10/5/2022
Έως και 54 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο. Η τυπική ηλικία έναρξής της είναι η τρίτη δεκαετία της ζωή (20-29 ετών). Μπορεί όμως να εκδηλωθεί και σε νεότερα ή μεγαλύτερα άτομα.
Ταλαιπωρήστε από πόνο στη μέση επί περισσότερο από τρεις μήνες; Ο πόνος είναι πιο έντονος το πρωί, αλλά καταπραΰνεται με την κίνηση; Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή; Έχετε ηλικία κάτω των 45 ετών; Αν απαντήσατε καταφατικά σε αυτές τις ερωτήσεις, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, διότι υπάρχει ενδεχόμενο τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.
Αυτό είναι ένα από τα κύρια μηνύματα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα, μία επώδυνη, χρόνια φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, καθώς και τις αρθρώσεις μεταξύ σπονδυλικής στήλης και πυέλου (ιερολαγόνιες αρθρώσεις).
Όπως αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας (ASIF), έως και 54 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο. Η τυπική ηλικία έναρξής της είναι η τρίτη δεκαετία της ζωή (20-29 ετών). Μπορεί όμως να εκδηλωθεί και σε εφήβους ηλικίας 15 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Δυστυχώς, η διάγνωσή της δεν είναι εύκολη. Στην πραγματικότητα, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα διαγιγνώσκεται με επτά χρόνια καθυστέρηση, κατά μέσον όρο. Η καθυστέρηση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη (έως 9 έτη) στις γυναίκες, λόγω της λανθασμένης πεποίθησης ότι προσβάλλει μόνο άνδρες.
Έως ότου γίνει η ορθή διάγνωση, όμως, μπορεί να προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες στη σπονδυλική στήλη των ασθενών, οι οποίες θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή τους. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, προκαλεί με την πάροδο του χρόνου αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης η οποία μειώνει την κινητικότητα του ασθενούς.
Σε ποια άλλα σημεία εκδηλώνεται
Εκτός από τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου, η νόσος μπορεί να προσβάλλει και περιφερειακές αρθρώσεις, κυρίως των κάτω άκρων (ισχία, γόνατα).
Λιγότερο συχνά, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και δυσκαμψία:
- Στους ώμους
- Τις πλευρές
- Τις πτέρνες
- Μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών
Ακόμα σπανιότερα μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και σε ορισμένα τμήματα των μαατιών (ιρίτιδα, ραγοειδίτιδα). Σε μερικούς ασθενείς ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν οι πνεύμονες και η καρδιά.
Η πορεία της νόσου
Η πορεία της νόσου διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, από την έναρξη έως την εξέλιξή της. Υπάρχουν ασθενείς που την εκδηλώνουν στην παιδική ηλικία και άλλοι που την παρουσιάζουν πολύ μετά τα 45 έτη.
Η σοβαρότητά της επίσης παρουσιάζει διακύμανση από ασθενή σε ασθενή. Δεν εκδηλώνουν όλοι τις πιο σοβαρές επιπλοκές, ούτε χρειάζονται όλοι χειρουργική επέμβαση (σπονδυλοδεσία) για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά τους.
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν μόνο διαλείποντα πόνο και ενοχλήματα στην πλάτη. Άλλοι εκδηλώνουν έντονο πόνο και δυσκαμψία σε πολλές περιοχές του σώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάποιοι έχουν εξουθενωτική νόσο και οδηγούνται στην αναπηρία.
Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις. Την περίοδο των υφέσεων, τα συμπτώματα των ασθενών μπορεί να υποχωρούν σε σημαντικό βαθμό ή πλήρως.
Απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος από τον γιατρό
Οι ασθενείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλορθρίτιδα είναι μια χρόνια, δια βίου ασθένεια. Πρέπει επίσης να ξέρουν ότι η βαρύτητά της δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία ή το φύλο. Μπορεί να είναι εξίσου σοβαρή σε άνδρες και γυναίκες, σε παιδιά και ενήλικες.
Αυτό που έχει εξέχουσα σημασία για όλους είναι η τακτική επικοινωνία με τον ρευματολόγο ιατρό. Είναι απαραίτητο να τον επισκέπτονται προληπτικά μία φορά τον χρόνο, ώστε να γίνουν εγκαίρως αντιληπτές τυχόν επιπλοκές, συνιστά η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).
Πηγή: https://www.iatronet.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com