ΚεντρικήΥγεία

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε καθώς γερνάμε;

17/5/2022

Μια μελέτη διαπιστώνει ότι ακριβώς επτά ώρες ύπνου είναι ιδανικές, ενώ ο λιγοστός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Περνάμε κατά μέσο όρο 3.000 ώρες ύπνου κάθε χρόνο, δηλαδή το ένα τρίτο της ζωής μας. Ωστόσο, δεν αποτελεί σπατάλη χρόνου αλλά αναγκαιότητα. Ο ύπνος συνδέεται με μια ποικιλία γνωστικών και φυσιολογικών διεργασιών στο σώμα. Ο ανεπαρκής ύπνος, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία όπως χρόνιες ασθένειες, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί επίσης να βιώσουμε αλλαγές στις ώρες ή στην ποιότητα ύπνου και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός μας προκειμένου να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του. Πόσες ώρες λοιπόν συνιστάται να κοιμάστε κάθε βράδυ για να λάβετε την ευεργετική επίδραση του ύπνου; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη έχουν τις απαντήσεις.

Η έρευνα

Μελετώντας δεδομένα από τη Βρετανική BioBank, οι ερευνητές εξέτασαν 498.277 συμμετέχοντες ηλικίας 38 έως 73 ετών σχετικά με τα πρότυπα και τη διάρκεια του ύπνου τους, την ψυχική τους υγεία και τη γενική τους ευημερία. Από αυτή την ομάδα, 40.000 συμμετέχοντες είχαν επιπλέον προφίλ απεικόνισης εγκεφάλου και δόθηκαν πρόσθετα γενετικά δεδομένα για ανάλυση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Aging, δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες την ημέρα χωρίς σημαντική διαταραχή στα καθημερινά πρότυπα ύπνου τους για μεγάλες περιόδους είχαν καλύτερη γνωστική απόδοση. Επίσης, η ψυχική τους υγεία και η γενική ευημερία τους βελτιώθηκαν μακροπρόθεσμα, ενώ λίγο λιγότερος ή λίγο περισσότερος ύπνος φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένη γνωστική απόδοση σε εργασίες όπως η μνήμη, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και η ψυχική υγεία.

Ύπνος και άνοια

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου και των αλλαγών στον όγκο των κεντρικών περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές που εμπλέκονται στη γνωστική επεξεργασία σε ορισμένους συμμετέχοντες. «Αν και δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι ο πολύ λίγος ή υπερβολικός ύπνος προκαλεί γνωστικά προβλήματα, φαίνεται ότι η μελέτη μας που εξετάζει τους ανθρώπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υποστηρίζει αυτή τη θεωρία, αλλά φαίνεται ότι οι λόγοι που οι ηλικιωμένοι υποφέρουν από λιγότερο ύπνο είναι σύνθετοι » είπε ο καθηγητής Jianfeng Feng του Πανεπιστημίου Fudan σε δήλωσή του.

Οι μελετητές αναφέρουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος καθώς γερνάμε μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση επομένως συσχετίστηκε με την άνοια και την εκφύλιση του εγκεφάλου. Αν και η τρέχουσα έρευνα δεν εξετάζει γιατί ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι βλαβερός για την υγεία προγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική παρακμή.

Η παρούσα μελέτη είχε ένα σχετικά μεγάλο δείγμα, ώστε τα αποτελέσματα να μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα. Ωστόσο, οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης επισημαίνουν ότι έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη συνολική διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων και όχι άλλες πτυχές όπως οι πρακτικές υγιεινής του ύπνου.

Εν κατακλείδι «ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης του ύπνου για τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι απαραίτητη για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την ψυχική υγεία και την ευημερία και να αποφύγουν τη γνωστική παρακμή, ειδικά για ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές και άνοια», καταλήγει η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΔΑΑ: Στα σκαριά μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μετά από «πράσινο» της ΡΑΑΕΥ

xristiana

8 τρόποι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία

xristiana

Δήμος Πετρούπολης: «Λαϊκός Αγώνας Δρόμου» Για Παιδιά, Ενήλικες Και ΑμεΑ

xristiana