ΚεντρικήΥγεία

Καρδιακές παθήσεις: Τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως κεφαλαλγία και σημάδια μυοκαρδίτιδας

7/5/2022

Η μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκάρδιο) και προκαλείται τις περισσότερες φορές από ιογενή λοίμωξη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μυοκαρδίτιδα είναι το αποτέλεσμα μιας τοξικής αντίδρασης σε ένα φάρμακο.

Είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα με αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή αίματος σε όλα τα όργανα. Η φλεγμονή της καρδιάς που προκαλείται από τον ιό μειώνει τη δύναμη των συσπάσεών της και την ικανότητά της να τροφοδοτεί το σώμα με αίμα.

Τα συμπτώματα

«Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, οι άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Υπάρχει ωστόσο περίπτωση να υπάρξουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης όπως πονοκέφαλος, πυρετός, πονόλαιμος, πόνος στις αρθρώσεις και διάρροια», δήλωσε το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ.

Σε ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ελαφρύ πόνο στο στήθος ή δύσπνοια. Στον αντίποδα, στις σοβαρές περιπτώσεις, η καρδιά γίνεται πολύ αδύναμη για να αντλήσει επαρκώς αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Ένα άτομο είναι επίσης πιο ευαίσθητο στο σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

Αιτίες

  • Ιοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη, κρυολογήματα, ερυθρά (γερμανική ιλαρά), γαστρεντερίτιδα, μονοπυρήνωση και HIV και AIDS
  • Βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν στρεπτόκοκκο, λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο, διφθερίτιδα και νόσο του Lyme
  • Παράσιτα
  • Φάρμακα
  • Αυτοάνοσες διαταραχές
  • Έκθεση σε ορισμένες τοξικές ουσίες

Η συσχέτιση του εμβολιασμού και της μυοκαρδίτιδας

Μια μελέτη στη Δανία που δημοσιεύτηκε στο BMJ διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 και της μυοκαρδίτιδας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4 931 775 άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, τα οποία παρακολουθήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 5 Οκτωβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 269 συμμετέχοντες ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα, εκ των οποίων 108 (40%) ήταν 12-39 ετών και 196 (73%) ήταν άνδρες.

«Από 3 482 295 άτομα που εμβολιάστηκαν με BNT162b2 (Pfizer-BioNTech), 48 εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα εντός 28 ημερών από την ημερομηνία του εμβολιασμού σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα», σημείωσε η μελέτη.

Ο επιδημιολόγος καθηγητής Rickard Ljung του Swedish Medical Products Agency και οι συνεργάτες του το διερεύνησαν περαιτέρω με μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε δεδομένα υγείας σε συνολικά περίπου 23,1 εκατομμύρια ανθρώπους από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 έως τις αρχές Οκτωβρίου 2021.

Η ομάδα έψαξε για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας και για κάθε περίπτωση, εξέτασε το φύλο, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του εμβολιασμού του ατόμου.

Εστίασαν ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι φλεγμονώδεις καρδιακές παθήσεις αναπτύχθηκαν εντός 28 ημερών είτε από τον αρχικό είτε από τον δεύτερο εμβολιασμό.

Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, ανέφεραν οι ερευνητές, το 81% των ατόμων είχε εμβολιαστεί.

Συνολικά, η ομάδα εντόπισε 1.077 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 1.149 περικαρδίτιδας.

Εξετάζοντας τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί, η ομάδα διαπίστωσε ότι η πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν μεγαλύτερη μετά από μια δεύτερη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται κατά 75% με το εμβόλιο BioNTech/Pfizer και 557% με το εμβόλιο Moderna.

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από δύο εμβολιασμούς ήταν υψηλότερος για τους νεαρούς άνδρες μεταξύ 16-24 ετών.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νικόλαος Καπετανίδης: Ο μάρτυρας της ποντιακής δημοσιογραφίας

xristiana

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον καύσωνα;

xristiana

Ξεκινά και επίσημα ο χειμώνας: Το χειμερινό ηλιοστάσιο θα συμπέσει με την κορύφωση των Αρκτίδων

xristiana