31/5/2022
Η έγκαιρη αλλαγή στη διατροφή πάντως, μπορεί να βοηθήσει τις μέλλουσες μητέρες να βεβαιωθούν ότι το παιδί τους παίρνει την ουσία που χρειάζεται.
Ο Δρ. Steven Zeisel, ειδικός σε θέματα διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, επισημαίνει ότι η ελάχιστα γνωστή βασική θρεπτική ουσία χολίνη, μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, πολλοί όμως δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες όσο βρίσκονται στη μήτρα ή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.
Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και η μητέρα πρέπει να το μεταδώσει στο παιδί είτε κατά τη διάρκεια της κύησης είτε του θηλασμού μέσω του μητρικού γάλακτος.
Λίγοι γνωρίζουν τη σημασία της χολίνης και το γεγονός ότι τα παιδιά που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα από αυτή στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους, σημειώνουν χειρότερους βαθμούς στα γνωστικά τεστ και συχνά έχουν μικρότερο εύρος προσοχής από τους συνομηλίκους τους.
Ο Zeisel εξηγεί ότι ο εγκέφαλος σχηματίζεται τις πρώτες 1.000 ημέρες (περίπου 3 χρόνια) της ζωής του ανθρώπου και η χολίνη είναι το κλειδί για να αναπτυχθεί σωστά.
Εάν δεν επιτευχθεί η βασική ανάπτυξη, είναι πιθανό να επηρεαστεί για το υπόλοιπο της ζωής του.
«Εάν ο εγκέφαλος δεν αναπτυχθεί σωστά σε αυτά τα πρώτα στάδια, δεν αναπτύσσεται σωστά και η γνωστική ικανότητα στην ηλικία των 7. Οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών στην ηλικία των 15 δεν είναι ικανοποιητικές, αν δεν έχουν λάβει επαρκείς ποσότητες χολίνης. Τα βλαστοκύτταρα που σχηματίζουν τον εγκέφαλο χρειάζονται χολίνη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης και όταν δεν λαμβάνεται, η δομή του εγκεφάλου δεν σχηματίζεται κανονικά. Ως συνέπεια, οι γνωστικές ικανότητες δεν είναι σε τόσο καλό επίπεδο» επισημαίνει.
Είπε επίσης ότι τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή χολίνη στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σχιστία υπερώας (διαχωρισμός της οροφής του στόματος δηλαδή του ουρανίσκου).
Η έρευνα έχει δείξει, σύμφωνα με τον Zeisel, ότι το θρεπτικό συστατικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στον μετριασμό κάποιων από τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (γενετικές ανωμαλίες σε νεογνό που γεννήθηκε από μητέρα που κατανάλωνε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Αυτή είναι ωστόσο μια πρόσφατη ανακάλυψη.
Η πρώτη σύνδεση μεταξύ της χολίνης και της λειτουργίας του εγκεφάλου έγινε το 1998, αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν είχε ορίσει συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης για τις έγκυες μέχρι το 2016.
Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες μέχρι πρόσφατα δεν λάμβαναν συμπληρώματα χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ένας άλλος τρόπος για να λάβετε χολίνη είναι μέσω των τροφών.
Οι ειδικοί συνιστούν μια έγκυος να λαμβάνει τουλάχιστον 450 χιλιοστόγραμμα (mg) της θρεπτικής ουσίας καθημερινά, ιδανικά γύρω στα 900 mg.
Τα αυγά είναι η καλύτερη πηγή χολίνης. Τα 100 γραμμάρια ολόκληρου αυγού παρέχουν 250 mg χολίνης. Ένα αυγό δίνει περίπου 150 mg.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τριών αυγών καθημερινά είναι αρκετά για να λάβει μία έγκυος την ημερήσια αναγκαία ποσότητα.
Πολλοί αποφεύγουν να τρώνε αυγά επειδή ανησυχούν για την υψηλή χοληστερίνη.
Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να λάβουν την ημερήσια ποσότητα χολίνης.
Το κόκκινο κρέας και το ψάρι θεωρούνται επίσης εξαιρετικές πηγές, με πάνω από 75 mg ανά 100 g τροφής. Άλλες καλές πηγές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Το γάλα είναι επίσης καλή πηγή χολίνης, ειδικά για τα μικρά παιδιά που αποτελεί μέρος της καθημερινής τους διατροφής.
Ο Zeisel τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά αγελαδινό γάλα και όχι φυτικές εναλλακτικές, όπως το γάλα αμυγδάλου ή βρόμης, που δεν περιέχουν χολίνη.
Οι ίδιες οι μητέρες πρέπει να προσλαμβάνουν αρκετή χολίνη όταν θηλάζουν, καθώς η θρεπτική ουσία περνά μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό τους.
Ο FDA συστήνει επίσης τα βρεφικά γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος τις γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν το παιδί τους για οποιονδήποτε λόγο, να περιέχει αρκετή χολίνη για να μοιάζει με μητρικό γάλα.
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com