ΚεντρικήΥγεία

Επαναμολύνσεις με Covid: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου & σοβαρών προβλημάτων υγείας

7/7/2022

Η επαναμόλυνση με Covid-19 αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος νέα και συχνά μακροχρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η επαναμόλυνση.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται στα αρχεία υγείας περισσότερων από 5,6 εκατομμυρίων ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν μία φορά με Covid-19, εκείνοι που μολύνθηκαν δύο ή περισσότερες είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου και τριπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν εντός έξι μηνών από την τελευταία τους μόλυνση. Αντιμετώπιζαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων στους πνεύμονες και την καρδιά, κόπωσης, πεπτικών και νεφρικών προβλημάτων, διαβήτη και νευρολογικών παθήσεων.

Τα ευρήματα έρχονται τη στιγμή που ένα νέο κύμα παραλλαγών του κορονοϊού, όπως το BA.5 της Omicron, έχει γίνει κυρίαρχο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προκαλώντας για μια ακόμη φορά αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Το BA.5 φέρει βασικές μεταλλάξεις που το βοηθούν να ξεφεύγει από τα αντισώματα που δημιουργούνται τόσο από τα εμβόλια όσο και από προηγούμενη μόλυνση, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε επαναμόλυνση.

Ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι η νέα μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και πριν τη δημοσίευσή της, αλλά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα λόγω της έξαρσης των επαναμολύνσεων.

«Αν με ρωτούσατε για την επαναμόλυνση πριν από ενάμιση χρόνο, θα σας έλεγα ότι ίσως έχω 1-2 ασθενείς, και ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον» », είπε ο Al-Aly.

Ο Al-Aly και η ομάδα του συνέκριναν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 250.000 ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid-19 μία φορά με αρχεία 38.000 ανθρώπων που είχαν μολυνθεί δύο ή περισσότερες φορές.

Περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ιστορικό μόλυνσης από τον Covid-19 χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Μεταξύ εκείνων που επαναμολύνθηκαν, 36.000 είχαν μολυνθεί δύο φορές, περίπου 2.200 είχαν κολλήσει τον ιό τρεις φορές, ενώ 246 είχαν μολυνθεί τέσσερις φορές.

Τα συμπτώματα μετά την επαναμόλυνση περιλάμβαναν πόνο στο στήθος, μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς, εμφράγματα, μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες, καρδιακή ανεπάρκεια και θρόμβωση.

Τα αναπνευστικά προβλήματα περιλάμβαναν δύσπνοια, χαμηλό οξυγόνο στο αίμα, πνευμονική νόσο και συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες, είπε ο Al-Aly.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ενός νέου προβλήματος υγείας ήταν υψηλότερος την περίοδο της επαναμόλυνσης με Covid-19, αλλά παρέμεινε και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν παρών είτε κάποιος είχε εμβολιαστεί είτε όχι, και αυξανόταν με κάθε επόμενη μόλυνση.

Ο Al-Aly είπε ότι «οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν όταν κολλάνε τον ιό δεύτερη ή τρίτη φορά, θεωρώντας ότι το ανοσοποιητικό τους είναι εκπαιδευμένο να τον αναγνωρίζει και να τον καταπολεμήσει, κάτι που δεν είναι αληθές».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που ξεπέρασαν τον Covid χωρίς προβλήματα. Αυτό που προκύπτει όμως από τη μελέτη, είναι ότι κάθε νέα μόλυνση φέρνει και νέο κίνδυνο, ο οποίος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, είπε.

Ακόμα κι αν ένα άτομο έχει τις μισές πιθανότητες να εμφανίσει χρόνια προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης μόλυνσης από ό,τι κατά την πρώτη μόλυνση, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει 50% μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων από κάποιον που δεν προσβλήθηκε από Covid-19 δεύτερη φορά.

Ο αυξημένος κίνδυνος παρέμενε ακόμη και όταν υπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η χρήση φαρμάκων και η κατάσταση της υγείας του ατόμου πριν μολυνθεί με Covid-19.

Πηγή: CNN

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το 4ο Αθλητικό Τουρνουά ΑμεΑ «WillPower Games 2024»

xristiana

Μάσκα μαλλιών με αυγό: To «παράξενο» μυστικό για υγιή & δυνατά μαλλιά, γεμάτα λάμψη & ζωντάνια!

xristiana

«Φιλί ζωής» στους καυστήρες φυσικού αερίου δίνουν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

xristiana