5/6/2022
Η ελκώδης κολίτιδα, όπως και η νόσος του Crohn, είναι οι δύο πιο κοινοί τύποι της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Επηρεάζει συνήθως το παχύ έντερο με συχνές κρίσεις διάρροιας.
Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο τμήμα του παχέος εντέρου έχει προσβληθεί, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα.
Συμπτώματα
Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά.Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από μέτρια έως σοβαρά ενώ ενδέχεται να μην είναι εμφανή για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ναυτία
- διάρροια
- κούραση
- πόνοι στην κοιλιά ή το στομάχι
- απώλεια όρεξης
- αιμορραγία από το ορθό
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
- δυσκοιλιότητα
- απώλεια της όρεξης
- χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)
Μερικές φορές, η ελκώδης κολίτιδα ενός παιδιού μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που προκαλεί άλλα συμπτώματα που δεν φαίνεται να σχετίζονται με το γαστρεντερικό σωλήνα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- εύθραυστα οστά
- φλεγμονή των ματιών
- πόνο στις αρθρώσεις
- πέτρες στα νεφρά
- διαταραχές του ήπατος
- εξανθήματα
- δερματικές βλάβες
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ενδέχεται να κάνουν δύσκολη τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εξηγήσουν τα συμπτώματά τους.
Αίτια
Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς προκαλεί την ελκώδη κολίτιδα. Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε φυσιολογικά βακτήρια του πεπτικού σωλήνα. Ή ότι κάποια άλλα είδη βακτηρίων και ιών την προκαλούν.
Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου. Ένας από αυτούς είναι ο κληρονομικός παράγοντας ( πιθανόν ένα μέλος της οικογένειας έχει τη νόσο).
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα εξαρτάται από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα του παιδιού και από το πόσο καλά ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Η ελκώδης κολίτιδα στους ενήλικες μερικές φορές αντιμετωπίζεται με ένα ειδικό είδος κλύσματος ωστόσο, αρκετά παιδιά δεν μπορούν να το ανεχθούν.
Ορισμένες θεραπείες λοιπόν περιλαμβάνουν:
- αμινοσαλικυλικά , για τη μείωση της φλεγμονής στο παχύ έντερο
- κορτικοστεροειδή , για να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο παχύ έντερο
- ανοσοτροποποιητές ή παράγοντες αναστολής του TNF-άλφα, για τη μείωση των αντιδράσεων φλεγμονής στο σώμα
Εάν τα συμπτώματα του παιδιού δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις θεραπείες και επιδεινωθούν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του παχέος εντέρου.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πρωκτοκολεκτομή με ειλεοστομία που αφαιρεί το παχύ έντερο, το ορθό και τον πρωκτό και δημιουργεί ένα άνοιγμα στην κοιλιά για να περάσουν τα υπολείμματα τροφής
- ειλεοπρωκτική αναστόμωση που συνδέει το λεπτό έντερο με τον πρωκτό για να επιτρέψει την κανονική απομάκρυνση των αποβλήτων μετά την αφαίρεση του παχέος εντέρου
Το παιδί σας μπορεί να ζήσει χωρίς ολόκληρο ή μέρος του παχέος εντέρου του, αν και η αφαίρεση μπορεί να επηρεάσει την πέψη του. Η αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου δεν θεραπεύει την ασθένεια καθώς η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να επανεμφανιστεί στο τμήμα του παχέος εντέρου που απομένει μετά την επέμβαση.
Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό
Απευθυνθείτε σε γιατρό εάν παρατηρήσετε συνεχιζόμενο κοιλιακό άλγος, διάρροια, ανεξήγητη απώλεια βάρους, ανεξήγητα εξανθήματα ή αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα του παιδιού.
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών και μην παραλείψετε να μιλήσετ με τον γιατρό για να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις.
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com