ΚεντρικήΥγεία

Ροχαλητό στην εμμηνόπαυση: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

24/6/2022

Οι γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, θα μπορούσαν να βοηθηθούν και στην αντιμετώπιση της άπνοιας.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες επειδή έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 774 γυναίκες, οι οποίες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο ύπνου για να προσδιοριστεί εάν έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Για να πληρούν τα κριτήρια, έπρεπε να ροχαλίζουν και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπνοής, που προκαλούσε ενόχληση σε άλλους ανθρώπους κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι εάν οι γυναίκες διπλασίαζαν τα επίπεδα οιστρόνης, ενός τύπου οιστρογόνου στο σώμα τους, θα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Εάν διπλασίαζαν την ποσότητα προγεστερόνης, θα είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Kai Triebner, από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, «αυτή η μελέτη είναι συναρπαστική γιατί υποδηλώνει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να είναι μια λύση για τις γυναίκες που υποφέρουν από ροχαλητό και άπνοια ύπνου λόγω της εμμηνόπαυσης. Είναι σημαντικό γιατί η άπνοια ύπνου συνδέεται με σοβαρές παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά. Γνωρίζουμε ήδη ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει τα προσωρινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων όπως είναι η οστεοπόρωση».

Η μελέτη εξέτασε γυναίκες ηλικίας 40 έως 67 ετών από επτά διαφορετικές χώρες, οι οποίες συμμετείχαν σε ευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία.

Μεταξύ των 774 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που εξετάστηκαν, οι 551, δηλαδή τα τρία τέταρτα, ροχάλιζαν.

Οι γυναίκες αυτές κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν αν τους προηγούμενους 12 μήνες ξυπνούσαν με αίσθημα πνιγμού ή δυσκολία να αναπνεύσουν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διπλασιασμός των επιπέδων οιστρόνης, συνδέεται με 20% μικρότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας και ο διπλασιασμός της προγεστερόνης με 9% μείωση του κινδύνου.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως το βάρος των γυναικών και το αν κάπνιζαν, που αυξάνουν τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας και ροχαλητού.

Πιστεύεται ότι η πτώση των ορμονών μετά την εμμηνόπαυση προκαλεί στις γυναίκες αύξηση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός, γεγονός που προκαλεί στένωση των αεραγωγών και αύξηση του κινδύνου άπνοιας.

Στις γυναίκες που ροχάλιζαν, ο διπλασιασμός των επιπέδων τριών τύπων οιστρογόνων συνδέθηκε με 23% χαμηλότερες πιθανότητες προβληματικής αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Ο διπλασιασμός της προγεστερόνης, συνδέθηκε με 12% χαμηλότερες πιθανότητες να ξυπνάνε με αίσθημα πνιγμού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Χρονιά ρεκόρ το 2023, ήταν 1,48 βαθμό Κελσίου πιο ζεστό από το κλίμα κατά την προβιομηχανική εποχή

xristiana

LDL χοληστερόλη: Πώς πέφτει η “κακή” χοληστερόλη

xristiana

Δωρεάν εκδρομή για μπάνια διοργανώνει εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

xristiana