ΚεντρικήΥγεία

Μύθος ότι τα προβιοτικά ωφελούν την υγεία του κόλπου;

18/7/2022

Η υγεία του κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής χλωρίδας, είναι απαραίτητη για την ευεξία και τη γονιμότητα.

Η σημασία των προβιοτικών και η διατήρηση των «καλών» βακτηρίων στο σώμα είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς της υγείας. Συγκεκριμένα, οι μικροοργανισμοί που κατοικούν στον κόλπο μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη και άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η βελτίωση του μικροβιώματος του κόλπου μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο η λήψη προβιοτικών. Οι ειδικοί μοιράστηκαν τα πρόσφατα ευρήματα της μελέτης στην 38η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE). Διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με κολπικές προβιοτικές κάψουλες σε γυναίκες με δυσμενή κολπικά μικροβιώματα δεν βελτίωσε την κολπική χλωρίδα περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο.

kolpos.jpg

Η σημασία του μικροβιώματος του κόλπου

Το National Institute of Environmental Health Sciences σημειώνει πως «το μικροβίωμα είναι η συλλογή όλων των μικροβίων, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί και τα γονίδιά τους, που φυσικά ζουν στο σώμα μας και μέσα μας». Τα μικροβιώματα των ανθρώπων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε πολλούς τομείς της υγείας. Το κολπικό μικροβίωμα αναφέρεται σε όλους τους μικροοργανισμούς του κόλπου. Η σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος.

Αξιόπιστη πηγή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για γυναικολογικούς καρκίνους. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τέλος, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.

Ο μικροοργανισμός Lactobacillus συνήθως συμβάλλει σε ένα υγιές κολπικό μικροβίωμα Αξιόπιστη πηγή και βοηθά στην προστασία του σώματος. Οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν την υγεία του κόλπου και πώς να τη βελτιώσουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν θεραπεία υπογονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Ένα υγιές κολπικό μικροβίωμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος βελτίωσης των κολπικών μικροβιωμάτων μπορεί να είναι πιο περίπλοκος από τη χρήση απλώς κολπικών προβιοτικών.

proviotika.jpg

Προβιοτικά: Δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο φαντάζονταν οι ειδικοί;

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, η οποία επιτρέπει μεγάλη αντικειμενικότητα και βοηθά στην απομάκρυνση του κινδύνου μεροληψίας. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 74 συμμετέχοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παραπεμφθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν δυσμενή κολπικά μικροβιώματα. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: Η μία έλαβε εικονικό φάρμακο και η άλλη έλαβε κολπικές προβιοτικές κάψουλες που περιείχαν Lactobacillus. Οι ερευνητές επανεκτίμησαν τα κολπικά μικροβιώματα των συμμετεχόντων αφού ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους και αφού είχαν τον επόμενο εμμηνορροϊκό κύκλο τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης. Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο (34,2%) όλων των συμμετεχόντων παρουσίασαν βελτιώσεις στην ποιότητα του μικροβιώματος του κόλπου σε διάστημα 1-3 μηνών, ανεξάρτητα από το αν έλαβαν προβιοτικό ή εικονικό φάρμακο. Ο Yasser Diab, σύμβουλος γυναικολόγος και μαιευτήρας στην κλινική Cadogan, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, σημείωσε στο Medical News Today ότι «[δεν] υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων — της ομάδας των γαλακτοβακίλλων [και της] ομάδας εικονικού φαρμάκου».

«Η παρέμβαση δεν περιελάμβανε όλα τα στελέχη γαλακτοβακίλλων που εμπλέκονται στον επηρεασμό των αποτελεσμάτων της γονιμότητας. Απαιτούνται πιο λεπτομερείς μελέτες για τη δημιουργία θεραπευτικών στρατηγικών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας γονιμότητας από παρεμβάσεις που αφορούν το κολπικό μικροβίωμα», επεσήμανε. Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ida Enberg Jepson σχολίασε ότι εκείνη και οι συνάδελφοί της εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα και ότι συγκεκριμένες θεραπείες με προβιοτικά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ήλπιζαν.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Μαλλιά: Τα superfoods που τα δυναμώνουν

xristiana

Αιολική Ενέργεια Και Κυκλική Οικονομία: Ανακύκλωση Ανεμογεννητριών

xristiana

Ενημερωτική Εκδήλωση Στο Περιστέρι Με Θέμα «Φροντίζοντας Τα Κακοποιημένα – Παραμελημένα Παιδιά»

xristiana