ΚεντρικήΥγεία

7 εύκολοι τρόποι για να μειώσετε το άγχος κατά την επιστροφή στο γραφείο

11/6/2022

Η επιστροφή μετά την τηλεργασία στο γραφείο μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους. Η εφαρμογή στρατηγικών αντιμετώπισης μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασης.

Ενώ η εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει τις δικές της προκλήσεις, τώρα που πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο ορισμένοι εργαζόμενοι βρίσκουν αυτήν τη μετάβαση πιο αγχωτική από ό,τι περίμεναν.

Μάλιστα 1 στους 3 υπαλλήλους αναφέρει ότι η επιστροφή στον φυσικό χώρο εργασίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, καθιστώντας τους ανήσυχους και καταθλιπτικούς. Επίσης, ένας από τους λόγους αυτού του άγχους οφείλεται στον φόβο της πανδημίας και στην ιδέα ότι είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19 και σε άλλες ασθένειες απ΄ ότι στο σπίτι τους.

Επίσης, η προσαρμογή δεν είναι εύκολη για όλους τους ανθρώπους καθώς όπως είναι προφανές είναι πιο ευχάριστο και λειτουργικό να εργάζεται κάποιος από τον προσωπικό του χώρο καθώς είναι πιο ευέλικτος ενώ αποφεύγει τα έξοδα μετακίνησης και ευπρεπούς παρουσίας, τους τοξικούς συναδέλφους και την στείρα πολιτική μιας επιχείρησης.

Εάν η επιστροφή στο γραφείο σας προκαλεί άγχος, εξετάστε τις ακόλουθες συμβουλές για να διευκολύνετε την επιστροφή σας.

Αποδεχτείτε το άγχος σας

Επειδή το άγχος τείνει να χειροτερεύει όταν αντιστεκόμαστε ή κρίνουμε τον εαυτό μας που το έχουμε, η αποδοχή των συναισθημάτων μας μπορεί να μάς βοηθήσει στην επεξεργασία τους. Είναι προτιμότερο να αντισταθείτε στην επιθυμία να υποθέσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς κάνοντας αρνητικές σκέψεις όπως «Δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολο», «γιατί οι άλλοι φαίνεται να τα πάνε καλά» ή «τι συμβαίνει με μένα» καθώς είναι ένας φαύλος κύκλος. Στον αντίποδα πείτε στον εαυτό σας «Μακάρι να ήταν πιο εύκολο, αλλά προς το παρόν είναι ακόμα ένας αγώνας και βελτιώνομαι κάθε μέρα», «δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι φυσιολογικό να αγωνίζομαι σε αυτές τις μη φυσιολογικές στιγμές» ή «ειλικρινά, όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, συμπεριλαμβανομένου και εμού».

Επανεξετάστε και διαπραγματευτείτε τις συνθήκες της εργασίας σας

Εάν σας δοθεί μια επιλογή σχετικά με το πόσο μπορείτε να εργάζεστε στο γραφείο, εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε με λίγες ημέρες την εβδομάδα και να προσθέσετε περισσότερες ημέρες καθώς προσαρμόζετε. Εναλλακτικά μπορείτε να εργάζεστε 3 ημέρες στο σπίτι και 2 στο γραφείο προκειμένου να μην χάσετε εντελώς την επαφή με τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους σας.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Ενώ προσπαθείτε να ενταχθείτε στην καθημερινή ρουτίνα του γραφείου, προσπαθήστε να είστε συνεπείς ως προς τις αποφάσεις σας προκειμένου να μπορείτε να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των υποχρεώσεών σας. Αφιερώστε, επίσης, λίγο χρόνο όταν ξυπνάτε το πρωί ή πριν πάτε για ύπνο για να φτιάξετε μια λίστα εργασιών και προθεσμιών καθώς έτσι θα μειώσετε το άγχος σας.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να αναπροσαρμόσει

Η επαφή με πράγματα που δεν έχετε κάνει εδώ και καιρό, όπως η αντιμετώπιση μιας μακρινής μετακίνησης, η αυξημένη κυκλοφορία, οι διάφοροι περισπασμοί στο γραφείο, ένας ομιλητικός συνάδελφος ή η κοντινή απόσταση από άλλους μπορεί αρχικά να σας κουράσουν ή και να σας εκνευρίσουν. Ωστόσο επειδή ο άνθρωπος έχει από τη φύση του την ικανότητα προσαρμογής σταδιακά θα βρείτε τους ρυθμούς σας.

Προσπαθήστε να κάνετε μικρά διαλείμματα όπως κάνατε στο σπίτι σας

Βάλτε στο πλάνο της εργασίας σας ένα διάλειμμα 10′ κάθε 2,5 ώρες προκειμένου να αποφορτιστείτε. Σηκωθείτε από την καρέκλα σας και κάντε έναν καφέ στην κουζίνα του γραφείου ή βγείτε για λίγα λεπτά στην είσοδο του κτηρίου για να σας χτυπήσει λίγος καθαρός αέρας και να κάνετε κάποια ιδιωτικά τηλέφωνα ή να μιλήσετε με έναν συνάδελφο.

Βάλτε όρια

Εάν η επιστροφή στην εργασία είναι αγχωτική λόγω απαράδεκτης συμπεριφοράς από συναδέλφους ή τον εργοδότη σας, μην διατάσσεται να ενημερώσετε με ήρεμο και ευγενικό τρόπο ότι το άτομο που ξεπερνά τα όρια είναι απαράδεκτο. Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να φωνάζετε καθώς έτσι θα φτάσετε στο επίπεδό του και θα χάσετε το δίκιό σας.

Αναζητήστε βοήθεια

Εάν αισθάνεστε ταραγμένοι, ανυπόμονοι ή πανικοβλημένοι γύρω από τους συναδέλφους σας, το συναίσθημα αυτό θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η συνομιλία επίσης με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, προσπαθήστε στον ελεύθερο σας χρόνο να ασκήστε, να έχετε ευχάριστες κοινωνικές συναναστροφές, να κάνετε διαλογισμό, γιόγκα και γενικώς να εντάξετε ευχάριστες δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας προκειμένου να αποτελέσουν αντίβαρο.

Να θυμάστε πως βοηθά η θετική σκέψη και ο καλός προγραμματισμός για να είστε παραγωγικοί και κυρίως ευτυχισμένοι. Αν παρόλα αυτά τίποτε δεν φαίνεται να διορθώνεται και πλέον νιώθετε ασφυξία συζητήστε το με τον διευθυντή σας ή αναζητήστε μια νέα δουλειά.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Η Φροντίδα Του Στόματος Σε Ασθενείς Με Καρκίνο» Από Τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού

xristiana

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε την Καλαμάτα, ξερίζωσε δέντρα και έριξε κολώνες φωτισμού

xristiana

Άστατος καιρός με βροχές και έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο

xristiana