28/5/2022
Μια ομάδα ερευνητών που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στην Κίνα έχει αναπτύξει έναν φακό επαφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των αλλαγών στην πίεση των ματιών και τη χορήγηση φαρμάκων γλαυκώματος όταν χρειάζεται.
Οι επιστήμονες στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, περιγράφουν την ανάπτυξη του φακού τους και την απόδοσή του σε χοίρους και κουνέλια.
Στο εν λόγω άρθρο της η ομάδα περιγράφει πώς δημιούργησε το σύστημα χρησιμοποιώντας έναν άνω και έναν κάτω φακό, με έναν αισθητήρα πίεσης σε σχήμα χιονονιφάδας και μια ασύρματη συσκευή μεταφοράς ενέργειας που βρίσκεται στο περίγραμμα των φακών. Η επιστημονική ομάδα εξήγησε πως ο σχεδιασμός αυτών των φακών επιτρέπει την ενσωμάτωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στη συσκευή χωρίς να εμποδίζει την όραση του χρήστη ή να ερεθίζει το μάτι του πάσχοντος.
Πώς δουλεύει ο φακός
Όταν η πίεση μέσα στο μάτι αυξάνεται, το κενό μεταξύ του άνω και του κάτω φακού μειώνεται. Την εν λόγω αλλαγή ανιχνεύει ένας αισθητήρας πίεσης μέσω ενός προβόλου. Στη συνέχεια αυτός ο αισθητήρας στέλνει ένα σήμα στο ασύρματο σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση του φαρμάκου για το γλαύκωμα από μια υδρογέλη που συνδέεται με ένα ηλεκτρόδιο, και του επιτρέπει να φτάσει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το φάρμακο που εμπεριέχουν οι φακοί, ονομάζεται μπριμονιδίνη και μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού.
Όπως αναφέρει το medicalxpress.com, οι φακοί επαφής έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί μόνο σε χοίρους και κουνέλια αλλά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα κάποια στιγμή θα δώσουν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν και σε ανθρώπους.
Ο καθηγητής Zubair Ahmed από το Ινστιτούτο Φλεγμονής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα προσθέτοντας ότι η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους με γλαύκωμα.
«Τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία τέτοιων φακών επαφής είναι φθηνά και σύντομα θα μπορούσαν να παράγονται μαζικά», εξήγησε δίνοντας μια ποιότητα ζωής στους πάσχοντες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο φακός επαφής είναι ελάχιστα επεμβατικός και δίνει στην ίριδα του ασθενούς μια χρυσή απόχρωση. Σημειώνουν επίσης ότι είναι ασύρματο και χωρίς μπαταρία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας παθήσεων των ματιών. Θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με μια εφαρμογή smartphone για να δώσει στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία των ματιών τους.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com