ΚεντρικήΥγεία

Τα σκασμένα ή ξεφλουδισμένα χείλη και η απώλεια μαλλιών αποτελούν ενδείξεις ανεπάρκειας ψευδαργύρου

8/5/2022

Ο ψευδάργυρος συμβάλει στη δημιουργία νέων κυττάρων και ενζύμων, στην επεξεργασία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών στα τρόφιμα, στην επούλωση πληγών, στην ακμή, στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης, στη γονιμότητα, την κατάθλιψη και στην αποκατάσταση του βλεννογόνου του εντέρου.

Η Mayo Clinic αναφέρει ότι ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε όλο το σώμα, το οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Το Whittington Hospital NHS Trust αναφέρει ότι επειδή ο ψευδάργυρος επηρεάζει τόσα πολλά συστήματα στο σώμα, δεν υπάρχει κανένα διακριτό σύμπτωμα ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Τα κοινά συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ή μειωμένη όσφρηση και γεύση, κακή επούλωση πληγών, απώλεια μαλλιών, τραχύτητα του δέρματος, εξανθήματα, χαμηλή λίμπιντο στους άνδρες, άφθες, λήθαργο και παραμορφωμένα νύχια.

Εάν τα συμπτώματα προχωρήσουν, μπορεί να υπάρξουν ανοσοποιητικά προβλήματα, σοβαρή διάρροια, απώλεια μαλλιών (ακόμη και ολική), απώλεια νυχτερινής όρασης και σημαντικό εξάνθημα γύρω από το στόμα και τα γεννητικά όργανα.

Επίσης τα συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν λοιμώξεις, ειδικά του δέρματος, του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού συστήματος και του ουροποιητικού.

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης μεταλλική γεύση στο στόμα, ρωγμές στα χείλη, σκασμένα ή ξεφλουδισμένα χείλη, ανορεξία και απώλεια όρεξης.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα χαλκού μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικά προβλήματα, όπως μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) αναφέρει ότι όταν εμφανίζεται ανεπάρκεια ψευδαργύρου, συνήθως οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη ή απορρόφηση ψευδαργύρου, αυξημένες απώλειες ψευδαργύρου από το σώμα ή αυξημένες απαιτήσεις σε ψευδάργυρο.

Οι συνιστάμενες ποσότητες ψευδαργύρου

Η συνιστώμενη πρόσληψη ψευδαργύρου διαφοροποιείται ανάλογα το φύλο, την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου. Στους ενήλικες κυμαίνεται από 8-11 mg ενώ κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό αυξάνονται σε 12-13 mg ημερησίως.

Θα πρέπει να προσπαθείτε να λαμβάνετε όλο τον ψευδάργυρο που χρειάζεστε από την καθημερινή σας διατροφή. Να σημειωθεί πως αν και μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα, δεν συνιστάται ποτέ να παίρνετε περισσότερα από αυτά που σας έχει συμβουλεύσει ένας γιατρός.

Τα προβλήματα από την έλλειψη ψευδαργύρου

Η λήψη υψηλών επιπέδων ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια χαλκού η οποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε αναιμία και αποδυνάμωση των οστών.

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός για την επούλωση των πληγών και την αίσθηση της γεύσης και της αίσθησης.

Οι πηγές ψευδαργύρου

  • Κρέας (κόκκινο) και κοτόπουλο
  • Ψάρια και οστρακοειδή
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ψωμί
  • Προϊόντα δημητριακών
  • Αυγά
  • Όσπρια

Παρενέργειες από την υπερδοσολογία

Οι συχνότερα ανεπιθύμητες ενέργειες του ψευδαργύρου είναι η ναυτία, η διάρροια, οι έμετοι και τα δυσπεπτικά ενοχλήματα. Να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες δόσεις των 40mg/ημερησίως μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, βήχα, κοιλιακό άλγος και κόπωση.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Βρετανία χωρίς ορυκτά καύσιμα θέλουν οι Εργατικοί

xristiana

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ινομυαλγία – Διάγνωση και αντιμετώπιση

xristiana