31/5/2022
Τι δείχνει νέα μελέτη στην οποία εξετάστηκαν στοιχεία από περισσότερους από 171.000 άνδρες και γυναίκες. Πόσο επηρεάζουν τον κίνδυνο η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά. Ποιες ποσότητες είναι πιο ωφέλιμες.
Είναι ένα από τα ροφήματα για τα οποία αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει πως ωφελεί την υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών σοβαρών νοσημάτων, από τις παθήσεις του ήπατος μέχρι ορισμένες μορφές καρκίνου ή ακόμα και την άνοια. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 171.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 55 ετών. Όσοι από αυτούς κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφέ, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια επτά ετών παρακολούθησης.
Ο καφές με και χωρίς καφεΐνη, ο στιγμιαίος και ο αλεσμένος για καφέ φίλτρου ή εσπρέσο φάνηκε να είναι εξίσου προστατευτικοί. Το ίδιο και ο καφές με λίγη ζάχαρη. Ωστόσο τα ευρήματα ήταν λιγότερο σαφή για εκείνον με τεχνητά γλυκαντικά.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Οι εθελοντές της προέρχονται από την βρετανική βάση δεδομένων UK BioBank, στην οποία συλλέγονται εδώ και 16 χρόνια αναλυτικές πληροφορίες για την ζωή και την υγεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο εθελοντών.
Η νέα μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 171.616 από αυτούς. Τα στοιχεία συνελέγησαν από το 2009 και για τα επόμενα επτά χρόνια. Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων είπαν πως έπιναν καθημερινά καφέ. Από αυτούς:
- Περίπου οι μισοί έπιναν τον καφέ τους σκέτο
- Ο ένας στους έξι τον έπιναν με ζάχαρη (οι περισσότεροι τον προτιμούσαν μέτριο)
- Ο ένας στους 20 τον έπινε με τεχνητά γλυκαντικά
Στη διάρκεια της επταετίας έχασαν τη ζωή τους 3.177 από τους εθελοντές. Οι 1.725 πέθαναν από καρκίνο και οι 628 από καρδιαγγειακή νόσο. Κατά την έναρξη της περιόδου παρακολουθήσεως κανένας από τους εθελοντές δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο ή καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Οι ερευνητές εξέτασαν αν υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στον κίνδυνο θανάτου. Έλαβαν επίσης υπ’ όψιν άλλους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, όπως:
- Το φύλο
- Την ηλικία
- Την εθνικότητα
- Το μορφωτικό επίπεδο
- Τις καπνιστικές συνήθειες
- Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
- Τον δείκτη μάζας σώματος
- Την διατροφή
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο καφές μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μεγαλύτερη μείωση (κατά 29%) παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν από 2,5 έως 4,5 φλιτζάνια καφέ χωρίς ζάχαρη την ημέρα.
Ανάλογη μείωση παρατηρήθηκε και στους εθελοντές που έπιναν καφέ με ζάχαρη. Εδώ όμως οι προστατευτικές ποσότητες ήταν τα 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
Αντιθέτως, ο καφές δεν φάνηκε να είναι ξεκάθαρα προστατευτικός για όσους τον κατανάλωναν με τεχνητά γλυκαντικά.
Η νέα έρευνα ανήκει στις επονομαζόμενες μελέτες παρατήρησης και βασίσθηκε σε όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι εθελοντές για τις διατροφικές συνήθειές τους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα ευρήματά της δεν είναι οριστικά, γράφει σε ένα «γράμμα της συντάξεως» που συνοδεύει τη νέα μελέτη, η Dr. Christina Wee, αναπληρώτρια διευθύντρια της επιθεώρησης.
Συμπληρώνει, όμως, πως ως φαίνεται ο καφές, σκέτος ή με μέτρια ποσότητα ζάχαρης, «πιθανώς δεν είναι επιβλαβής» για τους περισσότερους ανθρώπους.
«Επομένως, μπορούμε να τον πίνουμε. Καλό είναι όμως να αποφευχθούν οι πολλοί macchiatos με καραμέλα έως ότου συλλεχθούν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα», τονίζει.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com