ΚεντρικήΥγεία

Πρωτεΐνη, νιασίνη και ψευδάργυρος ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων

6/5/2022

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, υπάρχουν κάποιες πολύ ιδιαίτερες διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για καλύτερη υγεία των αρτηριών σας.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν, ότι η πρωτεΐνη, η νιασίνη και ο ψευδάργυρος συνδέθηκαν με βελτιώσεις τόσο στη δομή όσο και στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην μελέτη τους.

Επιπλέον, επισημαίνουν ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο που σας παρέχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και άλλα που συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα είναι προδημοσιευμένη και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους της επιστημονικής κοινότητας.

Αλλαγές στην λήψη θρεπτικών συστατικών σε μια δίαιτα

Η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Brurya Tal και η ομάδα της στο The Sagol Center for the Metabolic Syndrome, Institute of Endocrinology, Metabolism and Hypertension, στο Τελ-Αβίβ του Ισραήλ, έγραψαν ότι είναι γνωστό πως η απώλεια βάρους σχετίζεται με βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, ωστόσο, είναι εάν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αλλαγές θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της δίαιτας μπορεί να ευθύνονται για αυτές τις βελτιώσεις.

Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές ενέταξαν 72 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας ενός έτους.

Κάποιος άτομο έχει μεταβολικό σύνδρομο, όταν συντρέχουν τουλάχιστον τρεις από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • Χαμηλά επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL)
  • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • Υπερβολικό κοιλιακό λίπος
  • Υψηλή πίεση αίματος

Το μεταβολικό σύνδρομο θέτει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές και αιμοφόρες παθήσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Στους συμμετέχοντες στην μελέτη παρασχέθηκε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης καθώς και τακτικές συναντήσεις με γιατρό και διαιτολόγο. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 53 έτη. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμα απώλειας βάρους καθώς και στο τέλος.

Οι αυξήσεις σε κάποια θρεπτικά συστατικά συνδέονται με πιο εύκαμπτες αρτηρίες

Στο τέλος του έτους, η ερευνητική ομάδα μέτρησε την ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • ταχύτητα παλμικού κύματος (pulse wave velocity – PWV)
  • μέσο πάχος του εσωτερικού της αρτηρίας στην καρωτίδα (carotid artery intima media thickness – IMT)
  • διαστολή της αρτηρίας από την ροή του αίματος (flow mediated dilation – FMD)

Στο τέλος της δίαιτας, ο ΔΜΣ των συμμετεχόντων είχε πέσει κατά 9,4% κατά μέσο όρο. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω μέτρα ευκαμψίας των αιμοφόρων αγγείων είχαν βελτιωθεί:

  • Διαπίστωσαν ότι η βελτιωμένη PWV συνδέθηκε με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου
  • Το IMT συνδέθηκε με μειωμένες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά επίσης. Συνδέθηκε επίσης με αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών
  • Τέλος, η βελτίωση της FMD συνδέθηκε με αυξημένη πρόσληψη νιασίνης (βιταμίνη Β3)

Δίαιτες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που φάνηκε να παίζουν ρόλο στην αρτηριακή ευκαμψία ήταν ο ψευδάργυρος, η νιασίνη και η πρωτεΐνη:

  • Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν.
  • Η νιασίνη βοηθά επίσης στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στο πάνω μέρος του σώματος.

Όσον αφορά το διατροφικό μοτίβο που μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, η δρ. Tal είπε: “Η δίαιτα απώλειας βάρους των συμμετεχόντων στην μελέτη ήταν μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και λαχανικά, η οποία περιείχε ξηρούς καρπούς και σπόρους και μέτρια ποσότητα φρούτων και αμύλου.

Η Shereen Jegtvig, διατροφολόγος στο πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε με την προσέγγιση αυτή, λέγοντας: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή διατροφή για την καρδιά, σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες”.

Η σκανδιναβική διατροφή και το διατροφικό πρότυπο των κατοίκων της Οκινάβα είναι επίσης καλές, είπε.

“Βασικά, μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή είναι γεμάτη με λαχανικά και φρούτα και περιλαμβάνει πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως (και λιγότερο επεξεργασμένα δημητριακά)”, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη δίαιτα.

“Η καλύτερη διατροφή είναι εκείνη που μπορείτε να ακολουθήσετε, επομένως πρέπει να έχετε μια ωραία ποικιλία τροφών που απολαμβάνετε, μόνο με έμφαση σε πιο υγιεινές επιλογές”, είπε.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στην μελέτη, η Jegtvig είπε ότι οι καλές πηγές πρωτεΐνης και νιασίνης περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ξερά φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, πρόσθεσε, ενώ και τα στρείδια είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή ψευδαργύρου.

Πηγή: https://www.iatronet.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πως πέθανε η τελευταία Πόντια μπάλα;

xristiana

5ος μήνας εγκυμοσύνης: Έξι συχνές ερωτήσεις της εγκύου

xristiana

Σκυλακάκης για μέτρα σε ρεύμα: Η παρέμβαση έγινε σε ένα ακραίο φαινόμενο

xristiana