16/5/2022
Μία δερματική διαταραχή η οποία εμφανίζεται αρκετά συχνά σε παιδιά και εφήβους είναι ο σχηματισμός μυρμηγκιάς, που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.
Με ποιο τρόπο μεταδίδονται οι μυρμηγκιές;
Οι μυρμηγκιές εύκολα μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο, μέσω της άμεσης δερματικής επαφής ή της επαφής του δέρματος με υγρά δάπεδα όπως πισίνες και ντους. Ο ιός εισβάλει στο δέρμα μέσω μικρών πληγών που δημιουργούνται από μικρογδαρσίματα, δάγκωμα των νυχιών ή σκασμένο δέρμα και προκαλεί γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μυρμηγκιάς;
Αρχικά, οι μυρμηγκιές διακρίνονται σε κοινές, ομαλές-νεανικές και πελματιαίες. Από τη στιγμή της μόλυνσης του δέρματος από τον ιό, συνήθως περνούν αρκετοί μήνες για να γίνουν ορατές.
Η κοινή μυρμηγκιά είναι η πιο συχνή μορφή. Χαρακτηρίζεται ως σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια που μοιάζει με κουνουπίδι και εμφανίζεται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα γόνατα, στις κνήμες και στο πρόσωπο. Συνήθως τα εξογκώματα είναι πολλά σε αριθμό και σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος.
Επίσης, είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Συνήθως δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα. Πιο σπάνια μπορεί το παιδί να παραπονεθεί για ήπιο πόνο.
Οι ομαλές νεανικές μυρμηγκιές εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και προκαλούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.
Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εντοπίζονται στο πέλμα του ποδιού και δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται βαθιά μέσα στο δέρμα. Προκαλούν πόνο όταν το παιδί περπατά.
Τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηγκιές.
Θεραπεία
Η θεραπεία των μυρμηγκιών στα παιδιά γίνεται κυρίως με laser και κρυοθεραπεία, καθώς η χρήση οξέων και καυστικών ουσιών αντενδείκνυται στις μικρές ηλικίες. Συχνά εμφανίζονται υποτροπές και η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στα παιδιά μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο για την οριστική εξάλειψή τους.