ΚεντρικήΥγεία

Σε τι διαφέρει ένας όγκος από μια εγκεφαλική βλάβη και πότε μιλάμε για καρκίνο;

14/6/2022

Ένας όγκος εγκεφάλου είναι η ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Η ανατομία του εγκεφάλου είναι πολύ περίπλοκη, με διαφορετικά μέρη που είναι υπεύθυνα για διαφορετικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου ή του κρανίου, συμπεριλαμβανομένης της προστατευτικής του επένδυσης, της κάτω πλευράς του εγκεφάλου (βάση του κρανίου), στο εγκεφαλικό στέλεχος, στη ρινική κοιλότητα και σε πολλές άλλες περιοχές. Υπάρχουν περισσότεροι από 120 διαφορετικοί τύποι όγκων που μπορούν να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο, ανάλογα με τον ιστό από τον οποίο προέρχονται.

Πόσο συχνοί είναι οι όγκοι του εγκεφάλου και είναι όλοι τους επικίνδυνοι;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι όγκοι του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος επηρεάζουν περίπου 30 ενήλικες στους 100.000. Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι επικίνδυνοι επειδή μπορούν να ασκήσουν πίεση σε υγιή μέρη του εγκεφάλου ή να εξαπλωθούν σε αυτές τις περιοχές. Ορισμένοι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί επίσης να είναι καρκινικοί ή να γίνουν καρκινικοί. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν εμποδίσουν τη ροή του υγρού γύρω από τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου. Ορισμένοι τύποι όγκων μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του νωτιαίου υγρού σε απομακρυσμένες περιοχές του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης.

Σε τι διαφέρει ένας όγκος από μια εγκεφαλική βλάβη;

Ο όγκος του εγκεφάλου είναι ένας συγκεκριμένος τύπος εγκεφαλικής βλάβης. Μια βλάβη περιγράφει οποιαδήποτε περιοχή κατεστραμμένου ιστού. Όλοι οι όγκοι είναι βλάβες, αλλά δεν είναι όλες οι βλάβες όγκοι. Άλλες εγκεφαλικές βλάβες μπορεί να προκληθούν από εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό, εγκεφαλίτιδα και αρτηριοφλεβική δυσπλασία.

Ο όγκος του εγκεφάλου εναντίον του καρκίνου του εγκεφάλου

Όλοι οι καρκίνοι του εγκεφάλου είναι όγκοι, αλλά δεν είναι όλοι οι όγκοι του εγκεφάλου καρκινικοί. Οι μη καρκινικοί όγκοι του εγκεφάλου ονομάζονται καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου.

Οι καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου συνήθως αναπτύσσονται αργά, έχουν διακριτά όρια και σπάνια εξαπλώνονται. Οι καλοήθεις όγκοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Συγκεκριμένα, μπορούν να βλάψουν και να συμπιέσουν μέρη του εγκεφάλου, προκαλώντας σοβαρή δυσλειτουργία. Οι καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου που βρίσκονται σε μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή. Πολύ σπάνια, ένας καλοήθης όγκος μπορεί να γίνει κακοήθης. Παραδείγματα τυπικά καλοήθων όγκων περιλαμβάνουν το μηνιγγίωμα, το αιθουσαίο σβάννωμα και το αδένωμα της υπόφυσης.

Οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου είναι καρκινικοί. Συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα και εισβάλλουν στις γύρω υγιείς δομές του εγκεφάλου. Ο καρκίνος του εγκεφάλου μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή λόγω των αλλαγών που προκαλεί στις ζωτικές δομές του εγκεφάλου. Μερικά παραδείγματα κακοήθων όγκων που προέρχονται από ή κοντά στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν το οσφρητικό νευροβλάστωμα, το χονδροσάρκωμα και το μυελοβλάστωμα.

Πρωτοπαθείς έναντι μεταστατικών όγκων του εγκεφάλου

Οι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου είναι όγκοι που ξεκινούν στον εγκέφαλο. Παραδείγματα όγκων που προέρχονται συχνότερα από τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν το μηνιγγίωμα και το γλοίωμα. Πολύ σπάνια, αυτοί οι όγκοι μπορούν να αποκολληθούν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Πιο συχνά, οι όγκοι εξαπλώνονται στον εγκέφαλο από άλλα μέρη του σώματος.

Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου, που ονομάζονται επίσης δευτερογενείς όγκοι εγκεφάλου, είναι κακοήθεις όγκοι που προέρχονται από καρκίνο σε άλλα σημεία του σώματος και στη συνέχεια κάνουν μετάσταση (εξάπλωση) στον εγκέφαλο. Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου είναι περίπου τέσσερις φορές πιο συχνοί από τους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου. Μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα ή να εισβάλλουν σε κοντινό εγκεφαλικό ιστό.

Οι συνήθεις καρκίνοι που μπορούν να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο (μετάσταση)

  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος νεφρού
  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα)

Τοποθεσίες όγκων του εγκεφάλου

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να σχηματιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου σχηματίζονται συγκεκριμένοι όγκοι:

  • Τα μηνιγγιώματα σχηματίζονται στις μήνιγγες, την προστατευτική επένδυση του εγκεφάλου.
  • Οι όγκοι της υπόφυσης αναπτύσσονται στην υπόφυση.
  • Οι όγκοι του μυελοβλαστώματος προέρχονται από την παρεγκεφαλίδα ή το εγκεφαλικό στέλεχος.
  • Οι όγκοι της βάσης του κρανίου αναπτύσσονται στην κάτω πλευρά του εγκεφάλου, που ονομάζεται βάση του κρανίου.
  • Άλλοι όγκοι εγκεφάλου περιγράφονται από τα είδη των κυττάρων από τα οποία αποτελούνται. Για παράδειγμα, τα γλοιώματα αποτελούνται από γλοιακά κύτταρα.

Όγκοι εγκεφάλου στα παιδιά

Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι ο πιο κοινός συμπαγής όγκος σε παιδιά και εφήβους, επηρεάζοντας περίπου 5.000 παιδιά στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Αρκετοί διαφορετικοί τύποι όγκων του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των αστροκυττωμάτων (π.χ. πολύμορφο γλοιοβλάστωμα), τα γλοιώματα, τα επενδυμώματα και τα μυελοβλαστώματα.

Συμπτώματα όγκου εγκεφάλου

Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες, επομένως τα συμπτώματα του όγκου του εγκεφάλου ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του όγκου. Για παράδειγμα, ένας όγκος στον εγκέφαλο που βρίσκεται στην παρεγκεφαλίδα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την κίνηση, το περπάτημα, την ισορροπία και τον συντονισμό. Εάν ο όγκος επηρεάσει την οπτική οδό, η οποία είναι υπεύθυνη για την όραση, μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στην όραση.

Το μέγεθος του όγκου και το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται επηρεάζουν επίσης τα συμπτώματα που θα εμφανίσει ένα άτομο.

Τα κοινά συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο

  • Πονοκέφαλοι
  • Επιληπτικές κρίσεις ή σπασμοί
  • Δυσκολία στη σκέψη, στην ομιλία ή στην εύρεση λέξεων
  • Αλλαγές προσωπικότητας ή συμπεριφοράς
  • Αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση σε ένα μέρος ή στη μία πλευρά του σώματος
  • Απώλεια ισορροπίας, ζάλη ή αστάθεια
  • Απώλεια ακοής
  • Μεταβολές στην όραση
  • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
  • Απώλεια μνήμης

Μπορεί να υπάρχει όγκος στον εγκέφαλο χωρίς συμπτώματα;

Οι όγκοι του εγκεφάλου δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, ο πιο κοινός όγκος εγκεφάλου στους ενήλικες, το μηνιγγίωμα, συχνά αναπτύσσεται τόσο αργά που περνά απαρατήρητο. Οι όγκοι μπορεί να μην αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα έως ότου γίνουν αρκετά μεγάλοι ώστε να παρεμβαίνουν στους υγιείς ιστούς μέσα στον εγκέφαλο.

Αιτίες όγκου εγκεφάλου και παράγοντες κινδύνου

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένα κύτταρα αρχίζουν να μετατρέπονται σε κύτταρα όγκου. Μπορεί να έχει να κάνει με τα γονίδια ενός ατόμου ή το περιβάλλον του ή και τα δύο. Ορισμένες πιθανές αιτίες όγκου εγκεφάλου και παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνοι που εξαπλώνονται από άλλα μέρη του σώματος
  • Ορισμένες γενετικές καταστάσεις που προδιαθέτουν ένα άτομο σε υπερπαραγωγή ορισμένων κυττάρων
  • Έκθεση σε ορισμένες μορφές ακτινοβολίας

Είναι οι όγκοι του εγκεφάλου κληρονομικοί;

Η γενετική ευθύνεται για μικρό αριθμό (λιγότερο από 5%) εγκεφαλικών όγκων. Ορισμένες κληρονομικές παθήσεις θέτουν τα άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν όγκους, όπως:

  • Νευροϊνωμάτωση
  • Νόσος Von Hippel- Lindau
  • Σύνδρομο Li-Fraumeni
  • Οικογενής αδενωματώδης πολύποδα
  • Σύνδρομο Lynch
  • Σύνδρομο βασικοκυτταρικού σπίλου (σύνδρομο Gorlin)
  • Οζώδης σκλήρυνση
  • Σύνδρομο Cowden

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

xristiana

Λίμνη Πλαστήρα: Ψάρεψαν ένα από τα μεγαλύτερα γατόψαρα στην Ελλάδα μήκους 2,4 μέτρων

xristiana

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

xristiana