ΚεντρικήΥγεία

Αμυγδαλίτιδα: Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως – Οι πιθανές επιπτώσεις (εικόνες)

18/5/2022

Η αιτία είναι συνήθως η έκθεση σε βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (90%) η αρχική αιτία της οξείας αμυγδαλίτιδας είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες», με αποτέλεσμα να μολύνονται με κάποιο από τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχει στο ανθρώπινο στόμα.

Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, με τον βήχα και το φτέρνισμα. Ο ασθενής νιώθει εξαντλημένος, πονάει όλο το σώμα του και δεν μπορεί να καταπιεί. Ο πόνος, μάλιστα, μπορεί να «χτυπάει» στα αυτιά, να εμφανίζεται πυρετός 39-40οC, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει πύον στις αμυγδαλές, να είναι πρησμένοι οι αδένες στον λαιμό και να μυρίζει έντονα η αναπνοή του ασθενούς.

Η φλεγμονή και το οίδημα των αμυγδαλών λόγω των συχνών επεισοδίων ή της χρόνιας αμυγδαλίτιδας έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, όπως:

Δύσπνοια
Διακοπτόμενη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (αποφρακτική υπνική άπνοια)
Λοίμωξη που εξαπλώνεται στους γύρω ιστούς (μόλυνση των αμυγδαλών)
Λοίμωξη που προκαλεί τη συσσώρευση υγρού (πύον) στο πίσω μέρος των αμυγδαλών (απόστημα των αμυγδαλών)
Εάν η αμυγδαλίτιδα έχει προκληθεί από στρεπτόκοκκο και δεν δοθεί η απαραίτητη αγωγή, τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σπάνιων παθήσεων όπως ο ρευματικός πυρετός, μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει την καρδιά, τις αρθρώσεις και άλλους ιστούς
και η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα, μια φλεγμονώδης διαταραχή των νεφρών που έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή απομάκρυνση υπολειμματικών ουσιών και υγρών από το αίμα

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Μετρήστε την μέση σας για να δείτε αν είστε υγιείς, συνιστούν οι ειδικοί

xristiana

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα Για Την Παιδική Κακοποίηση Στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 24/8

xristiana