ΚεντρικήΥγεία

Το να νιώθετε νεότεροι σας βοηθά να αναρρώσετε από κατάγματα και εγκεφαλικά επεισόδια γρηγορότερα

25/6/2022

Ο Αμερικανός συγγραφέας του 19ου αιώνα Μαρκ Τουέιν είχε πει κάτι που είναι πέρα για πέρα αληθινό: «Η ηλικία είναι θέμα μυαλού. Αν δεν σε πειράζει, δεν πειράζει».

Σήμερα, η ιατρική κοινότητα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία είναι συνήθως πιο υγιείς και ψυχολογικά πιο ανθεκτικοί.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan (BIU) στο Ramat Gan ανακάλυψαν ότι το να νιώθεις νέος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς αποκατάστασης από ιατρικές παθήσεις, ακόμη και σε ηλικιωμένους που αναρρώνουν από σωματικές αναπηρίες.

Ο καθηγητής Amit Shrira και ο καθηγητής Ehud Bodner του προγράμματος γεροντολογίας στο διεπιστημονικό τμήμα κοινωνικών επιστημών και η Δρ. Daphna Magda Kalir από το πρόγραμμα μελετών φύλου έχουν δημοσιεύσει τη μελέτη τους στο περιοδικό Γεροντολογία.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Η συγκεκριμένη μελέτη παρακολούθησε 194 ενήλικες ασθενείς ηλικίας 73 έως 84 ετών που υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση από κατάγματα που προκλήθηκαν από οστεοπόρωση ή εγκεφαλικό. Τα κατάγματα και τα εγκεφαλικά συνήθως προκαλούν πτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της λειτουργικής ανεξαρτησίας των ανθρώπων, που είναι ο μεγαλύτερος φόβος μεταξύ των ηλικιωμένων.

Οι ασθενείς ρωτήθηκαν αρκετές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της αποκατάστασής τους σχετικά με την υποκειμενική ηλικία τους – πόσο νέοι ένιωθαν – και μοιράστηκαν συναισθήματα και εμπειρίες. Η έρευνα αξιολογήθηκε από τρεις δείκτες που αναφέρονται στην αισιοδοξία, την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή. Η λειτουργική ανεξαρτησία τους αξιολογήθηκε από νοσηλευτές που βαθμολόγησαν το επίπεδο λειτουργίας τους κατά την εισαγωγή και κατά την απαλλαγή χρησιμοποιώντας τη δοκιμή Μέτρησης Λειτουργικής Ανεξαρτησίας (FIM).

Οι ασθενείς που αισθάνθηκαν νεότεροι όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο έδειξαν βελτιωμένη λειτουργική ανεξαρτησία όταν στάλθηκαν στο σπίτι περίπου ένα μήνα αργότερα. Η ευεργετική επίδραση του να αισθάνεστε νεότεροι εντοπίστηκε τόσο για τους ασθενείς που αποκαταστάθηκαν από οστεοπορωτικά κατάγματα όσο και για εκείνους από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνοι που ένιωθαν νεότεροι αποκαταστάθηκαν καλύτερα επειδή ήταν πιο αισιόδοξοι για τις πιθανότητές τους να ανακτήσουν τις λειτουργικές τους ικανότητες.

Παραδόξως, η υποκειμενική ηλικία είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας των αποτελεσμάτων αποκατάστασης, ισχυρότερος ακόμη και από τη χρονολογική ηλικία των ασθενών και τις πολλαπλές χρόνιες παθήσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα κατά την εισαγωγή.

Η χρονολογική ηλικία και η ύπαρξη αρκετών χρόνιων ασθενειών εξετάζονται γενικά από τους γιατρούς για τον προσδιορισμό της πρόγνωσης για επιτυχή αποκατάσταση, ενώ η υποκειμενική ηλικία είναι άγνωστη στους περισσότερους απ’ αυτούς.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν πως αν οι ηλικιωμένοι ασθενείς αισθάνονται νεότεροι από την αντικειμενική ηλικία τους, θα μπορούσαν να παρακινηθούν να τηρήσουν το πρωτόκολλο αποκατάστασης μετά από κατάγματα και εγκεφαλικά επεισόδια και να ανακάμψουν με μεγαλύτερη επιτυχία.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια»

xristiana

Μήπως αυτό το lip balm τελικά ξηραίνει τα χείλη αντί να τα περιποιείται;

xristiana

Γερμανία: Νέα διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου – Δείτε βίντεο

xristiana