ΚεντρικήΥγεία

Γλυκοπατάτα: Θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες – Υπέροχα οφέλη για την υγεία

9/7/2022

Μπορεί η γλυκοπατάτα να μην έχει… επίσημη θέση στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι είναι λαχανικό με πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Μάλιστα η γλυκοπατάτα δεν είναι καν πατάτα! Οι γλυκοπατάτες είναι φυσικά γλυκές ρίζες της οικογένειας Convolvulaceae, η οποία απαντάται παγκοσμίως σε όλα τα κλίματα. Οι βρώσιμες ρίζες ανήκουν στο γένος Ipomoea, το οποίο ευδοκιμεί μόνο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Η γλυκοπατάτα δεν σχετίζεται με την κοινή πατάτα, που ανήκει στην οικογένεια των Nightshades. Η βρώσιμη ρίζα της γλυκοπατάτας είναι μη τοξική και υπό κατάλληλες συνθήκες “πολυμερισμού” μετατρέπει μέρος των αμύλων της σε σάκχαρα. Αυτό είναι που της δίνει τη γλυκιά της, σαν κάστανο, γεύση.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη γλυκοπατάτας. Ορισμένα έχουν λευκή  σάρκα. Άλλα έχουν κίτρινη, κόκκινη, ή μοβ σάρκα.

Γλυκοπατάτα: Θρεπτικά συστατικά

Μία γλυκοπατάτα έχει:

  • Θερμίδες: 112
  • Λίπος: 0,07 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3,9 γραμμάρια

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Μια και μόνο γλυκοπατάτα σας δίνει το 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι επίσης καλή για το αναπαραγωγικό σας σύστημα και για σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε:

Φυσικές ενώσεις, που ονομάζονται καροτενοειδή, δίνουν στις γλυκοπατάτες το πλούσιο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή είναι επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να προστατεύουν τα κύτταρα σας από την καθημερινή βλάβη των ελευθέρων ριζών.

Γλυκοπατάτα: Οφέλη για την υγεία

Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν τον χαρακτηρισμό “υπερτροφή”, λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στα εξής:

  • Καρκίνος: Τα καροτενοειδή στις γλυκοπατάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε μια άλλη φυσική ένωση, που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Διαβήτης: Οι ενώσεις στις γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η βραστή γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας τόσο γρήγορα.
  • Καρδιακή νόσος: Έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να μειώσουν την “κακή” (LDL) χοληστερόλη. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.
  • Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Οι μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Α, που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να πάθετε αυτή την ασθένεια των ματιών, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
  • Παχυσαρκία: Η μωβ γλυκοπατάτα συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα και εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Γλυκοπατάτα: Πιθανοί κίνδυνοι

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, θα αυξήσουν τον γλυκαιμικό τους δείκτη και θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, μιλήστε με τον γιατρό σας, ή έναν διαιτολόγο για το πώς να συμπεριλάβετε με ασφάλεια τη γλυκοπατάτα στα γεύματά σας.

Αν και πολύ σπάνια, μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρή αλλεργία στις γλυκοπατάτες.

Τρόπος αποθήκευσης

  • Εάν διατηρείτε τις γλυκοπατάτες σας σε ξηρό μέρος με πολλή ροή αέρα, θα διαρκέσουν περίπου 1-2 εβδομάδες.
  • Μην τις βάζετε στο ψυγείο αν δεν είναι μαγειρεμένες. Το κρύο θα τις σκληρύνει εσωτερικά και θα αλλοιώσει τη γεύση τους.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εμβοές: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο θόρυβος των αυτοκινήτων

xristiana

Ηλίας Τσαλαφατίνος

xristiana

Ο παπαγάλος και το πετρέλαιο

xristiana