12/7/2022
Η παρακολούθηση από τον ίδιο γιατρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα μπορούσε να αποτρέψει τις επισκέψεις των ασθενών με άνοια στο νοσοκομείο, καθώς πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο νοσοκομείο στη διάρκεια των τελευταίων μηνών της ζωής κάποιου, έχουν συνδεθεί με κακή φροντίδα στο τέλος της ζωής, παραλήρημα και πτώσεις. Έχουν επίσης μεγάλο κόστος για το σύστημα υγείας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παροχή συνεχούς φροντίδας σε ασθενείς με άνοια από τον ίδιο γιατρό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
Ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 34.000 ανθρώπους από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που πέθαναν λόγω άνοιας σε μέση ηλικία 87 ετών.
Σχεδόν 1.900 είχαν πολλαπλές εισαγωγές στο νοσοκομείο τις τελευταίες 90 ημέρες της ζωής τους.
Όσοι είχαν περισσότερες επαφές με διαφορετικούς γενικούς ιατρούς είχαν υψηλότερο κίνδυνο πολλαπλών εισαγωγών.
Ωστόσο, οι ασθενείς που βρίσκονταν υπό τη φροντίδα του ίδιου γιατρού, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής, σύμφωνα με τους ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου.
Σε όσους είχαν εντοπιστεί οι ανάγκες φροντίδας στο τέλος της ζωής τους, είχαν επίσης 34% λιγότερες πιθανότητες να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο.
«Τα άτομα με άνοια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πολλαπλών εισαγωγών στο νοσοκομείο στο τέλος της ζωής τους και η πρόληψη αυτών των εισαγωγών αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής υγείας. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με άνοια που είχαν καλύτερη συνεχή περίθαλψη από τους ίδιους γιατρούς, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πολλαπλές εισαγωγές στο νοσοκομείο τις τελευταίες 90 ημέρες της ζωής τους».
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 944.000 πάσχοντες από άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 1,6 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
«Το να υπάρχει σχέση διάρκειας και εξοικείωσης με τους επαγγελματίες υγείας μπορεί να είναι μια πρόκληση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με άνοια και οι οικογένειές τους λαμβάνουν συνεχή φροντίδα, καθώς αυτό μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή περιττών κρίσεων και αγωνίας» αναφέρει ο Paul Edwards, από τη φιλανθρωπική οργάνωση Dementia UK.
Οι γενικοί ιατροί θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο με «μπερδεμένα» μηνύματα προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τα ευρήματα μεταδίδονται με διαφορετικούς τρόπους, προκαλώντας άγχος και απογοήτευση στους ασθενείς.
Πολλοί ασθενείς βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς περιμένουν από τον γιατρό τους να επικοινωνήσει μαζί τους, ενώ οι γιατροί συχνά πιστεύουν ότι είναι ευθύνη των ασθενών να έρθουν σε επαφή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δήλωσαν: «Η ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου και οι διαδικτυακές μέθοδοι επικοινωνίας έχουν οφέλη, αλλά ορισμένοι ασθενείς μπερδεύονται και παίρνουν λάθος μηνύματα».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση British Journal of General Practice.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com