ΚεντρικήΥγεία

Χημικές ουσίες που διατηρούν τα μήλα φρέσκα εξαπλώνουν ανθεκτικό στα φάρμακα μύκητα

4/4/2022

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα μήλα φρέσκα θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στην παγκόσμια εξάπλωση ενός ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ο μύκητας που εξαπλώνεται γρήγορα στα νοσοκομεία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις από ζυμομύκητες έχει ήδη εντοπιστεί σε όλες τις ηπείρους, λένε οι επιστήμονες.

Ο μύκητας θεωρείται επείγουσα απειλή για τη δημόσια υγεία

Τα μήλα και άλλα φρούτα συνήθως υποβάλλονται σε επεξεργασία με χημικά πριν μεταφερθούν, για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Αν και αυτή η διαδικασία βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας των φρούτων, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξάπλωση ενός μύκητα που ονομάζεται Candida auris.

Το C. auris είναι ένα από τα πέντε παθογόνα που χαρακτηρίστηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το 2019 ως επείγουσα απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικό στα φάρμακα από άλλα είδη Candida.

“Ακόμα δεν κατανοούμε τις δυνάμεις που οδηγούν στην ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών διακριτών γενετικών συστάδων του μύκητα C. auris”, είπε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας δρ. Jianping Xu, από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά.

Ο μύκητας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 84 είδη φρούτων που είχαν συλλεχθεί το 2020 και το 2021 από περιοχές της βόρειας Ινδίας. Μεταξύ αυτών ήταν 62 μήλα, 20 που είχαν μαζευτεί σε οπωρώνες και 42 που αγοράστηκαν από μια αγορά στο Δελχί. Ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη του C. auris ανακαλύφθηκαν σε οκτώ ποικιλίες μήλων.

Όλα αυτά τα μήλα είχαν αποθηκευτεί πριν αγοραστούν, ενώ κανένα από τα μήλα δεν έφερε τον μύκητα, όταν είχε συλλεχθεί από το δέντρο. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μήλα θα μπορούσαν να είναι ένα “μέσο εξάπλωσης” για τον μύκητα, βοηθώντας τον να φτάσει σε νέους ξενιστές.

Μία από τις 10 παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία της ανθρωπότητας

“Παρόλο που η μελέτη επικεντρώθηκε σε φρούτα που συλλέχθηκαν από τη βόρεια Ινδία, η εξάπλωση του C. auris δεν είναι ένα φαινόμενο ειδικά για την Ινδία”, λέει ο δρ. Xu.

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός βακτηρίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα, καθιστώντας τις λοιμώξεις πιο δύσκολες στη θεραπεία.

“Όταν κοιτάμε τα ανθρώπινα παθογόνα, τείνουμε να κοιτάμε τι είναι άμεσο σε εμάς”, εξηγεί ο δρ. Xu. “Αλλά πρέπει να το δούμε ευρύτερα. Όλα είναι συνδεδεμένα, όλο το σύστημα. Τα φρούτα είναι μόνο ένα παράδειγμα, πρόσθεσε.

Αυτά τα ανθεκτικά στα φάρμακα παθογόνα έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό mBio.

Πηγή: https://www.iatronet.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι

xristiana

Χριστουγεννιάτικο bazaar της ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

xristiana

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Τι αλλάζει στη διάγνωση και τη θεραπεία – Οι νέες οδηγίες

xristiana