ΚεντρικήΥγεία

Πώς η καφεΐνη διευκολύνει την απώλεια βάρους;

18/5/2022

Με τόσες πολλές δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους και προϊόντα που ισχυρίζονται ότι καίνε λίπος γρήγορα, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά για τον οργανισμό μας.

Ο καφές όπως είναι ήδη γνωστό περιέχει καφεΐνη και είναι η πιο συχνά καταναλισκόμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο σύμφωνα με το Healthline.

Η καφεΐνη περιλαμβάνεται επίσης στα περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα που συμβάλουν στην καύση του λίπους που διατίθενται για αγορά τόσο από τα φαρμακεία όσο από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Επιπλέον, είναι μία από τις λίγες ουσίες που είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην αύξηση του μεταβολισμού.

Οι παρενέργειες της καφεΐνης

Όπως αναφέρει η Κλινική Mayo, η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες είναι συνήθως 400 mg ανά ημέρα. Να σημειωθεί πως η υπερβολική κατανάλωση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άγχος, ψευδαισθήσεις, αυπνία, πεπτικά προβλήματα, καταστροφή μυών, εθισμό, υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, κόπωση, ζαλάδα, διάρροια, εμετό, αυξημένη δίψα, πονοκέφαλο, πυρετό, ευερεθιστότητα, μυϊκούς σπασμούς, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συχνουρία.

Η καφεΐνη βοηθάει κάποιον να χάσει βάρος;

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό έως και 10% γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Επίσης, η καφεΐνη κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται σε εγρήγορση, ώστε να μπορεί να είναι πιο δραστήριος όταν σε άλλη περίπτωση μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος.

Η καφεΐνη ενισχύει επίσης την οξείδωση του σωματικού λίπους μέσω της αύξησης της ορμόνης νοραδρεναλίνη (νορεπινεφρίνη) που κινητοποιεί το σωματικό λίπος.

Επίσης η καφεΐνη μπορεί να αμβλύνει την όρεξη, ωστόσο για να μην είναι επιβλαβής για την υγεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε τα 400mg την ημέρα.

Επί παραδείγματι μια κούπα καφέ φίλτρου εμπεριέχει 140mg καφεΐνης ενώ μια κούπα στιγμιαίου καφέ περιέχει 100mg καφεΐνης.

Ένα ενεργειακό ποτό έχει 80mg καφεΐνης, ενώ μια κούπα τσάι έχει περίπου 75mg καφεΐνης.

Ένα κουτάκι κόλα έχει 40mg καφεΐνης ενώ μια μικρή σοκολάτα έχει 25-50mg καφεΐνης.

Ο χρυσός κανόνας για όσους θέλουν να χάσουν βάρος υγιεινά και να διατηρήσουν τα κιλά που έχασαν είναι να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες απ’ αυτές που καίνε. Ο μοναδικός δε τρόπος είναι η αύξηση της κίνησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων και η μείωση των θερμίδων.

Να σημειωθεί πως η άσκηση είναι σημαντική, καθώς αυτή σας βοηθά να μεγιστοποιήσετε την απώλεια σωματικού λίπους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την απώλεια μυϊκού ιστού. Επίσης, είναι προτιμότερο να βάλετε έναν στόχο 3 μηνών για να χάσετε βάρος και όχι να επιλέξετε δίαιτες express.

Συγκεκριμένα, ένας ασφαλής, υγιής και ρεαλιστικός στόχος είναι να χάσετε 0,5 έως 1% του σωματικού σας βάρους την εβδομάδα, το οποίο είναι περίπου ένα έως δύο κιλά απώλειας βάρους την εβδομάδα για τους περισσότερους ανθρώπους. Το ιδανικό, συνεπώς, είναι να χάσετε 6-12 κιλά σε μια περίοδο τριών μηνών.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν εργαστήριο «Ταξίδι στο Διάστημα. Ο Ανοιξιάτικος Ουρανός» από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος

xristiana

Κατάθλιψη: Οι τροφές που μετριάζουν τα συμπτώματα (εικόνες)

xristiana

Εν-Τάξη Φροντιστήρια Γλυφάδα: Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού!

xristiana