ΚεντρικήΥγεία

Ηλιακό έγκαυμα στα χείλη: Οι καλύτεροι τρόποι για να το καταπραΰνετε και να το θεραπεύσετε

25/7/2022

Όλα τα μέρη του σώματος είναι επιρρεπή στο ηλιακό έγκαυμα, αλλά μερικά είναι περισσότερο ευαίσθητα είτε επειδή ο ήλιος χτυπά απευθείας στην περιοχή αυτή είτε επειδή δεν βάλατε αντηλιακό. Τα χείλη σας επί παραδείγματι είναι ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο που χρήζει προσοχής.

Πώς φαίνονται και τι αίσθηση έχουν τα καμένα από τον ήλιο χείλη;

Αν τα χείλη σας καούν από τον ήλιο, θα πρηστούν και θα κοκκινίσουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί επίσης να είναι περισσότερο ευαίσθητα στο άγγιγμα και μερικές φορές δημιουργούνται φουσκάλες, παρόμοιες με τον τρόπο που μπορούν να σχηματιστούν στο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στο ηλιακό έγκαυμα, αλλά τα συμπτώματα των καμένων χειλιών συνήθως διαρκούν περίπου τρεις έως πέντε ημέρες – αν και μπορεί να φτάσουν έως και τις 10 ημέρες να αποθεραπευτούν σε σοβαρές περιπτώσεις.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου

Εκτός από το να προκαλούν επώδυνο πρήξιμο και φουσκάλες, τα καμένα από τον ήλιο χείλη μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των χειλιών. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στο άνω χείλος – ιδιαίτερα στο εξωτερικό μέρος δίπλα στο χείλος και όχι στο ίδιο το χείλος. Ωστόσο, η πλειονότητα των καρκίνων των χειλιών εμφανίζονται στο κάτω χείλος και τείνουν να είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο των χειλιών είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο.

Πώς καίγονται τα χείλη;

Εάν δεν προστατεύετε τα χείλη σας με προϊόντα αντηλιακής προστασίας, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καούν από τον ήλιο. Επίσης, πολλοί άνθρωποι γλείφουν τα χείλη τους, επομένως γλείφουν και το αντηλιακό. Τέλος, μερικές γυναίκες δεν βάζουν αντηλιακό επειδή φορούν κραγιόν ή lip gloss και δεν θέλουν να το αφαιρέσουν. Όμως οι επιβλαβείς ακτίνες UV θα διεισδύσουν στο προϊόν εάν δεν περιέχει αντηλιακή προστασία, επομένως ένα lip balm με SPF θα πρέπει να είναι απαραίτητο κατά την έκθεσή σας στον ήλιο.

Εκτός από την προστασία τους με SPF, ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τα χείλη που καίγονται από τον ήλιο είναι να τα κρατήσετε μακριά απ΄αυτόν. Μετά από ηλιακό έγκαυμα στα χείλη, μπορεί να αναπτυχθεί προκαρκινική φλεγμονή που ονομάζεται ακτινική χειλίτιδα (AC) και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο των πλακωδών κυττάρων. Στα αρχικά στάδια, το AC μπορεί απλώς να μοιάζει με πολύ σκασμένα χείλη.

Πώς να περιποιηθείτε τα καμένα από τον ήλιο χείλη

Μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα στα χείλη, πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες αναλγητικό όπως η ιβουπροφαίνη για να μειώσετε την ευαισθησία και το πρήξιμο. Επίσης, μια κρύα κομπρέσα μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο. Μην εκτίθεστε στον ήλιο για λίγες ημέρες και πιείτε πολλά υγρά.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τι σημαίνουν τα επείγοντα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτάχυνση των ΑΠΕ

xristiana

Πυρκαγιές και σε Παλλήνη Αττικής, Μάνη – Επί ποδός η Πυροσβεστική

xristiana

Θεατρική βραδιά για καλό σκοπό

xristiana