9/5/2022
Οι περισσότερες τροφές που τρώμε διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή «ζάχαρης» στο αίμα μας και αποτελεί την κύρια πηγή «καυσίμου» για το σώμα μας.
Προκειμένου να διατηρείται η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ο οργανισμός παράγει την ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που που παράγεται στο πάγκρεας και αντλεί τη γλυκόζη για να και τροφοδοτήσει με αυτή τα κύτταρα.
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα τους (υπεργλυκαιμία). Αυτό συμβαίνει γιατί είτε το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα.
Εάν το ζάχαρο παραμένει μόνιμα σε υψηλά επίπεδα προκύπτουν σοβαρές βλάβες σε επιμέρους όργανα και/ή συστήματα του οργανισμού και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού, απώλειας της όρασης, βλάβης στα νεφρά και νευρολογικών προβλημάτων λόγω καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων.
Δείτε παρακάτω τι νιώθει κάποιος όταν ανεβαίνει το ζάχαρο:
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr