3/6/2022
Μόνο το 10% έως 20% των ατόμων άνω των 65 ετών με ήπια γνωστική και μνημονική εξασθένηση τελικά εμφανίζουν άνοια.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια στο πέρασμα του χρόνου ή και βελτιώνονται, αν ο ηλικιωμένος κάνει μια ζωή σωματικά και νοητικά δραστήρια.
Η εξασθένιση της μνήμης όμως σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του βαδίσματος, πιθανώς σημαίνει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει άνοια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αυστραλών και Αμερικανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τάνια Κολίερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 16.855 άτομα άνω των 65 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που βάδιζαν με ταχύτητα κατά τουλάχιστον 5% (μείωση 0,05 μέτρων ανά δευτερόλεπτο) πιο αργή κάθε χρόνο, ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον.
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος αν, παράλληλα με το βραδύτερο περπάτημα, είχαν σταδιακά πιο ασθενή μνήμη. Σε παρόμοιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και μια αμερικανική έρευνα του 2020 σε σχεδόν 9.000 άτομα.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η αεροβική άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο και ο χορός, μπορούν να βάλουν «φρένο» στα προβλήματα μνήμης.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com