ΚεντρικήΥγεία

Αθηρωματικός δείκτης: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικός – Επίπεδα για άντρες και γυναίκες

11/7/2022

Ο αθηρωματικός δείκτης αφορά την χοληστερόλη στο αίμα. Είναι επί της ουσίας ένα κλάσμα που δείχνει πόση “καλή” χοληστερόλη (HDL) έχετε σε σχέση με την ολική χοληστερόλη στο αίμα σας.

Ο αθηρωματικός δείκτης είναι σημαντικός επειδή μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου καρδιακής νόσου ενός ατόμου.

Αθηρωματικός δείκτης: Υπολογισμός

Οι γιατροί υπολογίζουν την αναλογία χοληστερόλης ενός ατόμου διαιρώντας τη συνολική του χοληστερόλη με το επίπεδο λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL).

Η βέλτιστη αναλογία είναι μεταξύ 3,5 και 1. Μια υψηλότερη αναλογία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε γενικές γραμμές πρέπει να μην ξεπερνάει το 5.

Αναλογία καλής χοληστερόλης έναντι κακής χοληστερόλης

Τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούνται από τρεις διαφορετικούς τύπους χοληστερόλης:

  1. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) θεωρείται “καλή” χοληστερόλη. Αποτελεί το 20-30% του συνολικού επιπέδου χοληστερόλης ενός ατόμου
  2. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) θεωρείται “κακή” χοληστερόλη και αποτελεί το 60-70% του συνόλου στο σώμα
  3. Η λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) είναι πρόδρομος της LDL και αποτελεί περίπου το 10-15% της συνολικής χοληστερόλης ενός ατόμου

Αυτά τα ποσοστά έχουν σημασία γιατί όταν συμβαίνουν αυξομειώσεις, μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακή νόσο.

Όταν κάποιος κάνει μια εξέταση που δείχνει υψηλό επίπεδο ολικής χοληστερόλης, μπορεί να οφείλεται στο ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης έχουν ανέβει. Ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει τα διαφορετικά επίπεδα χοληστερόλης εστιάζοντας σε HDL, LDL και VLDL ξεχωριστά, σε μια εξέταση αίματος.

Αθηρωματικός δείκτης: Επίπεδα για άντρες και γυναίκες

Μια καλή αναλογία χοληστερόλης δείχνει ότι το σώμα λειτουργεί σωστά και είναι υγιές. Σηματοδοτεί ότι κάποιος είναι καλά στην υγεία του.

Η μελέτη Framingham Heart αναφέρει ότι οι ακόλουθες αναλογίες χοληστερόλης σηματοδοτούν χονδρικά διαφορετικούς βαθμούς κινδύνου καρδιακής νόσου:

Άνδρες:

  • 5 = μέσος κίνδυνος
  • 3,4 = ήμισυ του μέσου κινδύνου
  • 9,6 = διπλάσιο του μέσου κινδύνου

Γυναίκες

  • 4,4 = μέσος κίνδυνος
  • 3,3 = ήμισυ του μέσου κινδύνου
  • 7,0 = διπλάσιο του μέσου κινδύνου

Αν και άνδρες και γυναίκες κάνουν την ίδια εξέταση αίματος, τα μέσα επίπεδα HDL, LDL και VLDL είναι λίγο διαφορετικά. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, είναι σύνηθες να έχουν αυξημένη LDL.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες μένουν ανεπηρέαστες από τις αναλογίες κακής χοληστερόλης. Σημαίνει απλώς ότι οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αναλογίες κακής χοληστερόλης.

Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ένα συνιστώμενο επίπεδο HDL 50, ενώ το συνιστώμενο επίπεδο HDL για έναν άνδρα είναι 40.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μαλλιά και γυμναστική: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Από Το Επιμελητήριο Λάρισας

xristiana

COVID-19: Η προσωρινή διακοπή μεθοτρεξάτης διπλασιάζει τα αντισώματα μετά την 3η δόση

xristiana