ΚεντρικήΥγεία

Θα μπορούσε το μπρόκολο να συμβάλει στη θεραπεία της βακτηριακής αντοχής στα αντιβιοτικά;

13/7/2022

Πολλοί τύποι βακτηρίων έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά επειδή τα παθογόνα αναπτύσσουν βιομεμβράνες που εκριζώνονται δύσκολα με αντιμικροβιακή αγωγή.

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο πιθανώς να είναι σε θέση να διασπάσουν τα βιοφίλμ που με τη σειρά τους οδηγούν τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) στη Beersheba.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήχθη από την ομάδα BGU, το φυτοχημικό 3,3′-διινδολυλομεθάνιο (DIM) διέλυσε επιτυχώς τα βιοφίλμ που προστατεύουν τα δύο διαφορετικά παθογόνα. Συγκεκριμένα εξάλειψε το Acinetobacter baumannii σε ένα ποσοστό 65% και το Pseudomonas aeruginosa κατά 70% αλλά όταν συνδυάστηκε με αντιβιοτικά, ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στο εντυπωσιακό 94%.

Όταν εισήγαγαν το φυτοχημικό σε μια μολυσμένη πληγή, επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηριακά παθογόνα παίζουν ολοένα και περισσότερο ρόλο στην αύξηση των ασθενειών και εμποδίζουν την επούλωση των πληγών, ειδικά στα νοσοκομεία.

kustiki-inosi.jpg

Τι είναι η κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και άλλα όργανα του σώματος και επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν βλέννα, ιδρώτα και πεπτικά υγρά. Αυτά τα εκκρινόμενα υγρά είναι συνήθως λεπτά και ολισθηρά, αλλά σε ασθενείς με κυστική ίνωση, ένα ελαττωματικό γονίδιο κάνει τις εκκρίσεις να γίνονται κολλώδεις και παχύρρευστες. Αντί να λειτουργούν ως λιπαντικά, οι εκκρίσεις φράζουν τους αγωγούς και διόδους ειδικά στους πνεύμονες και το πάγκρεας.

Ο καθηγητής Ariel Kushmaro, η Δρ. Karina Golberg και η ομάδα του, μαζί με τον καθηγητή Robert Marks – όλοι μέλη του Τμήματος Μηχανικής Βιοτεχνολογίας Goldstein-Goren της BGU – κατέγραψαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Pharmaceutics.

Πρόσθετοι ερευνητές από το εργαστήριο του καθηγητή Kushmaro περιελάμβαναν τους Bat-el Kagan, Sigalit Barzanizan, Dr. Karin Yaniv και Dr. Esti Kramarsky-Winter, οι οποίοι συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Near East και το Girne American University στην Κύπρο.

Με την εξάλειψη της βακτηριακής βιομεμβράνης P. aeruginosa, δίνεται η δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαλείψει τη λοίμωξη, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών με κυστική ίνωση, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν μια ποιότητα ζωής.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαθέσιμα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τα αντιγριπικά εμβόλια

xristiana

«Ποδηλατούμε Μαζί Για Τη Ζωή» Στο Δήμο Παλλήνης

xristiana

Μαύροι κύκλοι: 3 αιτίες που δεν είχατε φανταστεί

xristiana