ΚεντρικήΥγεία

Τι προκαλεί στους 50άρηδες η ήπια νόσηση με κορωνοϊό

30/4/2022

Οι ενήλικες άνω των 50 που νοσούν ήπια ή με μέτριας έντασης συμπτώματα με Covid-19 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα κινητικότητας και φυσικής λειτουργίας ακόμη και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας έρευνας από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Dalhousie και άλλων καναδικών Πανεπιστημίων.

Η έρευνα εστιάζει στα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που νόσησαν με Covid-19, χωρίς ωστόσο να χρειαστούν νοσηλεία και διαπιστώνει ότι πολλοί ασθενείς που νοσούν ήπια, στη συνέχεια παρουσιάζουν επίμονα και ανησυχητικά συμπτώματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 24.000 ατόμων άνω των 50 ετών στον Κανάδα κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του lockdown το 2020 και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Τα ζητήματα κινητικότητας που εξέτασαν οι ερευνητές αφορούσαν την δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από καθιστή θέση, να ανεβοκατέβει σκαλιά χωρίς βοήθεια και να περπατήσει τρία τετράγωνα, καθώς και την δυνατότητα του συμμετέχοντα να μετακινηθεί στο σπίτι, να κάνει δουλειές του νοικοκυριού και να ασκηθεί.

Οι συμμετέχοντες με Covid-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιδείνωσης της λειτουργικότητας και της φυσικής λειτουργίας συγκριτικά με όσους δεν είχαν Covid-19, αν και οι περισσότεροι είχαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Από το σύνολο των 2.748 με επιβεβαιωμένη νόσο ή υποψία νόσου το 94% δεν εισήχθησαν σε  νοσοκομείο.

Τα άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή COVID-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιδείνωσης της ικανότητάς τους να κάνουν δουλειές του νοικοκυριού καθώς και άθληση σε σύγκριση με εκείνα χωρίς COVID-19. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν για άτομα ύποπτα με COVID-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα προβλήματα κινητικότητα ήταν υψηλότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλότερου εισοδήματος, με τρεις ή περισσότερες χρόνιες νοσους, χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και κακής ποιότητας διατροφή.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι πρέπει να δωθεί έμφαση στην ανάπτυξη στρατηγικών αποκατάστασης για τους ασθενείς με Covid-19 που δεν νοσηλεύτηκαν, ωστόσο έχουν ανάγκη υποστήριξης της κινητικότητας και της φυσικής λειτουργικότητάς τους.

Καταληκτικά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 στην λειτουργικότητα των ασθενών και τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επίμονων ελλειμάτων στην κινητικότητα και λειτουργικότητα όσων νόσησαν.

Πηγή: ygeiamou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στέρηση ύπνου στα παιδιά, αιτία ψύχωσης γύρω στα 25

xristiana

Απογοήτευση ή κόπωση; Γιατί δεν πάει καλά το κίνημα ενάντια στην κλιματική κρίση

xristiana

Συππαδρέμια | Πρόσκληση Σε Ημερίδα Για Την Ψυχική Υγεία

xristiana