20/6/2022
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη. Πως αντιδρά ο οργανισμός όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνεται πάρα πολύ. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πως μπορείτε να προστατευθείτε.
Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, που ήδη σαρώνει πολλές χώρες της Δύσης και αναμένεται στη χώρα μας εντός της εβδομάδας, κρύβει κινδύνους για την καρδιά. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να λάβετε εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τη ζέστη, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).
Η σύσταση αυτή ισχύει ιδιαιτέρως για τα άτομα άνω των 50 ετών και για όσους πάσχουν από νοσήματα, όπως:
- Υπέρταση
- Παχυσαρκία
- Καρδιοπάθεια
- Εγκεφαλικό
Η ζέστη και η αφυδάτωση αναγκάζουν την καρδιά να λειτουργεί πιο σκληρά για να διατηρείται δροσερή, λένε οι ειδικοί. Αυτό επιτυγχάνεται με την εξώθηση περισσότερου αίματος σε κάθε παλμό, το οποίο κατευθύνεται μακριά από τα ζωτικά όργανα, προς την επιφάνεια του δέρματος.
Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 42 βαθμούς Κελσίου διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται οι θάνατοι από καρδιοπάθεια.
Επιπλέον, όσο μεγαλύτερες είναι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, τόσο πιο σοβαρά γίνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Προσοχή και στα φάρμακα
«Αν έχετε καρδιοπάθεια ή περάσατε εγκεφαλικό, αν έχετε ηλικία πάνω από 50 ετών και αν έχετε πολλά περιττά κιλά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατευθείτε από τη ζέστη», τονίζει ο Dr. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος της AHA.
Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξουν τη ζέστη και όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως:
- Ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ (ARBs)
- Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ)
- Οι βήτα αποκλειστές
- Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου
- Τα διουρητικά
«Τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση ή μειώνουν τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να επιδεινώσουν τις αντιδράσεις του οργανισμού στη ζέστη», εξηγεί ο Dr. Lloyd-Jones, ο οποίος είναι καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.
Τι να κάνετε
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα σταματήσετε τα φάρμακά σας. «Επικοινωνήστε εγκαίρως με τον γιατρό σας και ρωτήστε τον τι πρέπει να κάνετε για να αντέξετε τη ζέστη. Ρωτήστε τον επίσης αν επιτρέπεται να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών και πόσο», συνιστά.
Αν δεν παίρνετε φάρμακα, επίσης χρειάζεστε ορισμένα μέτρα προστασίας. «Να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε έξοδο σε υπαίθριο χώρο», συνεχίζει. «Να μην βασίζεστε στη δίψα σας για να πιείτε νερό. Η δίψα είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Να παρατηρείτε επίσης το χρώμα των ούρων σας. Αν είστε καλά ενυδατωμένοι, θα είναι ανοικτόχρωμα. Αν είναι σκούρα ή συμπυκνωμένα, είστε αφυδατωμένοι».
Πρόσθετα μέτρα προστασίας από τη ζέστη είναι τα εξής:
- Περιορίστε τις μετακινήσεις τις ώρες με υψηλότερη θερμοκρασία (όλο το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα)
- Να ντύνεστε με ρούχα από ανοικτόχρωμα και ελαφρά, δροσερά, βαμβακερά υφάσματα. Να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό
- Να πίνετε κατά προτίμηση δροσερό νερό
- Να αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη ή αλκοόλ
- Να κάνετε συχνά διαλείμματα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο, για να πίνετε νερό στη σκιά
- Να παίρνετε σχολαστικά τα φάρμακα που έχει συστήσει ο γιατρός
- Να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως κρύες σούπες, σαλάτες, φρούτα και γιαούρτια.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com