ΚεντρικήΥγεία

Οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονται μεταξύ παιδιών και εφήβων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

11/5/2022

Οι διατροφικές διαταραχές είναι κοινές. Στην πραγματικότητα, ένας στους επτά άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες βιώνουν διατροφική διαταραχή μέχρι την ηλικία των 40 ετών και στο 95% αυτών των περιπτώσεων, η διαταραχή αρχίζει από την ηλικία των 25 ετών. Πολλά είδη διατροφικών διαταραχών μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά και τους εφήβους:

Ανορεξία nervosa: Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον ακραίο φόβο της απόκτησης βάρους. Τα άτομα αυτά συχνά αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως υπέρβαρο όταν βρίσκονται σε υγιές βάρος, και ακόμη χειρότερα όταν είναι λιποβαρή.

Υπάρχουν δύο μορφές αυτής της μορφής ανορεξίας: Η περιοριστική μορφή είναι όταν οι άνθρωποι περιορίζουν πολύ αναφορικά με το τι τρώνε για να ελέγξουν το βάρος τους.

Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder): Οι άνθρωποι περιορίζουν τι και πόσο τρώνε, αλλά μέσω του έμετου προσπαθούν να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες. Επίσης, τείνουν να καταναλώνουν καθαρτικά ή και διουρητικά σε καθημερινή βάση αλλά και να εξαντλούν τον οργανισμό τους μέσω της υπερβολικής άσκησης.

Η anorexia nervosa είναι πιο συχνή στην παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα πλήττει το 1% των κοριτσιών της εφηβικής ηλικίας 14-19 ετών, με σημείο έναρξης την πρώιμη εφηβική ηλικία. Η συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των νέων γυναικών είναι 0,3-0,4 % και είναι 10-15 περίπου φορές μικρότερη στα αγόρια απ΄ό,τι συμβαίνει στα κορίτσια.

Το πάσχον άτομο περιορίζει την ποσότητα ή τον τύπο τροφής που τρώει, αλλά όχι επειδή ανησυχεί για το βάρος του. Για παράδειγμα, κάποιος με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να συσχετίσει το φαγητό με πόνο και δυσφορία, και έτσι μπορεί να αποφύγει το φαγητό. Τα παιδιά με αισθητηριακά προβλήματα μπορεί να βρουν τη μυρωδιά, την υφή ή τη γεύση ορισμένων τροφίμων δυσάρεστη, και έτσι θα αρνηθούν να τα φάνε. Αυτό το φαινόμενο δεν αποτελεί μια ιδιοτροπία του παιδιού και μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.

Παρεξηγήσεις σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τις διατροφικές διαταραχές, στο μυαλό τους έχουν την εικόνα κάποιου που είναι υπερβολικά λεπτός. Ωστόσο, μπορείτε να έχετε μια διατροφική διαταραχή και να έχετε ένα φυσιολογικό βάρος, ή ακόμα και να είστε υπέρβαροι. Το πιο σημαντικό πράγμα που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν για τις διατροφικές διαταραχές είναι ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα ψυχικής υγείας και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν και να βλάψουν πολλά μέρη του σώματος και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρα. Απ’ όλα τα είδη των διατροφικών διαταραχών, η anorexia nervosa είναι αυτή που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Σημάδια διατροφικών διαταραχών

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν αυξηθεί σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένης της διαταραχής, της απομόνωσης και του άγχους και του υπερβολικού χρόνου που περνούν τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σημάδια «καμπανάκι» για τους γονείς

  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
  • Ασυνήθιστες διακυμάνσεις βάρους
  • Παράπονα και δυσαρέσκειά τους για την εικόνα του σώματος ή τα κιλά
  • Αύξηση της συχνότητας άσκησης
  • Πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα και σημάδια εμετού ή διάρροιας (λόγω φαρμάκων) και ούρησης λόγω χρήσης διουρητικών
  • Ισχνότητα
  • Αίσθημα κόπωσης και ψύχους ακόμη και τις ζεστές ημέρες
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κοιλιακό άλγος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διακοπή της εμμήνου ρύσεως
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού
  • Τριχόπτωση

Εάν περάσει από το μυαλό σας ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από διατροφική διαταραχή, θυμηθείτε ότι δεν συνδέεται με την επιλογή της τροφής. Προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη παίζουν μεγάλο ρόλο. Να σημειωθεί πως συχνά ο συναισθηματικός πόνος στηρίζει τις διατροφικές διαταραχές. Και η έρευνα δείχνει ότι όταν υποσιτίζεστε ή τρώτε υπερβολικά, επηρεάζει τις διαδικασίες του εγκεφάλου που ελέγχουν την πείνα και την πρόσληψη τροφής, ενισχύοντας τη διατροφική διαταραχή.

Εάν έχετε ανησυχίες, μιλήστε με το παιδί σας και ζητήστε τη συμβουλή γιατρού. Ακόμα και αν κάνετε λάθος, μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την εικόνα του σώματος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μιας μελλοντικής διατροφικής διαταραχής του παιδιού σας.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε αράχνη – πασχαλίτσα στην Καλαμαριά! Δείτε φωτογραφίες

xristiana

Οριοθετήθηκε η δασική πυρκαγιά στον Αυλώνα Αττικής

xristiana

Η μοναδική φωτογραφία του Έβερεστ τραβηγμένη από αστροναύτη

xristiana