ΚεντρικήΥγεία

Οστεοαρθρίτιδα: Συμβουλές για πρόληψη και θεραπεία

25/5/2022

Η οστεοαρθρίτιδα απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας, ειδικά αυτών που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Δεν εμφανίζεται, όμως, χωρίς «προειδοποίηση». Υπάρχουν κάποιες ομάδεςανθρώπων που η νόσος αυτή φαίνεται να προτιμά. Ας τις δούμε.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν;

Θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε παραπάνω, αν ανήκετε στις παρακάτω κατηγορίες.

  1. 65+

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ, κάθε ηλικία μπορεί να εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα, όμως, οι πιθανότητες είναι αυξημένες για τους άνω των 65 ετών. Οι άνω τω 65 αποκτούν οστεοαρθρίτιδα κυρίως σε χέρια, ισχίο και γόνατο.

  • Γυναίκες

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών εμφανίζουν συχνότερα οστεοαρθρίτιδα σε γόνατο και χέρι, σε σύγκριση με τους άνδρες. Αν, όμως, δούμε τα στατιστικά που αφορούν άτομα κάτω των 50, θα δούμε ότι οι άνδρες είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

  • Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας

Το οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας στο χέρι, στο ισχίο ή στο γόνατο αυξάνει τις πιθανότητες οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες. Το ισχίο βάλλεται στην περίπτωση των ανδρών με οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας.

  • Παχύσαρκοι

Η παχυσαρκία έχει και στην οστεοαρθρίτιδα «λόγο», αφού αυξάνει την ένταση των συμπτωμάτων της.

  • Πρώην αθλητές στίβου, ποδοσφαιριστές και άλλοι επαγγελματίες

Άτομα που ασχολούνταν με τον πρωταθλητισμό ή με ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο ή στο ισχίο. Άνθρωποι των οποίων οι εργασίες απαιτούν να στηρίζονται πολλή ώρα στα γόνατα και να καταπονούν τα πόδια τους, κινδυνεύουν εξίσου.

Πώς προλαμβάνεται η οστεοαρθρίτιδα;

  1. Όχι στην καταπόνηση του σώματος

Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος, χωρίς πολλές διακυμάνσεις. Η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει και την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Αποφύγετε επίσης να φοράτε καθημερινά ψηλά τακούνια, που καταπονούν τις αρθρώσει σας.

  • Έμφαση στις βιταμίνες

Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Dμπορούν να σώσουν τις αρθρώσεις σας. Η βιταμίνη C βρίσκεται στις πιπεριές, στον μαϊντανό, στο κουνουπίδι, καθώς και σε φρούτα όπως το ακτινίδιο, τα πορτοκάλια και οι φράουλες.

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τροφές όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, και ο κρόκος του αυγού. Μην ξεχνάτε και την ηλιοθεραπεία!

Πώς αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν λύσεις, ακόμα κι αν διαγνωστείτε με οστεοαρθρίτιδα. Φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδης αγωγή είναι τα πρώτα όπλα σας στον αγώνα ενάντια της πάθησης. Ακόμα κι αν ο γιατρός σας κρίνει πως δεν είναι επαρκείς μέθοδοι αυτές, τότε υπάρχει και χειρουργική μέθοδος. Αν για παράδειγμα, οι αρθρώσεις που πλήττονται βρίσκονται στο γόνατο, τότε προτείνεται η αρθροπλαστική γόνατοςhttps://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82. Με την αρθροπλαστική γόνατος, αντικαθίστανται τα κατεστραμμένα μέρη των αρθρώσεων με μια πρόθεση, μεταλλική ή πλαστική.

Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική επιστήμη είναι με το μέρος μας. Εμείς, δεν οφείλουμε να την εμπιστευτούμε και να ακούσουμε τις συμβουλές της για θέματα πρόληψης και θεραπείαςκαι πόσο μάλλον τους ειδικούς όπως ένας ορθοπεδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/.

Related posts

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Προωθώντας τη Δικαιωματική Προσέγγιση της Αναπηρίας στην Εκπαιδευτική και Μαθητική Κοινότητα», Τρίπολη 8 Νοεμβρίου

xristiana

ΕΕΣ: Αναλαμβάνει μετακινήσεις ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα & μοναχικών πολιτών

xristiana

Οι κρέμες ματιών με βιταμίνη C για λάμψη και αντιγήρανση

xristiana