19/6/2022
Οι άνδρες αναπτύσσουν καρδιοπάθεια 10 χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από τις γυναίκες.
Έχουν επίσης ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για καρδιά, το οποίο λίγοι συνδυάζουν με το πρόβλημα: τη στυτική δυσλειτουργία.
Τα σεξουαλικά προβλήματα συχνά προμηνύουν καρδιακά προβλήματα. Το θετικό είναι ότι οποιοσδήποτε παράγοντας κινδύνου που τραβά την προσοχή σας μπορεί να σας βάλει σε μια πορεία προς καλύτερη προληπτική φροντίδα.
Παράγοντας κινδύνου για την καρδιά: Στυτική δυσλειτουργία
“Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι απλά η αδυναμία στύσης. Αλλά ένα πρώιμο σημάδι της πάθησης είναι ότι δεν μπορείς να διατηρήσεις τη στύση για αρκετό χρόνο, ώστε να έχεις ικανοποιητική σεξουαλική επαφή”, λέει ένας ειδικός του Johns Hopkins. Τα προβλήματα στύσης δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, όπως πολλοί πιστεύουν. Μάλλον, σχεδόν πάντα υποδεικνύουν ένα σωματικό πρόβλημα.
Ένας βασικός λόγος που η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται βαρόμετρο για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία είναι ότι το πέος, όπως και η καρδιά, είναι ένα αγγειακό όργανο. Επειδή οι αρτηρίες του είναι πολύ μικρότερες από τις αρτηρίες της καρδιάς, η αρτηριακή βλάβη εμφανίζεται πρώτα εκεί, συχνά χρόνια πριν από τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου. Άνδρες στα 40 τους που έχουν προβλήματα στύσης (αλλά όχι άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο) διατρέχουν 80% κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα μέσα σε 10 χρόνια.
Η θεραπεία τείνει να είναι επιτυχής όταν ξεκινά μόλις αρχίσετε να παρατηρείτε προβλήματα στύσης για περισσότερο από μερικούς μήνες. Μια εξέταση από γιατρό θα αντιμετωπίσει παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως ο προδιαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή το υπερβολικό βάρος, πολύ πριν οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Παράγοντας κινδύνου για την καρδιά: Χαμηλή τεστοστερόνη
Το να έχεις χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης συχνά θεωρείται απλώς μια μειωμένη σεξουαλική ορμή. Αλλά όλο και περισσότερο θεωρείται ότι συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας καρδιαγγειακού και μεταβολικού κινδύνου.
“Αυτές οι ιδέες μελετώνται ακόμη, αλλά γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα άτομα με κοιλιακή παχυσαρκία, ή με μεταβολικό σύνδρομο έχουν συχνά χαμηλή τεστοστερόνη”, λέει ο ειδικός. Το μεταβολικό σύνδρομο (το οποίο περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης και υπερβολικό βάρος στην μέση) και ο διαβήτης αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι απλώς ένα μέρος μιας συνολικής εικόνας του καρδιακού κινδύνου, λέει ο ειδικός. Αλλά μπορεί να είναι κίνητρο, ακόμη και σωτήριο, το να γνωρίζετε ότι οι αλλαγές στη σεξουαλική σας λειτουργία είναι στενά αλληλένδετες με το υπόλοιπο σώμα σας. Αξίζει τον κόπο να ελέγχετε τον εαυτό σας, όταν κάτι δεν πάει καλά. Οι άνδρες συχνά δεν συνδέουν αυτό το πρόβλημα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου μέχρι να συμβεί.
Παράγοντας κινδύνου για την καρδιά: Στρες
Το στρες και ο θυμός αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των ορμονών του στρες και μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Κάποια ζημιά μπορεί να είναι άμεση. Στις δύο ώρες μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, για παράδειγμα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερος και ο κίνδυνος εγκεφαλικού τριπλάσιος, σύμφωνα με έρευνα.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφοντας τις αρτηρίες. Οι άνδρες με αυξημένο θυμό και επιθετική συμπεριφορά, ειδικότερα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο. Σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετο άγχος. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει την υγεία της καρδιάς.
“Οι σωματικοί, συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες σχετίζονται μεταξύ τους, όσον αφορά την καρδιά και την λειτουργία της”, λέει ένας ειδικός του Johns Hopkins. “Όταν κάποιος έχει χρόνιο στρες, κατάθλιψη ή άγχος, θα πρέπει κάνει κάποιες βασικές εξετάσεις όλων των παραγόντων κινδύνου για την καρδιά”.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com