ΚεντρικήΥγεία

Λιπώδες Ήπαρ: Αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

29/7/2022

Η εναπόθεση λίπους στο ήπαρ γνωστή και ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μακροπρόθεσμα

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύθηκε στο Gut.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί την συχνότερη ηπατική νόσο παγκοσμίως επηρεάζοντας το 30% των ενηλίκων. Τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Πρόσφατες έρευνες συνέδεσαν την ηπατική νόσο με τη καρδιακή ανεπάρκεια, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί το μέγεθος του κινδύνου καθώς και ο ρόλος της βαρύτητας της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου σε αυτό.

Για να δώσουν μια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία 11 μακροχρόνιων μελετών παρατήρησης (σε Σουηδία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Νότιο Κορέα) που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Οι μελέτες εξέτασαν τους πιθανούς συσχετισμούς ανάμεσα στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και την καρδιακή ανεπάρκεια σε περισσότερους από έντεκα εκατομμύρια μεσήλικες, οι μισοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 55 ετών.

Ο ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες στην έρευνα είχε ήδη ηπατική νόσο, ενώ η καρδιακή ανεπάρκεια ανιχνεύθηκε σε 97.716 άτομα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης δέκα ετών.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η ύπαρξη μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος συσχετίστηκε με 50% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης – ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, λίπους στον οργανισμό, υπέρταση, εθνικότητας και άλλων συχνών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιπρόσθετα βάσει των δεδομένων δυο ερευνών διαπιστώθηκε ότι η βαρύτητα της ηπατικής νόσου (ιδιαίτερα η εκτεταμένη ουλοποίηση του ήπατος) σχετιζόταν με αύξηση κατά 76% του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Εκτιμάται ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, προάγει την αθηρωμάτωση και απελευθερώνει πλήθος φλεγμονωδών και θρομβωτικών παραγόντων. Επίσης προσθέτουν ότι τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα που μείωνουν την γλυκόζη του αίματος φαίνεται ότι έχουν μια θετική δράση στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 28/5

xristiana

Το 3o Thessaloniki Tango Party Στηρίζει Τη Συζωή

xristiana