16/6/2022
Τα κέντρα δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ διαπίστωσαν μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών που καταναλώνουν μελατονίνη –τόσο σκόπιμα όσο και κατά λάθος– την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μεταξύ του 2012 και του 2021, 260.435 παιδιατρικές καταναλώσεις μελατονίνης αναφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Δεδομένων Δηλητηριάσεων της Αμερικής σύμφωνα με τη νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνοντας αύξηση κατά 530%.
Τι είναι η μελατονίνη
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα και ελέγχει τον κύκλο ύπνου – αφύπνισης – αλλά πωλείται επίσης και ως βοήθημα ύπνου τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Μεταξύ 2016 και 2020, οι αγορές μελατονίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 150%.
Αν και η πλειοψηφία των παιδιών ήταν ασυμπτωματική, περίπου το 1,6% – 4.555 παιδιά – χρειάστηκαν νοσηλεία και μηχανική υποστήριξη και δύο παιδιά πέθαναν από υπερβολική δόση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ευαισθητοποιήσει την ιατρική κοινότητα σχετικά με την κατάποση μελατονίνης. «Οι πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αύξηση της κατάποσης μελατονίνης μεταξύ των παιδιών και σε προληπτικά μέτρα για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα συμπτώματα δηλητηρίασης μελατονίνη
«Το πιο συνηθισμένο παράπονο που διαπιστώνουμε είναι ότι τα παιδιά είναι πιο κουρασμένα και θέλουν να κοιμηθούν», δήλωσε ο Daniel Ganjian, MD, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Επίσης, μερικές φορές τα παιδιά κάνουν εμετό».
Τα 27.795 παιδιά που εμφάνισαν συμπτώματα υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε κέντρο υγειονομικής περίθαλψης. Τα περισσότερα παιδιά έλαβαν εξιτήριο αμέσως μετά, αλλά κάποια χρειάστηκαν περαιτέρω νοσηλεία (14,7%), ενώ άλλα χρειάστηκαν εντατική φροντίδα (1%).
Συνολικά, 4.555 παιδιά εμφάνισαν πιο σοβαρά αποτελέσματα από την κατάποση μελατονίνης – δύο από τα οποία πέθαναν και πέντε από τα οποία τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρα για να βοηθήσουν την αναπνοή τους. Σε αυτές τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μελατονίνη μπορεί να «επιβραδύνει την αναπνοή και τη λειτουργία των πνευμόνων, καθώς και να προκαλέσει μεταβολικές ανωμαλίες», δήλωσε ο Δρ. Ganjian, ο οποίος δεν συνδέθηκε με τη μελέτη. «Εάν δείτε ότι το παιδί σας κάνει επανειλημμένα εμετό, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή μπερδεύει τα λόγια του, πρέπει να σπεύσετε στα επείγοντα».
«Για τη θεραπεία δηλητηρίασης από μελατονίνη ή τη λήψη υπερβολικών δόσεων, δεν υπάρχουν φάρμακα για να αντιστρέψουν τη συγκεκριμένη τοξικότητα της μελατονίνης», αναφέρει η Jamie Alan, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Είναι η μελατονίνη πάντα ασφαλής για τα παιδιά;
Η μελατονίνη μπορεί να είναι ασφαλής για τα παιδιά σε μικρότερες δόσεις, που κυμαίνονται από 1-3 χιλιοστόγραμμα.
Εάν πιστεύετε ότι ένα παιδί χρειάζεται περισσότερη από αυτή τη δοσολογία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο, ο οποίος έτσι και αλλιώς θα πρέπει να εγκρίνει τη χρήση μελατονίνης.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που υφίσταται με τη μελατονίνη και άλλα διατροφικά συμπληρώματα είναι ότι η βιομηχανία βιταμινών και συμπληρωμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό άναρχη, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν περισσότερο από ένα συστατικό ή διαφορετικά συστατικά από ό, τι διαφημίζεται. Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να περιέχουν 83%-478% περισσότερη μελατονίνη από ό, τι αναφέρει η ετικέτα. Η δε μεγαλύτερη ποσότητα βρέθηκε σε μασώμενες συνθέσεις μελατονίνης.
Ορισμένα προϊόντα μελατονίνης μπορεί επίσης να περιέχουν σεροτονίνη η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας σεροτονίνης στα παιδιά.
Οι ειδικοί δημόσιας υγείας και οι παιδίατροι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις μασώμενες μορφές μελατονίνης καθώς μπορεί να μοιάζουν με καραμέλες ενώ στην πραγματικότητα η μελατονίνη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως οποιοδήποτε άλλο φάρμακο στο σπίτι.
Όλα τα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης – θα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από παιδιά και αν ένα φάρμακο δεν διατίθεται σε συσκευασίες ανθεκτικές στα παιδιά, θα πρέπει να μεταφέρονται σε συσκευασίες που είναι δύσκολο τα παιδιά να ανοίξουν.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com