ΚεντρικήΥγεία

Δάγκωμα γλώσσας: Οι πρώτες βοήθειες και η θεραπεία

9/5/2022

Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του φαγητού δαγκώνουμε άθελά μας τη γλώσσα μας. Αυτό προκαλεί πόνο και ταλαιπωρία. Αλλά είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο αν το παιδί δαγκώνει τη γλώσσα του καθώς είναι άβολη, στη συνέχεια, η λήψη φαγητού. Ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε αυτό το πρόβλημα, δεν πρέπει να μείνει χωρίς προσοχή, επειδή μπορεί να επιφέρει επιπλοκές.

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το πραγματικό αίτιο για το οποίο δαγκώνουμε τη γλώσσα μας. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αποτελούν αιτία αυτής της δυσάρεστης και επίπονης κατάστασης.

Οι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν να δαγκώσουμε τη γλώσσα μας

  • Μιλάμε κατά την ώρα του φαγητού
  • Μασάμε γρήγορα
  • Δεν είμαστε συγκεντρωμένοι την ώρα που τρώμε.
  • Η λάθος δομή των δοντιών (η τραχύτητά τους μπορεί να γίνει η αιτία τραυματισμού της γλώσσας)

Οι αιτίες του παιδικού τραυματισμού

Εάν ένας ενήλικας δαγκώσει τη γλώσσα του, βιώνει εξαιρετικά δυσάρεστο πόνο τον οποίο είναι σε θέση να διαχειριστεί. Για ένα παιδί, όμως, που δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει αυτή η κατάσταση ισοδυναμεί με πολύ σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι πολύ φοβισμένο όταν νιώθει πως αιμορραγεί από την στοματική κοιλότητα.

Εσείς σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε, αντίθετα πρέπει να είστε σε κατάσταση ηρεμίας ώστε να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί σας και φυσικά να το κάνετε να ηρεμήσει και να πάψει να κλαίει.

Αρχικά, εξετάστε τις κύριες αιτίες των τραυματισμών που μπορεί να οφείλονται στα εξής:

  • Πτώση
  • Χτύπημα στο πρόσωπο
  • Απροσεξία ενώ παίζει
  • Απρόσεκτη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Πρώτες βοήθειες

Η αιμορραγία της γλώσσας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Για να σταματήσετε αμέσως την αιμορραγία, πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα αρκετές φορές με κρύο νερό. Η χαμηλή θερμοκρασία συμβάλλει στη στένωση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να σταματήσει να αιμορραγεί.

Εάν το παιδί αρνείται να ξεπλύνει το στόμα του με νερό ή είναι πολύ μικρό για μια τέτοια διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό μαντήλι. Είναι απαραίτητο να το ακουμπήσετε στην πληγή ώστε να εμποδιστεί η επαφή με το σάλιο προκειμένου να σταματήσει νωρίτερα η αιμορραγία.

Καταπραϋντικά μέσα

Για να ηρεμήσετε ένα μικρό παιδί, πρέπει να υγράνετε ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει λιδοκαΐνη για να μουδιάσει η περιοχή. Επίσης, λίγες σταγόνες με αντισηπτικό θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και θα εμποδίσουν μια πιθανή μόλυνση.

Δώστε στο παιδί να πιεί ένα φυτικό ηρεμιστικό. Η μέλισσα και το χαμομήλι είναι ιδανικά για την εν λόγω περίπτωση. Τα βότανα συμβάλλουν όχι μόνο στην απομάκρυνση του πόνου και της αιμορραγίας, αλλά και στην ταχεία επούλωση της πληγείσας περιοχής.

Πώς θα επιταχύνετε την επούλωση μιας πληγής μετά από δάγκωμα

Αφού περάσει ο πόνος και σταματήσει η αιμορραγία, είναι επίσης απαραίτητο να εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στην ταχεία ανάρρωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ακόλουθες δραστηριότητες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσφορίας και του πόνου:

Άμεσος καθαρισμός των δοντιών: Πρέπει να γίνει αμέσως μετά τον τραυματισμό. Στη συνέχεια, πρέπει να ξεπλύνετε καλά το στόμα σας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην αποφυγή μόλυνσης της πληγής. Καθαρίστε και ξεπλύνετε το στόμα σας συστηματικά. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από κάθε γεύμα. Μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας με χαμομήλι.

Τι να αγοράσετε από το φαρμακείο

Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε μεγάλο αριθμό αντισηπτικών σε διάφορες μορφές. Για τη θεραπεία μιας πληγής σε ένα παιδί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικά αναλγητικά τζελ. Σίγουρα ο φαρμακοποιός σας έχει να σάς προτείνει αρκετές επιλογές.

Για το χρονικό διάστημα που η γλώσσα επουλώνεται είναι απαραίτητο να αποκλειστεί το ζεστό φαγητό, ειδικά εάν το χείλος ή η γλώσσα είναι τραυματισμένη. Η λήψη τέτοιων τροφίμων όχι μόνο θα αποτρέψει την επούλωση, αλλά θα την τραυματίσει χειρότερα.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε, επίσης, το πολύ κρύο φαγητό. Τα κρύα ποτά και τρόφιμα καθώς και τα παγωτά επηρεάζουν τους κατεστραμμένους βλεννογόνους με τον ίδιο τρόπο όπως τα πολύ ζεστά τρόφιμα.

Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε βιταμίνες στην καθημερινή σας διατροφή. Θα συμβάλουν στην ταχεία επούλωση και εμπλουτισμό του σώματος με χρήσιμα ένζυμα. Οι βιταμίνες των ομάδων C και B συμβάλλουν στη γρηγορότερη επούλωση της πληγής.

Συμπεριλάβετε επίσης στη διατροφή σας όλες τις ποικιλίες φρέσκων λαχανικών, εσπεριδοειδών, κρέατος και χόρτων.

Πότε να ζητήσετε την αρωγή του γιατρού

Είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

  • Η πληγή δεν επουλώθηκε εντός 5 ημερών
  • Παρατηρείται αιμάτωμα
  • Η γλώσσα είναι σοβαρά κατεστραμμένη
  • Το μέγεθος της πληγής είναι πάνω από 5 mm.

Ποιες ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται μετά από τραυματισμό του βλεννογόνου;

Οι γιατροί συμβουλεύουν:

  • Μην χρησιμοποιείτε το συνηθισμένο ιώδιο στην πληγή
  • Μην ξεπλένετε το στόμα σας με ζεστό νερό
  • Μην προσπαθήσετε να πιέσετε την πληγή για έλεγχο για πύον ή αντίδραση πόνου
  • Μην αγγίζετε την πληγή με βρώμικα χέρια
  • Μην καταφεύγετε σε αντιβιοτικά

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η τηλεφωνική φάρσα του Τοτού

xristiana

«Παίζουμε Για Τη Ζωή, Δεν Παίζουμε Με Τη Ζωή»

xristiana

Γιατί βήχω; – Τι προκαλεί τον βήχα και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

xristiana