ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος εντέρου, μικροβίωμα και διατροφή: Πώς συνδέονται

30/6/2022

Νέα μελέτη ανακάλυψε μικροβιακή σχέση μεταξύ ενός τύπου διατροφής και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πρόληψη του καρκίνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος συχνά οφείλεται σε κακή διατροφή.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου μεταβάλλοντας τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας.

Η μελέτη δείχνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της συσχέτισης μεταξύ της δυτικής διατροφής και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν μια δυτικού τύπου διατροφή -πλούσια σε επεξεργασμένο κρέας, ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά και υδατάνθρακες– με την πάθηση.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Shuji Ogino, είπε: «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεσή μας ότι οι δίαιτες δυτικού τύπου αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τη δυτική διατροφή με συγκεκριμένα παθογόνα βακτήρια στον καρκίνο. Το επόμενο ερώτημά μας είναι ποιο συστατικό της δυτικού τύπου διατροφής σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου που περιέχει αυτά τα βακτήρια».

Η ομάδα ερευνητών από το Brigham and Women’s Hospital κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από ανάλυση δεδομένων για πάνω από 134.000 ανθρώπους.

Τα διατροφικά μοντέλα αναλύθηκαν παράλληλα με το DNA στελεχών E.coli που βρέθηκαν σε περισσότερους από 1.000 ορθοκολικούς όγκους.

Το επίκεντρο της μελέτης ήταν ο εντοπισμός βακτηριακών στελεχών που φέρουν το διακριτό ένζυμο που είναι γνωστό ως πολυκετιδική συνθάση (pks).

Αυτό το ένζυμο έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι προκαλεί μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα, βασικό χαρακτηριστικό του καρκίνου.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η δυτική διατροφή συνδέθηκε με όγκους του παχέος εντέρου που περιείχαν υψηλές ποσότητες pks+E.coli, αλλά όχι με όγκους που περιείχαν μικρή έως καθόλου ποσότητα pks+E.coli.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εξηγεί: «Διατροφές που περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί) και επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, χοτ ντογκ), τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

Οι επιστήμονες έχουν δώσει διάφορες εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου.

Άλλοι αποδίδουν τη σύνδεση στις ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) – ένα υποπροϊόν του κρέατος που απελευθερώνεται κατά την έκθεση σε υψηλή θερμότητα.

Ένας άλλος πιθανός ένοχος είναι τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στα επεξεργασμένα κρέατα και μετατρέπονται σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες κατά την πέψη.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αναφέρεται ως κρυφός καρκίνος επειδή σπάνια προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Η ασθένεια επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες, συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση της νόσου είναι η κολονοσκόπηση, η οποία προβλέπει την εισαγωγή στο ορθό ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα με κάμερα στο άκρο, η οποία βοηθά τους γιατρούς να εντοπίσουν τυχόν πολύποδες, να τους αφαιρέσουν και να σταλούν για βιοψία.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πως να κάνετε πεντικιούρ μόνες στο σπίτι με απλά βήματα

xristiana

Λίπος στο συκώτι: Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης

xristiana

Μαθητές με αναπηρία θα τραγουδήσουν με την Ελεονώρα Ζουγανέλη σε συναυλία αφιερωμένη στη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση

xristiana