14/5/2022
Ένα καλής ποιότητας αντιηλιακό κατάλληλο για την επιδερμίδα του προσώπου ή του σώματος είναι σε θέση να προστατεύσει το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Εάν έχετε ψάξει ποτέ στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τα αντηλιακά, θα έχετε δει πως υπάρχει πληθώρα επιλογών όπως λοσιόν, κρέμες και σπρέι. Ένα αντηλιακό έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου που ειδικά στη χώρα μας που το περισσότερο διάστημα του χρόνου ο ήλιος μας λούζει είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιούμε χειμώνα -καλοκαίρι. Ωστόσο, ένα αντιηλιακό ενηλίκων είναι ακατάλληλο για βρέφη και παιδιά. Επίσης, άλλες είναι οι ανάγκες του προσώπου και άλλες του σώματος. Ο δε δείκτης προστασίας ποικίλει σε σχέση με τις δραστηριότητές μας, την έκθεση στον ήλιο και την ποιότητα του δέρματός μας.
Στο διαδίκτυο όπου βρίσκουμε όγκους πληροφοριών υπάρχουν δημοσιεύματα που φτάνουν στο σημείο να δηλώσουν πως ένα αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, χάρη σε ένα υποτιθέμενο επιβλαβές κοκτέιλ τοξικών συστατικών. Φυσικά, όλα τα αντιηλιακά δεν είναι της ιδίας ποιότητας και πιθανά αυτού του τύπου τα άρθρα στοχοποιούν μη εγκεκριμένα αντιηλιακά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε προσεκτική έρευνα και να επενδύουμε σε επώνυμες εταιρίες.
Αλλά τι λέει σχετικά η επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας Δρ Jennifer Lin της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και συν-διευθύντρια της Κλινικής Κινδύνου και Πρόληψης μελανώματος στο Brigham and Women’s Hospital; Η ιστοσελίδα health.harvard.edu έθεσε ορισμένες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στην εν λόγω καθηγήτρια δερματολογίας και οι απαντήσεις καθώς και οι διαπιστώσεις είναι πραγματικά διαφωτιστικές.
Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε σιωπηλό δολοφόνο που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις.
Ποιες χημικές ουσίες στο αντηλιακό πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι;
Υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών: Οι φυσικοί αναστολείς αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο και περιέχουν ένα από τα δύο δραστικά συστατικά, το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου. Οι χημικοί αναστολείς περιέχουν χημικές ουσίες που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτοί συνήθως περιλαμβάνουν αμινοβενζοϊκό οξύ, αβοβενζόνη, οκτισαλικό, οκτοκρυλίνο και οξυβενζόνη.
Η οξυβενζόνη έχει εχοχοποιηθεί λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ορμονικός διασπαστής. Ένας ορμονικός διασπαστής είναι μια χημική ουσία που έχει την ικανότητα να διασχίζει κυτταρικές μεμβράνες και μπορεί να επηρεάσει τη φυσική παραγωγή ορμονών του σώματος. Ωστόσο, δεν υπήρξαν πειστικές αποδείξεις ότι η οξυβενζόνη είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Οι οργανισμοί που έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την οξυβενζόνη συνήθως αναφέρουν μελέτες που γίνονται σε αρουραίους, όπου οι αρουραίοι τρέφονταν πραγματικά με οξυβενζόνη. Θα χρειαστούν 277 χρόνια ατομικής αντηλιακής χρήσης για να επιτευχθεί η ισοδύναμη συστηματική δόση που παρήγαγε αποτελέσματα σε αυτές τις μελέτες αρουραίων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο Journal of the American Academy of Dermatology. Η οξυβενζόνη είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, αν και αυτό δεν είναι συνηθισμένο.
Ακόμα κι αν αποφύγετε αντηλιακά με οξυβενζόνη, μπορεί να τη συναντήσετε σε άλλα προϊόντα, όπως πλαστικό, λακ και βερνίκια νυχιών.
Υπάρχουν στοιχεία ότι το αντηλιακό προκαλεί πραγματικά καρκίνο του δέρματος;
«Όχι». Αυτά τα συμπεράσματα προέρχονται εσφαλμένα από μελέτες όπου τα άτομα που χρησιμοποίησαν αντηλιακό είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Αυτή η ψευδής συσχέτιση έγινε επειδή τα άτομα που χρησιμοποιούσαν αντηλιακό ήταν τα ίδια που ταξίδευαν σε ηλιόλουστα κλίματα και έκαναν ηλιοθεραπεία. Με άλλα λόγια, ήταν οι υψηλές ποσότητες έκθεσης στον ήλιο, όχι το αντηλιακό, που αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι το αντηλιακό δεν αποτρέπει τους τρεις κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος. Είναι αλήθεια αυτό;
Ο βαθμός προστασίας που παρέχει το αντηλιακό σχετίζεται άμεσα με το βαθμό στον οποίο η υπεριώδης ακτινοβολία συνδέεται με το σχηματισμό καρκίνου του δέρματος. Για παράδειγμα, σε μελλοντικές μελέτες αντηλιακών, η συχνότητα εμφάνισης πλακώδους καρκινώματος μειώνεται περισσότερο, μέχρι και 40% σε τέσσερα χρόνια.
Ένα διαδικτυακό άρθρο ισχυρίζεται ότι το αντηλιακό στην πραγματικότητα δηλητηριάζει τους ανθρώπους. Είναι αλήθεια αυτό;
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το αντηλιακό μας δηλητηριάζει.
Είναι επιβλαβή τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται σε αντηλιακά με διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου;
Τα νανοσωματίδια κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται μικρονοποίηση που διασπά μεγαλύτερα σωματίδια. Αυτό καθιστά τα αντηλιακά πιο εύκολο να εφαρμοστούν και τους επιτρέπει να απορροφηθούν στο δέρμα, σε αντίθεση με τα λιπαρά, λευκά αντηλιακά του παρελθόντος.
Τα νανοσωματίδια δεν έχουν αποδειχθεί ότι διεισδύουν πέρα από το επίπεδο του δέρματος στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να δημιουργήσουν κινδύνους για την υγεία.
Χρειάζεται όλοι να χρησιμοποιούν αντηλιακό; Έχω ακούσει κάποιους να λένε ότι δεν χρειάζεται να το φορούν επειδή έχουν πιο σκούρο δέρμα.
Συνιστούμε αντηλιακό για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του μελανώματος. Δεδομένου ότι οι ασθενείς με πιο σκούρο δέρμα έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η χρήση αντηλιακών για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, οι άνθρωποι που θέλουν να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της γήρανσης από τον ήλιο θα εξακολουθούν να επωφελούνται από τις αντιηλιακές συνήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν αντηλιακό και αποφυγή του ήλιου.
Η χρήση αντηλιακών θέτει σε κίνδυνο τον άνθρωπο αποτρέποντας την παραγωγή βιταμίνης D;
Είναι αλήθεια ότι τα αντηλιακά εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες Β, οι οποίες είναι ακτίνες βραχέων κυμάτων από τον ήλιο που είναι σημαντικές για την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα (περίπου μία ποσότητα μεγέθους καρυδιού στο σώμα και ένα κουταλάκι του γλυκού στο πρόσωπο) οι χρήστες δεν κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Εάν ανησυχείτε ότι το αντηλιακό θα σάς θέσει σε κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D, o γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Μερικοί ειδικοί συνιστούν να εκτίθεστε στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά καθημερινά πριν από την εφαρμογή αντηλιακών, αλλά είναι υπό συζήτηση για το αν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο όταν η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί από ορισμένα τρόφιμα και ως συμπλήρωμα από το στόμα.
Έχετε κάποια γενική συμβουλή σχετικά με τη χρήση αντηλιακών;
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό τείνουν να παραμένουν έξω στον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι μπορεί πραγματικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Συμβουλές για ασφαλή έκθεση στον ήλιο
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
- Μην εξαρτάστε μόνο από τη χρήση αντηλιακών. Η καλύτερη στρατηγική είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο όταν είναι δυνατόν.
- Όλοι οι δερματικοί τόνοι πρέπει να βάζουν αντιηλιακό.
- Θυμηθείτε ότι το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται κάθε δύο ώρες.
- Χρησιμοποιήστε δείκτη τουλάχιστον SPF 30.
- Αναζητήστε σκιά και να είστε πολύ προσεκτικοί από τις 10:00 έως τις 2:00 το μεσημέρι.
- Το αντιηλιακό είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την ηλιοθεραπεία.
- Το να είστε μέσα στη θάλασσα δεν σας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
- Το να κοιτάξετε απευθείας τον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου μπορεί να βλάψει τα μάτια σας.
- Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους βάλτε αντιηλιακό, να ξέρετε πως το τζάμι δεν μπλοκάρει τις ακτίνες UV.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr