7/6/2022
Ένα συστατικό που αφθονεί σε ένα ζωικό τρόφιμο από τον βυθό της θάλασσας – δημοφιλές στις ασιατικές χώρες – υπόσχεται να καθυστερήσει τις επιπτώσεις του γήρατος στη λειτουργία του εγκεφάλου και να καταπολεμήσει τη φλεγμονή – Σε ποιες άλλες τροφές το βρίσκουμε
Η διατροφή με χιτωνόζωα ή ουροχορδωτά μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις του γήρατος, ισχυρίζονται επιστήμονες από την Κίνα που τάισαν ποντίκια με τους θαλάσσιους οργανισμούς. Τα ευρήματα της μελέτης ανέλυσε η Καθηγήτρια Μυοσκελετικής Γήρανσης, Δρ Ilaria Bellantuono, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Στο πλαίσιο του πειράματος, τα ποντίκια τράφηκαν με πλασμαλογόνα από τα χιτωνόζωα, μια κατηγορία λιπιδίων που απαντούν στα νευρικά κύτταρα κυρίως καθώς και τη μεμβράνη των ανθρώπινων οργάνων όπως ο εγκέφαλος, οι νεφροί, οι μύες και οι πνεύμονες, καθώς και σε τροφές όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό, το μοσχάρι, τα μύδια και τα χτένια.
Τα πλασμαλογόνα εμπλέκονται μεταξύ άλλων στη ρύθμιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων καθώς και την προστασία του DNA τους από βλάβες, ενώ συνδέονται ακόμα με τη μείωση της φλεγμονής. Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η συγκέντρωση πλασμαλογόνων στο αίμα μειώνεται με το γήρας, ιδιαίτερα όμως σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ.
Στην πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες τροφοδότησαν μεσήλικα θηλυκά ποντίκια με πλασμαλογόνα σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες, 300 έως 500 φορές, από όσο θα εξασφαλιζόταν με μια μερίδα κοτόπουλο ή χτένια φερ’ ειπείν. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τη μνήμη των τρωκτικών και ορισμένες σημαντικές παραμέτρους της εγκεφαλικής δομής και λειτουργίας που μεταλλάσσονται με την ηλικία και, συγκεκριμένα, τον αριθμό των νευρικών βλαστικών κυττάρων που δημιουργούν νέους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) και τον αριθμό των συνάψεων μεταξύ των τελευταίων. Πρόκειται για δύο σημαντικούς παράγοντες στη διατήρηση της ικανότητας μάθησης, μνήμης και λογικής.
Η παροχή πλασμαλογόνων επί δύο μήνες σχετίστηκε με βελτίωση των παραπάνω παραμέτρων και αξιοσημείωτη ελάττωση της φλεγμονής συγκριτικά με τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια συνηθισμένη διατροφή. Η φλεγμονή αυξάνει με την ηλικία και θεωρείται σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τέλος, η δοκιμασία με υδάτινο λαβύρινθο κατά Morris -ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εκτίμηση της χωρικής μάθησης και μνήμης που βασίζεται στις αισθητηριακές δεξιότητες, όπως η καλή όραση-, έδειξε βελτιωμένη μνήμη στα ποντίκια. Δεδομένου ωστόσο ότι οι αισθητηριακές δεξιότητες φθίνουν με την ηλικία στα ποντίκια έως την πλήρη απώλειά τους (π.χ. τύφλωση και κώφωση), χρειάζεται προσοχή κατά την ανάγνωση των ευρημάτων. Όπως εξηγεί η Δρ Bellantuono, η αντιληπτή βελτίωση στη μνήμη θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της βελτίωσης τέτοιων αισθητηριακών δεξιοτήτων παρά της μνήμης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα ευρήματα ενισχύονται από αυτά παλαιότερης μελέτης, η οποία είχε δείξει ότι η διατροφή με πλασμαλογόνα από χτένια σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση δύο φορές την ημέρα για 24 εβδομάδες σχετίστηκε με καλύτερη μνήμη. Εντούτοις, τα ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε μια υποομάδα ασθενών από γυναίκες ηλικίας κάτω των 77 ετών, κάτι που ακόμα δεν έχει εξηγηθεί.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com