26/6/2022
Ρώσοι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν αισθητήρα που μπορεί να αναλύσει υγρά και αέρια σε πολύ μικρές ποσότητες ο οποίος είναι σε θέση να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει τον καρκίνο.
Σύμφωνα με μια μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους και δημοσιεύθηκε στο Optics Letters, οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής συγγραφέα Aleksei Kuzin από το Πανεπιστήμιο HSE και του Skoltech και του καθηγητή Dmitry Gorin του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Skolkovo, δημιούργησαν ένα τσιπ με νανοφωτικούς οπτικούς αισθητήρες και μικροφθοριδικά κανάλια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε υγρά και αέρια.
Όταν τα υγρά ή τα αέρια αντλούνται μέσω των καναλιών, η οπτική ακτινοβολία ανιχνεύεται από τις νανοφωτονικές συσκευές, επιτρέποντας στους ερευνητές να ανιχνεύουν αλλαγές στα φασματικά χαρακτηριστικά της εξόδου και έτσι να καθορίσουν τη σύνθεση των υγρών ή των αερίων.
Το μικρό μέγεθος της συσκευής επιτρέπει στους ερευνητές να αναλύουν με ακρίβεια δείγματα, ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Αυτό είναι σημαντικό όταν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να αναλύσουν δείγματα στο σημείο όπου βρίσκονται και πρέπει να τα μεταφέρουν σε άλλη τοποθεσία για μελέτη.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο HSE, το ανθρώπινο αίμα περιέχει αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του καρκίνου, όπως εξωσώματα, τα οποία είναι μικροσκοπικά κυστίδια που απελευθερώνονται από κύτταρα ιστού και οργάνων.
Σε περιπτώσεις καρκίνου πρώιμου σταδίου, η συγκέντρωση εξωσωμάτων στο αίμα συχνά αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία του καρκίνου.
Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες – είτε εσωτερικοί (γενετική προδιάθεση) είτε εξωτερικοί (περιβαλλοντικοί, όπως η ακτινοβολία) – μπορούν να διαταράξουν την κανονική λειτουργία ενός κυττάρου, προκαλώντας τον να στείλει λάθος μηνύματα, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη όγκων.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com