ΚεντρικήΥγεία

Πρώτη περίοδος μετά τη γέννα: Πότε επιστρέφει, τι να περιμένετε

30/5/2022

  • Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό;
  • Γιατί οι γυναίκες που θηλάζουν δεν έχουν περίοδο τόσο γρήγορα;
  • Επηρεάζει η περίοδος το μητρικό γάλα;
  • Ακανόνιστη περίοδος μετά τον τοκετό
  • Πώς μπορεί να είναι διαφορετική η περίοδος μετά τον τοκετό;

Είναι σύνηθες φαινόμενο η περίοδος μιας γυναίκας να αλλάζει μετά τη γέννηση του μωρού.

Ορισμένες βιώνουν πιο βαριές ή πιο επώδυνες περιόδους ενώ άλλες αναφέρουν ότι η περίοδος τους έγινε πιο εύκολη ( σταθερός κύκλος, καθόλου πόνος).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η περίοδος μπορεί να αλλάξει μετά τον τοκετό, όπως:

  •  η μήτρα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στο κανονικό της μέγεθος
  • τα επίπεδα ορμονών μετατοπίζονται
  • ο θηλασμός επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών
proti periodos meta ti genna1

Πότε επιστρέφει η περίοδος;

Η περίοδός σας θα επιστρέψει περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό, εάν δεν θηλάζετε.

Εάν θηλάζετε, η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει αρκετά. Όσες θηλάζουν αποκλειστικά, μπορεί να μην έχουν περίοδο καθόλη τη διάρκεια του θηλασμού. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το μωρό σας λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα.

Εάν η περίοδός σας επανέλθει γρήγορα μετά τον τοκετό ( και ειδικά τον κολπικό), ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε τη χρήση ταμπόν κατά την πρώτη έμμηνο ρύση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν έχει επανέλθει πλήρως και τα ταμπόν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν τραυματισμό.

Γιατί οι γυναίκες που θηλάζουν δεν έχουν περίοδο τόσο γρήγορα;

Συνήθως, οι γυναίκες που θηλάζουν δεν έχουν περίοδο άμεσα λόγω των ορμονών του σώματος. Η προλακτίνη, η ορμόνη που απαιτείται για την παραγωγή μητρικού γάλακτος, μπορεί να καταστείλει τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Ως αποτέλεσμα, δεν έχετε ωορρηξία. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, πιθανότατα δεν θα έχετε έμμηνο ρύση.

Επηρεάζει η περίοδος το μητρικό γάλα;

Όταν επιστρέψει η περίοδός σας, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στην παροχή γάλακτος ή την αντίδραση του μωρού σας στο μητρικό γάλα.
Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε μείωση στην παροχή γάλακτος ή αλλαγή στο πόσο συχνά το μωρό σας θέλει να θηλάσει. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος και τη γεύση του στο μωρό σας. Αυτές οι αλλαγές είναι συνήθως πολύ μικρές, ωστόσο, και δεν πρέπει να επηρεάζουν την ικανότητά σας να θηλάζετε το μωρό σας.

periodos meta ti genna2

Ακανόνιστη περίοδος μετά τον τοκετό

Ειδικά τους πρώτος μήνες αμέσως μετά τον τοκετό, είναι σύνηθες να έχετε ακανόνιστη περίοδο . Αν θηλάζετε οι ορμόνες που υποστηρίζουν το θηλασμό μπορεί να «αναγκάσουν» το σώμα να καθυστερήσει την ωορρηξία ή να έχει σπάνια ωορρηξία.

Ακόμη και σε γυναίκες που δεν θηλάζουν, η περίοδος μπορεί να είναι άστατη, καθώς το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Με την πάροδο του χρόνου, η έμμηνος ρύση θα επιστρέψει στο συνηθισμένο της μοτίβο. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην είχαν σταθερό κύκλο πριν από την εγκυμοσύνη, όπως αυτές με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή με ενδομητρίωση.

Πώς μπορεί να είναι διαφορετική η περίοδος μετά τον τοκετό;

Το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό δεν θα είναι όπως η περίοδος πριν μείνετε έγκυος.  Ίσως αντιμετωπίσετε μερικές από τις ακόλουθες διαφορές:

  • κράμπες που μπορεί να είναι πιο δυνατές ή ελαφρύτερες από το συνηθισμένο
  • μικροί θρόμβοι αίματος
  • μεγαλύτερη ροή
  • ροή που φαίνεται να σταματά και να ξεκινά
  • αυξημένο πόνο
  •  ακανόνιστη διάρκεια κύκλου

Η πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη σας μπορεί να είναι πιο βαριά από ότι έχετε συνηθίσει. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πιο έντονες κράμπες λόγω της αυξημένης ποσότητας του βλεννογόνου της μήτρας που πρέπει να αποβληθεί. Καθώς συνεχίζετε ο κύκλος σας, αυτές οι αλλαγές πιθανότατα θα μειωθούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, επιπλοκές όπως προβλήματα θυρεοειδούς ή αδενομύωση μπορεί να προκαλέσουν έντονη αιμορραγία μετά την εγκυμοσύνη.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Χαλκός: Οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία – Σε ποιες τροφές υπάρχει κυρίως

xristiana

Ενημερωτική δράση για την κατάθλιψη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο Αττικής

xristiana

Φιλανθρωπικό bazaar για τη στήριξη του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του κόσμου» 

xristiana