ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γιατί φτάνουν νωρίτερα οι καύσωνες και πως τα μελτέμια «σώζουν» την Ελλάδα

26/6/2022

Κλιματιστικά και ανεμιστήρες δούλευαν όλη μέρα και όλη νύχτα, ιδιαίτερα την περασμένη Πέμπτη, σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Το ελαφρύ αεράκι έκανε την κατάσταση στην πρωτεύουσα πιο υποφερτή και αποτέλεσε σύμμαχο για όσους αναγκάστηκαν να κάνουν οικονομία ρεύματος. Οι καύσωνες τα τελευταία χρόνια καταφθάνουν όλο και νωρίτερα, όπως παρατηρούν οι ειδικοί.

«Ο Ιούνιος, κατά το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο, είναι ένας μήνας που έχουμε αρκετά συχνά υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα τελευταία αρχίζουμε και βλέπουμε και από τον Μάιο. Και αυτό είναι κάτι ανησυχητικό γιατί όντως οι μεταβολές του κλίματος επεκτείνουν το καλοκαίρι. Ξεκινούν οι υψηλές θερμοκρασίες νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και συνέχισε: «Στη νότια Γαλλία και τη Γερμανία σε κάποιους σταθμούς είχαμε ρεκόρ εκατό ετών, στις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν. Για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι προγνώσεις δίνουν υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα».

Στο Κότμπους της νοτιοανατολικής Γερμανίας το θερμόμετρο έδειξε 39,2 βαθμούς Κελσίου και στο Παρίσι 39. Στην Πολωνία, τη Σουηδία και τη Γαλλία μεταξύ 36 και 38 βαθμών. Από τις 15 μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022, οι Ελβετικές ‘Αλπεις έχασαν τριακόσιους τόνους πάγου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεωρολογίας. Στο Νέο Δελχί τον Μάιο το θερμόμετρο έδειξε 49 βαθμούς και η Ινδία και το Πακιστάν κατέγραψαν από τον Μάρτιο τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τα τελευταία 122 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian. Οι διεθνείς προγνώσεις κάνουν λόγο για ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, όμως την Ελλάδα φαίνεται πως… σώζουν τα ισχυρά μελτέμια. «Οι προγνώσεις που γίνονται από τα μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού, έχουν ακόμα αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα. Για την Ελλάδα όμως δίνουν ένα καλοκαίρι με αρκετά μελτέμια. Αυτό σημαίνει σχετικά πιο ήπιες θερμοκρασίες στα ανατολικά και υψηλότερες θερμοκρασίες στη δυτική Ελλάδα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Λαγουβάρδος.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στην πρωτεύουσα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο λειτουργεί από το 1890, παραμένει εκείνη της 26ης Ιουνίου 2007, όπου το θερμόμετρο έδειξε 44,8 βαθμούς. Ο πιο πρώιμος καύσωνας καταγράφηκε το 2020 μεταξύ 15 και 18 Μαΐου. Υπό αυτές τις συνθήκες οι αρχές τίθενται σε επιφυλακή και οι δήμοι οργανώνονται καλύτερα. Στην Αθήνα και τη Σεβίλλη έχει ξεκινήσει από πέρσι η κατηγοριοποίηση των διακυμάνσεων του φαινομένου, για αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στη Γαλλία, όπου το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο, συναυλίες και εκδηλώσεις στην περιοχή του Μπορντό ματαιώθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC λόγω της αυξημένης χρήσης των air condition η χώρα αναγκάστηκε να απευθυνθεί για ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές χώρες. Οι Γερμανοί πολίτες δέχτηκαν συστάσεις προκειμένου να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ουκρανία, επεσήμανε η Washington Post. Όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας ανεβάζει συνεχώς τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι γιατροί άλλωστε συστήνουν παραμονή στο σπίτι τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ειδικά σε ανθρώπους με ιστορικό καρδιάς, πνευμόνων, νεφρών ή ήπατος. «Κατά την διάρκεια ενός καύσωνα οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά θα πρέπει να διαμένουν μόνο σε κατοικίες με κλιματιστικά. Η πιθανότητα ανάπτυξης θερμικής διαταραχής αυξάνει όταν υπάρχει αιφνίδια έκθεση σε θερμότητα, όπως συμβαίνει π.χ. όταν ένα παιδί παραμείνει σε κλειστό αυτοκίνητο σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός παθολόγος- επιμελητής του ΕΣΥ, Αναστάσης Γιακουμής και συνεχίζει: «Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εξωτερική δραστηριότητα θα πρέπει να ενδυόμαστε με ελαφρύ ρουχισμό που εφαρμόζει χαλαρά και είναι κατασκευασμένος από υλικά που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι. Επίσης θα πρέπει να κάνουμε συχνά διαλλείματα, να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα και να πίνουμε νερό κάθε λίγη ώρα ανεξαρτήτως δίψας. Σε όλες τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση των θερμικών διαταραχών συνίσταται στην επείγουσα διακοπή της δραστηριότητας, την απομάκρυνση του προσβεβλημένου ατόμου από τις συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή/και υγρασίας και την ανάπαυση σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον».

Πηγή: https://www.skai.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

8η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ από τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΛΜΑ

xristiana

Αλτσχάιμερ: Πόσο παρατείνει την εμφάνιση της νόσου ο υγιεινός τρόπος ζωής;

xristiana

Ο Δήμος Βριλησσίων Τραγουδά Κάτω Από Το… Φεγγάρι Για Την Ενίσχυση Όσων Έχουν Ανάγκη

xristiana