ΚεντρικήΥγεία

Πόσο επικίνδυνο είναι να φιλάμε τους σκύλους στο στόμα;

13/6/2022

Όσοι διαθέτουν κατοικίδια τα αγαπούν και μοιράζονται μαζί τους αγκαλιές, χάδια και φιλιά. Είναι όμως ασφαλές να φιλάμε τα σκυλιά μας στο στόμα;

Η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο αποτελεί πραγματική χαρά καθώς τα ζώα μάς προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και απέραντη στοργή. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι συμβάλουν στη διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής υγείας. Τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα το μόνο που ζητούν από εμάς είναι αγάπη, ιατρική φροντίδα και καλή διατροφή. Τα δε σκυλιά που είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μας γλύφουν εκδηλώνοντας την αγάπη τους και πολλές φορές τόσο εμείς όσο και εκείνα υπερβάλουμε δείχνοντας τα συναισθήματά μας χωρίς να λαμβάνουμε στα υπόψη τους κανόνες υγιεινής.

Να θυμίσουμε πως το στόμα όλων των ζωντανών πλασμάτων είναι μια πύλη προς το πεπτικό σύστημα.

Η δουλειά του στόματος είναι να ξεκινήσει την πεπτική διαδικασία των τροφίμων που καταναλώνουν τα σκυλιά. Το στόμα έχει σάλιο που βοηθά στην έναρξη της διαδικασίας διάσπασης των τροφίμων μαζί με υπολείμματα τροφίμων ή άλλων σωματιδίων που εισέρχονται στο στόμα. Επίσης, μην ξεχνάμε πως τα σκυλιά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους είτε είναι ένα κόκαλο, είτε τροφή, είτε παιχνίδι ακόμη και ένα θήραμα.

skylos

Το σάλιο των σκύλων

Ορισμένοι πολιτισμοί πίστευαν ότι το σάλιο του σκύλου είχε θεραπευτικές ιδιότητες, για παράδειγμα στην αρχαία Αίγυπτο, οι σκύλοι έγλειφαν τις πληγές για να τις επουλώσουν. Αλλά αυτή η πεποίθηση είναι μόνο εν μέρει αληθινή. Μια μεγάλη μελέτη του 2018 που εξέτασε τη σύνθεση του σάλιου των λαμπραντόρ και των λαγωνικών διαπίστωσε ότι περιείχε ένζυμα, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ισταμίνες που επιταχύνουν την ανοσολογική απόκριση και άλλες πρωτεΐνες που βλάπτουν τα διάφορα μικρόβια.

Αλλά εκτός από αυτό, το σάλιο περιέχει επίσης διάφορα βακτήρια και ιούς που μπορούν να μας θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο, όπως η λύσσα, η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, ένα βακτήριο που προκαλεί διάρροια. Αυτά τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα εάν σας δαγκώσει ένας σκύλος ή αγγίξετε τα κόπρανά του ενώ μπορεί να μεταδοθούν και από το σάλιο.

Το σάλιο των σκύλων περιέχει διάφορα παράσιτα (σκουλήκια) τα οποία μεταδίδονται όταν το ζώο γλείφει υπολείμματα κοπράνων. Ένας άλλος κίνδυνος για την υγεία είναι η αλλεργία. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αλλεργίες προκαλούνται από τη γούνα του σκύλου, στην πραγματικότητα το σάλιο και το γλείψιμο της γούνας είναι οι κύριες αιτίες των αλλεργιών.

skylos

Τα οφέλη των κατοικίδιων στα παιδιά

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους και γάτες έχουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη και είναι πιο συμπονετικά σε σύγκριση με τα παιδιά που ποτέ δεν φροντίζουν κατοικίδια ζώα. Μια μελέτη έδειξε ακόμη και βελτίωση στις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού για όσα φροντίζουν κατοικίδια ζώα. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin που εξέτασε τις επιπτώσεις των σκύλων στα νήπια διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν ένα σκυλί στο σπίτι όταν ήταν νήπια έτειναν να αναπτύξουν πολύ λιγότερες αλλεργίες, ατοπική δερματίτιδα και συριγμό, σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς σκύλο.

Τα οφέλη της εκτροφής κατοικίδιων ζώων δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η φροντίδα των ζώων οδηγεί σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, μειώνει την ορμόνη του στρες (κορτιζόλη) και αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης που προκαλούν εφορία (σεροτονίνη). Τα τελευταία χρόνια, έχουν επίσης καταδειχθεί τα οφέλη της περιποίησης των ζώων για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι μόλις 10 λεπτά με έναν τετράποδο φίλο βοήθησαν τους ασθενείς που πάσχουν από σωματικό πόνο στα επείγοντα. Οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «παίζοντας μόνο με σκύλους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται ηοξυτοκίνη και η ντοπαμίνη που με τη σειρά τους δημιουργούν θετικά συναισθήματα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ημερίδα του Μetropolitan Hospital

xristiana

5 τροφές που ωφελούν τον εγκέφαλο (video)

xristiana

Προσωπικός Γιατρός: Πάνω από 1 εκατ. ραντεβού στο σύστημα – Η διαδικασία

xristiana