ΚεντρικήΥγεία

Διαβήτης: Τα σημάδια «καμπανάκι» που δεν πρέπει να αγνοήσετε

11/5/2022

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αποτέλεσμα της ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 καθώς και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών για την υγεία, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Γι΄αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνουμε έμφαση στα σημάδια και να επισκεπτόμαστε εγκαίρως τον θεράποντα γιατρό μας ο οποίος θα αποφανθεί σχετικά με την θεραπεία.

Η συμβολή της ινσουλίνης

Ο μακροχρόνιος διαβήτης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Το σώμα των περισσότερων ανθρώπων παράγει φυσικά την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη μετατροπή σακχάρων από τα τρόφιμα που τρώμε σε ενέργεια που το σώμα μπορεί, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσει ή να αποθηκεύσει για αργότερα. Όταν έχετε διαβήτη, το σώμα σας είτε δεν παράγει ινσουλίνη είτε δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Με διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη. Εάν διαγνωστείτε με τύπο 1, θα πρέπει να παίρνετε ινσουλίνη κάθε μέρα για να επιβιώσετε. Με διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί καλά ινσουλίνη. Τα καλά νέα είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει με αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής. Να θυμάστε πως δυστυχώς ο διαβήτης δεν σχετίζεται με την ηλικία και οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να νοσήσει.

Τι προκαλεί διαβήτη;

Ο διαβήτης μπορεί να προκληθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα που υπό κανονικές συνθήκες κρατά το σώμα υγιές. Το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στο σώμα στοχεύοντας στο πάγκρεας που παράγει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το σώμα σας να επεξεργαστεί ή να διασπάσει τη ζάχαρη (γλυκόζη) που καταναλώνετε. Όταν συμβαίνει αυτό, αναφέρεται ως διαβήτης τύπου 1 και συνήθως σχετίζεται με παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Μια δευτερεύουσα αιτία του διαβήτη αναφέρεται ως διαβήτης τύπου 2 στον οποίο η ορμόνη (ινσουλίνη) δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα στο σώμα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιληφθείτε είναι να φανταστείτε έναν θερμοστάτη στο σπίτι σας που ρυθμίζεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία με βάση τον καιρό. Εάν χαλάσει ο θερμοστάτης δεν παράγει πλέον εναλλασσόμενο ρεύμα ή θερμότητα. Κάτι αντίστοιχο, λοιπόν, συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον διαβήτη τύπου 2 είναι να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα και να ασκήστε καθημερινά. Στον αντίποδα, ο διαβήτης κύησης δεν σχετίζεται με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 ενώ προκαλείται από το γεγονός ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ποιος κινδυνεύει για διαβήτη και γιατί;

Ο διαβήτης τύπου 1 εντοπίζεται συνήθως σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ωστόσο μπορείτε να αναπτύξετε αυτόν τον τύπο σε οποιαδήποτε ηλικία. Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό. Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως διαγιγνώσκεται σε εκείνους που είναι υπέρβαροι και δεν ασκούνται.

Γιατί ο διαβήτης γίνεται πιο συχνός;

Είναι πολυπαραγοντικός ο παράγοντας και σχετίζεται με τις επιλογές του κάθε ανθρώπου σε σχέση με το πώς ορίζει να τρέφεται και να ζει. Η πανδημία του κορονοϊού διαδραμάτισε έναν από τους πλέον αρνητικούς παράγοντες που συντέλεσαν στην αύξηση των νοσούντων καθώς ο παρατεταμένος εγκλεισμός στο σπίτι, η αλλαγή της καθημερινότητας και των συναισθημάτων οδήγησαν σε περισσότερο ανθυγιεινό φαγητό και καθιστική ζωή.

Πώς μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει την καθημερινότητά σας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη ζουν σε πλήρη κανονικότητα. Εάν ο διαβήτης σας δεν είναι υπό έλεγχο, μπορεί να επηρεάσει την ενέργειά σας, την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, τη διάθεση και την όρεξη προκαλώντας βλάβη στα όργανα που οδηγεί σε επιπλοκές που μπορεί να απαιτούν ακόμη και νοσηλεία. Ο διαβήτης αυξάνει τους συνολικούς κινδύνους για ασθένειες και λοιμώξεις επομένως είναι βασικό να τεθεί το συντομότερο υπό πλήρη έλεγχο.

Τα συμπτώματα του διαβήτη

Να έχετε στο μυαλό σας πως ο διαβήτης στα πρώτα του στάδια είναι σχεδόν ασυμπτωματικός και αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που αν τα γνωρίζετε θα ήταν καλό έστω και για προληπτικό λόγο να οδηγηθείτε στον θεράποντα γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση.

Συχνή ούρηση και δίψα

Επειδή το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας, ασκεί πίεση στα νεφρά σας αισθάνεστε στην ανάγκη να επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα καθώς ο οργανισμός από μόνος του καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να αποβάλει το περιττό σάκχαρο.

Κούραση

Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα που κανονικά θα μετατρεπόταν σε ενέργεια είναι στάσιμο, γεγονός που οδηγεί σε κόπωση λόγω της αχρησιμοποίητη γλυκόζης μέσα στο σώμα.

Θολή όραση

Το πλεονάζων σάκχαρο στο αίμα είναι επιβλαβές για την όρασή σας προκαλώντας βλάβη σε μέρος των ματιών σας που απαιτείται για την όραση ενώ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να επικεντρωθεί σε μια εικόνα.

Η αυξημένη πρόσληψη τροφής – πολυφαγία- εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει γλυκόζη ως ενέργεια (αδυναμία εισόδου και χρήσης της γλυκόζης από τα κύτταρα λόγω της απουσίας επαρκούς ποσότητας ινσουλίνης). Εξαιτίας αυτής της έλλειψης ενέργειας, ο ασθενής έχει αυξημένο αίσθημα πείνας.

Συχνές λοιμώξεις και μυκητιάσεις

Οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος καθώς και οι μυκητιάσεις αποτελούν, αρκετές φορές συμπτώματα αυξημένου σακχάρου αίματος.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια κιλών χαρακτηρίζει, επίσης, συχνά τους ασθενείς με σημαντικά αρρύθμιστο σάκχαρο αίματος.

Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα αδιάγνωστου σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν η αίσθηση άλγους, οι κράμπες και τα μουδιάσματα κυρίως στα κάτω αλλά και στα άνω άκρα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΔΥΠΑ: Τον Απρίλιο Τα Νέα Δωρεάν Διαδικτυακά Εργαστήρια Ομαδικής Συμβουλευτικής

xristiana

Βουλωμένη μύτη; Οι σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν

xristiana

«ΑΗΔΟΝΙΔΕΙΑ 2023»: Ξεκινά το 34ο Φεστιβάλ Βριλησσίων

xristiana