ΚεντρικήΚοινωνικά

Μηνιαίο Σεμινάριο «Βιβλιοδεσίας»

12/5/2022

Εάν είσαι Φοιτητής/τρια και θέλεις να δέσεις τις σημειώσεις, τις φωτοτυπίες, την πτυχιακή ή το διδακτορικό σου, -εάν είσαι Δικηγόρος ή ακόμη και Γιατρός και θέλεις να ντύσεις τα επιστημονικά σου βιβλία για να αντέξουν στον χρόνο, -εάν είσαι Συλλέκτης και θέλεις να δέσεις είτε τα αγαπημένα σου βιβλία, είτε κάποιες σπάνιες εκδόσεις,

  • εάν είσαι Δημοσιογράφος και θέλεις να δέσεις τα αρχεία σου, περιοδικά, εφημερίδες,
  • εάν είσαι Φωτογράφος θέλεις να δέσεις το δικό άλμπουμ φωτογραφιών
  • εάν είσαι Φιλότεχνος και θέλεις να δημιουργήσεις το δικό σου σημειωματάριο—-εάν θέλεις να χαρίσεις χειροποίητα ημερολόγια στους φίλους σου
  • εάν θέλεις να δέσεις τα δικά σου ποιήματα ή δοκίμια,
  • εάν θέλεις να δέσεις τις πρώτες ζωγραφιές των παιδιών σου και τις πρώτες εκθέσεις τους
  • εάν είσαι μαθήτρια και θέλεις να φτιάξεις μόνη σου το Μαθητικό – Εφηβικό σου Λεύκωμα

ΚΑΙ

έχεις μεράκι, υπομονή, έμπνευση και διάθεση για προσωπικές δημιουργίες,

ΚΑΙ

θέλεις να μάθεις τα μυστικά για να τα κατασκευάζεις εσύ, είτε με ύφασμα, είτε με δέρμα, η κολάζ με χάντρες, φτερά, διακοσμητικά στολίδια, αγαπημένα κοσμήματα και με ότι άλλα ανακυκλώσιμα υλικά σ αρέσουν και τα έχεις στο σπίτι τότε μην καθυστερείς- προμηθεύσου ένα ψαλίδι, έναν μεταλλικό χάρακα, μεταλλικά πιαστράκια, κυρτές βελόνες και μία σακοράφα, μία δακτυλήθρα, ένα εργαλείο για τρύπες, ένα μαλακό βουρτσάκι, Βαμβακόνημα Νο 20, ένα κοπίδι, μία επιφάνεια κοπής 22Χ30, ένα μολύβι μαλακό, μία σβήστρα

ΚΑΙ

δήλωσε αμέσως συμμετοχή για να παρακολουθήσεις το μηνιαίο Σεμινάριο «ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ» που οργανώνει για πρώτη φορά το τμήμα Βιβλιοθήκης Ευόσμου της Διεύθυνσης Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας”, της Αντιδημαρχίας Παιδείας Δια Βίου Μάθησης, με κύκλους πέντε 2ωρων μαθημάτων στο χώρο της, Μ. Αλεξάνδρου 57. Έναρξη Σεμιναρίου Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 στις 20.00μμ

Το Σεμινάριο « ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ» θα πραγματοποιηθεί ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και υπό την επίβλεψη της εθελόντριας αυτοδίδακτης Εκπαιδεύτριας κ. Σοφίας Ιωακειμίδου,η οποία με την μακροχρόνια εμπειρία της και τις αμέτρητες και πάσης φύσεως Βιβλιοδεσίες της, αποδεικνύει ότι η Τέχνη που ομορφαίνει, συντηρεί και διατηρεί στο χρόνο κάθε μορφή γραπτού λόγου ήταν-είναι και θα είναι η καλλιτεχνική χειροποίητη Βιβλιοδεσία.

Η κ. Σοφία Ιωακειμίδου διαβεβαιώνει ότι όλοι όσοι παρακολουθήσουν το Σεμινάριο θα ανακαλύψουν όχι μόνον τον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής χειροποίητης Βιβλιοδεσίας αλλά κυρίως τις δικές τους άγνωστες πηγές έκφρασης και δυνατότητες δημιουργίας, αποκτώντας «τελικά» μια προσωπική και ιδιάζουσα σχέση με κάθε τους Βιβλιοδεσία .

Όπως είναι γνωστό Βιβλιοδεσία ή Βιβλιοδέτηση είναι η συρραφή των φύλλων ενός χειρογράφου ή εντύπου και η ένωσή τους με προστατευτικό κάλυμμα (εξώφυλλο), ώστε να πάρουν την μορφή που θα διευκολύνει την ανάγνωση του και την προστασία του από τη φθορά. Το αποτέλεσμα είναι άλλοτε ένα βιβλίο, περιοδικό, κατάλογος, κλπ. ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε εμείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοδεσία είναι μια πολύ παλιά τέχνη, εμφανίζεται τον 1ο μ.Χ. αιώνα και ως Τέχνη προηγήθηκε της Τυπογραφίας.

Αρχικά, στην Ελλάδα, λεγόταν στάχωσις. Η Ιστορία δε της Ελληνικής Βιβλιοδετικής Τέχνης, ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και η Βυζαντινή Βιβλιοδεσία συγκαταλέγεται στις «Ιστορικές» Βιβλιοδεσίες, η οποία εφαρμόσθηκε για αιώνες στα Ορθόδοξα Μοναστήρια μας.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 762 400 από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα δοθούν αριθμοί συμμετοχής σε όλους.

► Info

Μηνιαίο Σεμινάριο «ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ»

Έναρξη Σεμιναρίου Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 στις 20.00μμ

Δωρεάν παρακολούθηση κατόπιν δήλωσης συμμετοχής

Αντιδημαρχία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου
Μ. Αλεξάνδρου 57

Πηγή: https://cityportal.gr

Related posts

Διαδικτυακή Ημερίδα, «Οι επιδημίες του Χειμώνα»

xristiana

Ένας… έξυπνος πόντιος!!!

xristiana

“Όποιος Προσφέρει Το Γιορτάζει”: Γιορτή Εθελοντικής Αιμοδοσίας Και Εθελοντισμού Στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

xristiana