορες λοιμώξεις και φυσικά διατηρεί την υγεία των δοντιών και των ούλων».

Το σάλιο αποτελείται από τουλάχιστον 99% νερό και 1% από διάφορα συστατικά, κυρίως πρωτεΐνες και διάφορα άλατα, που του δίνουν τις μοναδικές του ιδιότητες. «Η μειωμένη σιελόρροια και η ξηροστομία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη στοματική υγεία», εξηγεί ο Zlotogorsky.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εξασθενημένη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και την ανάπτυξη ξηροστομίας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ορισμένων φαρμάκων (η πιο κοινή αιτία, ειδικά σε ενήλικες), θεραπείες ακτινοβολίας στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού σε ογκολογικούς ασθενείς, αυτοάνοσες ασθένειες όπως το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, μολυσματικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C και το AIDS, ο ανεξέλεγκτος διαβήτης, το Πάρκινσον και πολλές άλλες παθήσεις.

Αν και το πρόβλημα της ξηροστομίας είναι πιο κοινό και διαδεδομένο μεταξύ των ενηλίκων άνω των 65 μελετών δείχνουν ότι η ηλικία δεν έχει σημαντική επίδραση στο ρυθμό παραγωγής και σύνθεσης του σάλιου.

Στην πραγματικότητα, η μείωση της σιελόρροιας σχετίζεται κυρίως με την αύξηση της παρουσίας διαφόρων ασθενειών και την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που λαμβάνονται καθημερινά και αυτά τα προβλήματα γίνονται πιο συνηθισμένα με την πάροδο των ετών.

Ο Zlotogorsky πρόσθεσε ότι η συνεχής μείωση της σιελόρροιας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας και λειτουργικών προβλημάτων και μια σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως: δυσκολία στο να μπορείς να μασάς και να καταπίνεις σωστά τα τρόφιμα και ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανιστούν διατροφικές ανεπάρκειες και πεπτικά προβλήματα, δυσκολία στην ομιλία που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές ή επαγγελματικές δυσκολίες, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στη στοματική κοιλότητα και αυξημένος κίνδυνος τερηδόνας και ασθένειας των ούλων.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

«Όταν ένα άτομο αισθάνεται ξηροστομία ενώ πίνει αρκετό νερό και υγρά συνιστάται να συμβουλευτεί έναν γιατρό», δήλωσε ο Zlotogorsky.

Εξετάζοντας το ιατρικό υπόβαθρο του ασθενούς, τα φάρμακα που λαμβάνονται τακτικά και ορισμένες εξετάσεις αίματος, μαζί με μια ολοκληρωμένη εξέταση της περιοχής της κεφαλής, του λαιμού και της στοματικής κοιλότητας, ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει εάν υπάρχει ή όχι σημαντική μείωση του σάλιου και να εντοπίσει τις αιτίες του αισθήματος ξηρότητας.

Μόλις γίνει η διάγνωση, οι τρόποι θεραπείας ή ανακούφισης της ξηροστομίας μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να συνταγογραφηθούν φάρμακα που βοηθούν την έκκριση σάλιου και μερικές φορές μια αλλαγή στο φάρμακο που παίρνει ένα άτομο τακτικά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του αισθήματος ξηρότητας.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Την 17η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας διοργανώνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής

xristiana

Greece Race For The Cure® 2022: Οι Εγγραφές Άνοιξαν

xristiana

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ Catrice SUMMER OBSESSED

xristiana