ΚεντρικήΥγεία

Αλκοόλ: Τι κίνδυνος υπάρχει αν πίνετε πολύ μία φορά την εβδομάδα

15/6/2022

Γιατί δεν είναι «αθώα» συνήθεια η εβδομαδιαία έξοδος «για να τα πιούμε», ακόμα κι αν την υπόλοιπη εβδομάδα δεν πίνει κάποιος πολύ. Οι άγνωστες συνέπειες. Τι λένε οι ειδικοί.

Πολλοί πιστεύουν ότι «δεν έγινε και τίποτα» αν βγαίνουν το Σαββατόβραδο και πίνουν όσο θέλουν. Ωστόσο μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ακόμα κι αν περιορίζονται σε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ την υπόλοιπη εβδομάδα, η (συστηματική) ημέρα της υπερκατανάλωσης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, σε σύγκριση με όσους δεν υπερβαίνουν ποτέ την μέτρια κατανάλωσή του.

Τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εκδηλώσουν είναι πολλά και, μεταξύ άλλων,  συμπεριλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη λαχτάρας για το αλκοόλ
  • Ανάγκη να πίνουν ολοένα περισσότερο για να αποκομίζουν την ίδια αίσθηση
  • Συναισθηματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με το αλκοόλ
  • Συνέχιση της υπερκατανάλωσης του Σαββατόβραδου, ακόμα κι αν προκαλεί προβλήματα στο σπίτι ή στη δουλειά

Στη νέα μελέτη, όσοι εθελοντές ανέφεραν πως το παράκαναν με το ποτό μία φορά την εβδομάδα τον τελευταίο μήνα, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν πολλά από τα προαναφερθέντα προβλήματα. Εννέα χρόνια αργότερα, εξ άλλου, εξακολουθούσαν να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο προβλημάτων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως ακόμα και όσοι πίνουν μέτρια, μπορεί να υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Charles Holahan, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που πληρούσαν το ορισμοί της «μέτριας κατανάλωσης» ήταν αυτοί που συνήθιζαν να το παρακάνουν με το αλκοόλ μία φορά την εβδομάδα. Ήταν επίσης αυτοί που αντιμετώπιζαν τα περισσότερα προβλήματα εξαιτίας του.

Τι σημαίνει «μέτρια κατανάλωση»

Οι ειδικοί ορίζουν ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ το 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και τα 2 για τους άνδρες. Αυτό σημαίνει έως 7 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και έως 14 για τους άνδρες.

Αυτό που δεν σημαίνει, όμως, είναι ότι κάνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ όποιος πίνει και τα 7 ή τα 14 ποτά που του αντιστοιχούν το Σαββατόβραδο. Ούτε κάνει μέτρια κατανάλωση όποιος πίνει 5 ποτά κάθε Σαββατόβραδο και μοιράζει τα υπόλοιπα μέσα στην εβδομάδα.

Άλλο είναι 1-2 ποτά με το φαγητό την ημέρα και άλλο η υπερκατανάλωση 1 φορά την εβδομάδα, λένε οι ειδικοί. Και αυτό διότι με τις μεγάλες ποσότητες αναπτύσσεται μέθη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αντοχή. Η αντοχή στο αλκοόλ οδηγεί στην ανάγκη για προοδευτική αύξηση της ποσότητας για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, άλλα κίνητρα έχει αυτός που πίνει 1 ποτήρι κρασί με το φαγητό του και άλλα αυτός που μεθάει κάθε Σάββατο.

Χώρια που το «ένα ποτό» ισούται με ένα «σφηνάκι» ή με ένα ποτηράκι κρασί ή με ένα ποτήρι μπύρα και όχι με ένα κοκτέιλ που μπορεί να έχει μέσα πέντε διαφορετικά ποτά.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine. Βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια 1.229 εθελοντές, ηλικίας 30 ετών και άνω. Όλοι τους κατανάλωναν αλκοόλ.

Η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς (περίπου οι 1.100) πληρούσαν τον ορισμό της μέτριας κατανάλωσης (έως 1-2 ποτά ημερησίως). Οι 122 ήταν μανιώδεις πότες (πάνω από 1-2 ποτά την ημέρα).

Συνολικά, το 21% των συμμετεχόντων είπαν πως έκαναν υπερκατανάλωση αλκοόλ μία φορά την εβδομάδα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν το 16% όσων πληρούσαν τον ορισμό της μέτριας κατανάλωσης.

Από αυτό το 16%, το 7% ανέφεραν ήδη την έναρξη της μελέτης ότι αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με το αλκοόλ. Το ποσοστό αυτό είχε γίνει σχεδόν 12% έπειτα από εννέα χρόνια παρακολούθησης.

«Η αιτία του κακού είναι οι προβληματικές συνήθειες που αποκομίζουν επειδή έχουν στρεβλή εικόνα για το τι σημαίνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ», εξήγησε ο Dr. Holahan. «Επιπλέον, οι περισσότερες έρευνες για τις καταχρήσεις του Σαββατόβραδου συνήθως γίνονται στους εφήβους και τους φοιτητές. Οι καταχρήσεις αυτές, όμως, είναι πιο συνηθισμένες στους 30άρηδες και η συχνότητά τους αυξάνεται διαρκώς».

Ο Dr. Holahan συνιστά σε όποιον βγαίνει και μεθάει συστηματικά, να συμβουλευτεί τον γιατρό του, διότι βρίσκεται στον δρόμο προς την εξάρτηση από το αλκοόλ.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Σουφλίου: Έρχεται το Χριστουγεννιάτικο, θεματικό πάρκο “Σαν Παραμύθι”!

xristiana

Προσωπικός Γιατρός: Τα «πέναλτι» σε όσους δεν εγγραφούν – Πρόσθετο κόστος σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

xristiana