ΚεντρικήΥγεία

Αμνιοπαρακέντηση: Πότε γίνεται, πώς και τι να προσέξετε

6/6/2022

  • Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;
  • Πότε γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
  • Πώς γίνεται η εξέταση;
  • Κίνδυνοι
  • Τι να προσέξετε
  • Τι νιώθει η έγκυος κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία διαγνωστική εξέταση η οποία εξετάζει τα κύτταρα του αμνιακού υγρού. Η εξέταση αυτή στοχεύει στον έλεγχο του γενετικού υλικού του εμβρύου και προτείνεται όταν υπάρχει αυξημένη στατιστική πιθανότητα για Σύνδρομο Down ή ενδείξεις για άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες που προκύπτουν από το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου. Επίσης, προτείνετε στις έγκυες άνω των 35 ετών, σε εκείνες που έχουν σχετικό ιστορικό με χρωμοσωμικά  και γενετικά σύνδρομα και για τον έλεγχο γονιδιακών και μεταβολικών νοσημάτων.

Πότε γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μεταξύ της 16ης και της 20ης εβδομάδας κύησης. Θεωρείται ακριβής σε ποσοστό 99,4%  και η μόνη περίπτωση για να μην είναι επιτυχής είναι εάν δεν είναι εφικτό να συλλεχθεί η απαραίτητη ποσότητα αμνιακού υγρού.

Eπίσης, ανάλογα με τον στόχο της εξέτασης ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε μετέπειτα στάδιο της κύησης. Ο συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λιγνός αναφέρει σε σχετικό άρθρο του:

«Αν πάλι το ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί η ωριμότητα των πνευμόνων, τότε αυτή γίνεται συνήθως μετά από την 32η εβδομάδα της κύησης. Σε περίπτωση πολυδράμνιου, γίνεται, όποτε κριθεί απαραίτητο.»

amnioparakentisi 2

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Η λήψη δείγματος του αμνιακού υγρού γίνεται με τη χρήση μίας λεπτής βελόνας, πάντα υπό καθοδήγηση και υπερηχογραφικό έλεγχο. Η απαραίτητη ποσότητα δείγματος είναι τα 15-20 ml, τα οποία και στέλνονται για τον έλεγχο.

Τα αποτελέσματα σχετικά με το σύνδρομο Down βγαίνουν σε δύο με τρεις ημέρες και για άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή γονιδιακά και μεταβολικά νοσήματα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Κίνδυνοι

Η εξέταση ως διαδικασία ελλοχεύει έναν μικρό κίνδυνο αποβολής, η πιθανότητα αυτή όμως δεν ξεπερνάει το 1%. Ο τραυματισμός της μητέρας και του εμβρύου, η λοίμωξη και ο πρόωρος τοκετός είναι άλλες πιθανές επιπλοκές, εξαιρετικά όμως σπάνιες.

Τι να προσέξετε

Την ημέρα της αμνιοπαρακέντησης και την επόμενη συστήνεται ξεκούραση, αποφυγή οποιασδήποτε μορφής βαριά εργασία και η παραμονή στο σπίτι. Επιτρέπεται επίσης η λήψη παυσίπονου όπως η παρακεταμόλη. Εάν για οποιοδήποτε λόγο παρατηρήσετε αδιαθεσία, πυρετό, αιμορραγία, πόνο στην κοιλιά, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

amnioparakentisi 1

Τι νιώθει η έγκυος κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται τοπική αναισθησία και είναι μάλλον απίθανο να νιώσετε πόνο. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ένα αίσθημα πίεσης τη στιγμή, που ο ιατρός εισάγει τη βελόνη στη μήτρα.

Με πληροφορίες από webmd.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, Με Τίτλο «Υγιεινή Κατά Την Έμμηνο Ρύση»

xristiana

Δράσεις Για Καθαρές Ακτές & Ασφαλή Κολύμβηση, Από Τον Δήμο Καλαμαριάς

xristiana

Μαθητές με αναπηρία θα τραγουδήσουν με την Ελεονώρα Ζουγανέλη σε συναυλία αφιερωμένη στη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση

xristiana