ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Κολονοσκόπηση, επιλογές αντιμετώπισης και διατροφή

24/6/2022

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση του εντέρου γίνονται ανώμαλα και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Αυτή η κυτταρική ανάπτυξη μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του παχέος εντέρου και των γύρω ιστών και οργάνων.

Πολλές επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες για άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι γιατροί μπορούν συχνά να θεραπεύσουν αποτελεσματικά αυτόν τον καρκίνο, ακόμη και σε μεταγενέστερα στάδια. Μία μέθοδος θεραπείας είναι η χειρουργική.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Δυστυχώς, συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα προτού ο καρκίνος του παχέος εντέρου να έχει αναπτυχθεί αρκετά. Εάν εμφανιστούν, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίμα στα κόπρανα (μπορεί να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι)
  • Αναιμία
  • Κοιλιακή δυσφορία
  • Ναυτία και έμετος
  • Πυελικός πόνος
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (π.χ. ασυνήθιστη διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, πιο λεπτή εμφάνιση κοπράνων)

Εάν ο γιατρός μου εντοπίσει σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, πώς μπορεί να βοηθήσει η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας.

Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπιστεί αρκετά νωρίς, οι ασθενείς μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν μόνο με χειρουργική επέμβαση, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοβολία, ή χημειοθεραπεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του εν λόγω καρκίνου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χειρουργικής επέμβασης είναι ότι, εάν χρειαστεί, οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό διευκολύνει τη στόχευση στον καρκίνου και κρατά την ακτινοβολία μακριά από άλλα μέρη του σώματός σας.

Ποιοι τύποι ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επιλογών είναι διαθέσιμες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για καλά αποτελέσματα και εύκολη ανάρρωση.

  • Λαπαροσκοπική χειρουργική: Με αυτήν την προσέγγιση, μια μικροσκοπική κάμερα και χειρουργικά εργαλεία εισάγονται μέσω μικρών τομών για την αφαίρεση του καρκίνου.
  • Ρομποτική χειρουργική: Τα ρομποτικά εργαλεία προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία, έτσι ώστε ένας χειρουργός να μπορεί να χειρουργεί με ευκολία. Για την λαπαροσκόπηση, τα όργανα είναι ίσια και μπορεί να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένες δομές. Τόσο οι ρομποτικές όσο και οι λαπαροσκοπικές τομές είναι ελάχιστα επεμβατικές.
  • Διαπρωκτική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: Αυτή η τεχνική επιτρέπει στους χειρουργούς να χειρουργούν μέσω του πρωκτού για να αφαιρέσουν μεγάλους, μη καρκινικούς όγκους και, σε επιλεγμένο αριθμό περιπτώσεων, πρώιμους καρκίνους.

Ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει μέρη του πεπτικού σας συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του πρωκτού και του ορθού. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, είναι διαθέσιμες καινοτόμες μέθοδοι αποκατάστασης για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής σας μετά τη διαδικασία.

Πώς μπορώ να προλάβω τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που καλύπτουν το έντερο γίνονται ανώμαλα, τις περισσότερες φορές μέσω της ανάπτυξης ενός πολύποδα. Αυτοί οι πολύποδες, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να αποτελεί μέρος των τακτικών σας εξετάσεων. Η κολονοσκόπηση μπορεί να ανιχνεύσει και να αφαιρέσει τυχόν πολύποδες, αποτρέποντας την ανάπτυξη κάτι πιο σοβαρού στο μέλλον.

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο. Όποτε είναι εφικτό, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε. Έρευνες έχουν δείξει, ότι ορισμένες χημικές ουσίες και συντηρητικά σε αυτά τα κρέατα μπορούν να συμβάλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικά εάν καταναλώνονται συχνά.

Αντίθετα, γεμίστε το πιάτο σας με φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να κάνετε overline για πιο γεμάτα, φυσικά χείλη

xristiana

Κορινθία: Στις φλόγες αγροτοδασική έκταση στο Λημέρι Αγίων Θεοδώρων

xristiana

Ενημερωτική Εκδήλωση Για Την Οστεοαρθρίτιδα Και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Στο Γαλάτσι

xristiana